PREMIJERKA BRNABIĆ POSLALA VAŽNE PORUKE IZ PODGORICE: Evo šta je poručila Hrvatima, ali i u vezi unutrašnjeg dijaloga o Kosovu

Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je jutros u Podgoricu gde će učestvovati na samitu Američko-jadranske povelje

  • 38

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvuje danas na samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, gde će, na marginama skupa, razgovarati sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Pensom. Brnabić će prvo imati bilateralni sastanak sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem s kojim bi trebalo da razgovara o nastavku saradnje dve države i međusobnoj pomoći na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Uoči važnih sastanaka govorila je o odnosima u regionu, kao i unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

SVE VEĆI PRITISCI NA SRBIJU Vučić: Čuvaćemo nezavinost i suverenost u odlukama

Ana Brnabić od juče premijerka i na Tviteru

Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali neće ignorisati Hrvatske nove mere na srpske proizvode i uspeće da zaštiti naše proizvođače i izvoznike, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić uz ocenu da Hrvatska tiome krši SSP.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara u Podgorici, rekla da na Samit Američko-jadranske povelje dolazi manje optimistična i lošije raspoložena nego kada je pre izvesnog vremena odlazila u Trst na Samit lidera zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je istakla mere koje je uvela Hrvatska sigurno će biti tema koju će da pokrene na radnom delu sastanka, jer potez Zagreba, kako kaže, ne ide u prilog regionalne saradnje.

- Pričali smo pre mesec dana u Trstu i dve osnovne teme su bile infratrukturno povezivanje i ekonomska saradnja. Napravili smo regionalnu privrednu komoru, postoji toliko mnogo stvari u kojima sarađujemo i u kojima smo sarađivali - podsetila je Brnabić.

Predsednica Vlade je konstatovala da je Srbija mnogo puta pokazala da je i tolerantna, i fleksibilna, i konstruktivna, ali da joj se čini da svake godine, otprilike u vreme proslave oružane akcije “Oluja” u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ovo je jasno kršenje SSP-a. Mi smo kao vlada uputili notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji. Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi, kako bismo imali zajednički nastup prema ovom pitanju - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da, kada neko povuče potez poput Hrvatske, onda ne može da se govori o ekonomskoj integraciji i saradnji.

To nisu stvari koje treba da se dešavaju u regionu, rekla je Brnabić.

- Srbija će pokazati još jednom da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorisati i uspećemo da zaštitimo i naše proizvođače i izvoznike - poručila je Brnabić.

VLADA ĆE UČESTOVATI U DIJALOGU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije učestvovati u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara u Podgorici, rekla da je njen najveći utisak da je dijalog o Kosovu i Metohiji počeo i da je ta inicijativa predsednika Republike veoma uspešna.

- Mnogo ljudi je reklo svoje mišljenje. Neki su rekli da ne žele da učestvuju. I to je dijalog i to je stav, za mene malo neodgovoran, ali treba da ga čujemo. Važno je da je dijalog počeo i vlada će učestvovati u njemu - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

SRBIJA LIDER NA BALKANU U MIROVNIM MISIJAMA

Srbija će na Samitu Američko-jadranske povelje, koji se održava danas u Podgorici, ponovo istaći svoju opredeljenost ka vojnoj neutralnosti i ukazati na činjenicu da je, i pored toga, jedan od lidera na Balkanu kada je reč o učešću u mirovnim misijama, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Srbija je sedma zemlja u Evropi i 45. na svetu po učešću u mirovnim misijama. I tu se vidi naša ozbiljnost i posvećenost mirovnim procesima u okviru Ujedinjenih nacija i Evropske unije - izjavila je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je dodala da će na Samitu razgovarati i o migrantskoj krizi tokom koje je kroz Srbiju prošlo, kako je rekla, više od milion migranata.

- I tu se Srbija pokazala kao jedan od lidera i najotvorenija zemlja našeg regiona i EU, kada je reč o pomoći tim ljudima, a da ne zatvori svoje granice - rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je naglasila da je Srbija uspela i da, zajedničkim akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, zaštiti građane naše zemlje.

- Sprečili smo oko 22.000 ilegalnih migranata da uđu u Srbiju. Uspeli smo da zaštitimo našu zemlju i ponašali smo se odgovorno - rekla je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA