Opozicija protiv Pašalića - JEDNU STAVKU iz biografije mu ne praštaju, vlast kaže da su svi bolji od Jankovića

Skupština Srbije počela je vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor zaštinika građana, članova Fiskalnog saveta Srbije i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

  • 74

Poslanici opozicije tokom današnje rasprave o izboru Zorana Pašalića za novog zaštitnika građana oštro su osporavali taj izbor, ističući da on nije stručan da obavlja tu dužnost, a jednu stvar su mu gotovo svi "prabacili" - to što je prvo bio član skupštine FK "Crvena Zvezda", a potom "Partizana".

Skupština raspravlja o izboru zaštitnika građana

Saopšteno čime će se ZVANIČNO baviti ministri bez portfelja

U skupštinskoj raspravi o izboru Zaštitnika građana poslanici vlasti i opozicije su polemisali o tome da li kandidat za tu funkciju Zoran Pasalić ispunjava sve zakonske uslove za izbor na tu funkciju, uključujući i visoke moralne kvalitete, te da li će zaista u svom poslu štiti prava građana, a ne vlast.

Dok su poslanici vladajuće koalicije isticali da Pašalića za tu funkciju preporučuju njegovi dodadašnji dobri rezultati rada i to što nije "politički obojen", poslanica Nove stranke Marinika Tepić pozvala je vladajuću većinu da povuče predlog da Pasalić bude ombudsman, izrazivši sumnju u njegove moralne kvalitete.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na navode Tepić burno je reagovao Žika Gojković iz poslaničkog kluba SNS, koji je rekao da Tepić sada govori o moralu i stalno drži nekome predavanje, a dok je, kako kaže, bila pokrajinska sekretarka za sport delila je novac da je "to strašno opisati", te da je kao dokaz tome dovoljno kako je deleći novac oštetila decu sa smetnjama u razvoju.

Tepić je optužbe odbacila navodeći da postoje državni organi koji bi se njom bavili da je prekršila zakon.

Ona tvrdi i da Pašalić ne ispunjava formalne zakonske uslove, jer osim što je diplomirani pravnik, poznat je jedino po učešću u serijalu "Insajder" koji se bavio kriminalom u fudbalu.

Dodala je da je Pašalić izjavio da ne vidi nikakav problem u tome da kao prekršajni sudija sedi u skupštini sportskih klubova, najpre Crvene zvezde, a potom Partizana, zajedno sa navijačima, za koje je navela da se terete za brojne prekršaje i teža krivična dela.

Na opasku Tepićeve da Pašalića jedino možda i može da kandiduje to što lako "menja dres u svakom smislu", poslanik Pokreta socijalista i predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Ðorđe Komlenski rekao je da Pašalić nije politički obojen ni na koji način i da se od njega može očekivati da funkciju ombudsmana neće zloupotrebljavati.

Pašalića, kaže Komlenski, čak ni 2009. tadašnja vlast koju je optužio da je iz pravosuđa ‚"izbacila najčestitije sudije", nije mogla da "pomeri s mesta", jer su njegovi rezultati bili dobri.

On je rekao i da je Pašalić karijeru počeo kao gradski sudija za prekršaje 2003, da je njegovo napredovanje do starešine prekršajnog suda 2008. pravdano njegovim rezultatima, te da je u proseku više od 90 odsto odluka koje je doneo Pašalić bilo potvrđeno.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Komlenski kaže i da je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Pašalića predožio imajući u vidu potrebu da se prekine kontinuitet zluopotrebe funkcije prethodnog ombudsmana.

Na kritike DS i Nove stranke zbog toga što Odbor nije predložio Miloša Jankovića za ombudsmana, Komlenski je rekao da se on, iako na funkciji v.d. ombudsmana, nije ogradio od političkog delovanja Saše Jankovića.

- Samim tim je sebe isključio kao temu za razmišljanje - dodao je Komlenski.

Poslanica DS Maja Videnović rekla je da se demokratija jača jačanjem nezavisnih institucija, primetivši da je aktuelna vlast 2012. mandat počela "udarom na nezavisne institucije", tako što je smenila guvernera Narodne banke i postavila "zamrznutu funkcionerku" SNS.

Kritikujući to što Parlament nije razmatrao tri poslednja izveštaja ombudsmana, Videnović je ocenila da izbor Zaštitnika građana ne bi smeo da bude rezultat puke matemačke većine u parlamentu.

- Izveštaj Zaštitnika građana je izveštaj kako građani žive i sa kojim problemima se suočavaju, a kada ignorišete instituciju zato što vam smeta jedan čovek, vi se rugate građanima i institucijama - rekla je Videnović i dodala da "nezapamćena brutalna kampanja" protiv Saše Jankovića pokazuje kako će proći svako ko radeći svoj posao stane na put jednoj stranci i jednom čoveku.

Lider Dveri Boško Obradović kritikovao je predlog da Pašalić bude kandidat za ombudsmana navodeći da njega zapravo postavlja SNS ne da bi radio svoj posao, nego da bi bio zaštitnik interesa te stranke, a ne građana.

Poslanik vladajuće SNS Marjan Rističević rekao je da će podržati izbor Pašalića, ocenivši da je svaki kandidat bolji od Saše Jankovića koji je, kako je naveo, bio "zaštitnik samoga sebe i više vodio računa o svom psu nego o pravima građana".

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Novi Zaštitnik građana treba da radi sve ono što Saša Janković nije radio i da ne radi sve ono što on jeste - istakao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA