Ova trojica su najveći finansijeri albanskih lobista! Davali su milione Klintonovima i Obami: Da li mogu da kupe i Trampa?

Albanski lobisti ne žale milione kako bi i novu Trampovu administraciju pridobili kao i Klintonovu i Obaminu

  • 24

Albanski lobisti su aktivni na Zapadu, pre svega u Sjedinjenim Američkim Državama, još od devedesetih godina prošlog veka, kada su započeli projekat nezavisnog Kosova. Što je najbitnije, pragmatični su (čitaj - imaju dovoljno novca), pa se lako prilagode kako demokratskoj, tako i republikanskoj administraciji, odnosno kako Klintonovom i Obaminom, tako i Trampovom kabinetu. Među onima koji prednjače u davanju miliona dolara da uspe projekat nezavisnog Kosova su Bedžet Pacoli, Hari Bajraktari i Fljorin Krasnići.

OVO NIJE TEORIJA ZAVERE: Amerika, Britanija i Francuska UJEDINJENE protiv Srbije

Haradinaj tvrdi da ima podršku Pacolija za formiranje vlasti

Najpoznatiji srpskoj javnosti je Bedžet Pacoli. Ovaj milijarder se nakon što su raspisani vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, pominjao kao mogući novi premijer, a sada se sve češće pominje kao šef diplomatije.

Pre ulaska u politiku 2006. bio je predsednik i generalni direktor Mabetex Grupe, švajcarske građevinske kompanije, koja je, između ostalog, vlasnik kosovskog tabloida Lajm, a poznat je i kao sponzor brojnih sportskih klubova na Kosovu.

Pacoli se gotovo nikada nije dovodio u direktnu vezu sa sukobima na Kosovu, ali jeste sa finansiranjem OVK, a kasnije Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Foto: Guliver/Marco Di Lauro/Getty Images

I javna i "tajna" politika njegov su teren. On je svuda, na svakom važnom mestu, na gotovo svakoj fotografiji koja "beleži" neki Prištini značajan trenutak.

Prema sopstvenim priznanjima, posebno je bio angažovan na priznavanju samoproglašenog Kosova, a mediji pišu da nije štedeo novac, plaćajući "malim ostrvskim zemljama" da ga priznaju.

Štampa na Maldivima je, na primer, objavila da je njihovo priznanje kosovske nezavisnosti Pacoli platio dva miliona dolara.

Njegovi sunarodnici, ako ih pitate kome je Pacoli bliži - Tačiju ili Ramušu Haradinaju, oni će, kažu, kratko odgovoriti: Novcu, profitu.

Foto: Profimedia, AFP

U Srbiji ga uglavnom dovode u vezu sa vlasništvom nad OMV pumpama, ali i zbog spektakularnog venčanja sa italijanskom pevačicom albanskog porekla Anom Oksom.

Uz Pacolija, bitnu ulogu na svetskom političkom nebu igra i američko krilo albanskih lobista.

Reč je, najpre, o njujorškom biznismenu Hariju Bajraktariju koji se još 2007. godine javno i otvoreno hvalio da je svojim novcem i uticajem lobirao za priznavanje Kosova.

Printskrin: Youtube

U poslednje vreme, biznismen koji je milionsko bogatstvo stekao trgovinom nekretninama na Istočnoj obali SAD, bavio se pitanjima demarkacije Kosova sa „susedima“ i Zajednicom srpskih opština, odnosno odlaganjem njenog formiranja, pišu kosovski mediji.

Drugi bitan igrač u SAD je svakako i nekadašnji čelnik partije „Samoopredeljenje“ Fljorin Krasnići.

Printskrin: Youtube

Krasnići, koji je do bogatstva došao trgujući oružjem u SAD, snažno je podržavao borbu za nezavisnost Kosova, a nakon što je ona praktično izborena, vratio se u domovinu i okušao sreću u politici. Postao je vlasnik „Kosova Steel Group“, nekadašnje „Zastavine“ fabrike auto-delova.

U ovakvim odnosima snaga, nada za Srbiju je da je Tramp multimilijarder, čovek koga je jako teško kupiti jer poseduje sve, a pored svega toga, novi predsednik Amerike je izuzetno tvrdoglav i teško menja mišljenje i stavove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile zemljoradnja

    18. avgust 2017 | 17:52

    Semenkari

  • Marko cg primorje

    18. avgust 2017 | 22:12

    Oni ne zale pare za albanske i kosovske ciljeve patriote a nasi samo da ukradu i iskoriste drzavu

  • Tomy

    19. avgust 2017 | 09:52

    Srbi treba da bojkotuju OMV pumpe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA