Dramatično upozorenje stiže iz Nemačke: Sledeća evropska kriza mogla bi da izbije na Balkanu

Dok EU i NATO pokušavaju da jače uz sebe vežu države poput Crne Gore i Srbije, ujugoistočnoj Evropi se vodi borba za primat. Drugi akteri su, pored SAD, pre svih Rusija i Turska, ali i Saudijska Arabija

  • 16

Sledeća evropska kriza mogla bi da izbije na Balkanu, piše ugledni diseldorfski Handelsblat u članku koji potpisuju trojica novinara, prenosi Dojče vele. Dok EU i NATO pokušavaju da jače uz sebe vežu države poput Crne Gore i Srbije, ujugoistočnoj Evropi se vodi borba za primat. Drugi akteri su, pored SAD, pre svih Rusija i Turska, ali i Saudijska Arabija.

SUTRA U PODNE: Zakazan telefonski razgovor Vučića i Zaeva

Zašto je Zaev rešio da izda Srbe: Albanske ucene jače od date reči

List se osvrće na upozorenje austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca koji je rekao da se ojačani uticaj Turske i Saudijske Arabije ne sme „nemo posmatrati“.

Kurc je kao primer naveo da žene u Sarajevu i Prištini dobijaju novac kako bi ulicama hodale zabrađene i tako menjale sliku grada. Njegov zahtev je stoga ubrzana integracija u EU, podrška reformama i borbi protiv radikalizacije.

Foto: Milena Đorđević

- Balkan je često bio lopta u igri regionalnih sila. Habzburga protiv Osmanlija, Zapada protiv komunističke Rusije, a usred svega toga su vazda bile interne zađevice različitih etnija koje tamo žive - piše dalje Handelsblat.

List, renomiran pre svega zbog izveštavanja o ekonomskim temama, piše da je Balkan interesantan i zbog ekonomskog potencijala.

Tako recimo Turci investiraju u rudnike na Kosovu i pomažu Albaniji da uspostavi nacionalnu aviokompaniju i izgradi novi aerodrom, dok su sa BiH potpisali dublji trgovinski sporazum.

Foto: Tanjug/Boki

Srbija se naziva tradicionalnim saveznikom i „isturenim položajem“ Rusije u regionu, dok se druge balkanske republike žale na mešanje Moskve. Kao primeri se pominju navodna priprema puča u Podgorici na dan proteklih izbora i tvrdnje iz Skoplja da Rusija pokušava da utiče na politiku i bezbednost u Makedoniji.

(Telegraf.rs/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    22. avgust 2017 | 16:29

    Ajde? Otkrili ste rupu na saksiji koju zajedno sa amerikom bušite i širite, bolesnici imperijalistički.

  • zoran

    22. avgust 2017 | 19:52

    Pa mi nikad i ne izlazimo iz krize

  • Dzoni

    22. avgust 2017 | 16:28

    Pa gde ce drugde kriza da izbije ako ne na Balkanu,malo li nam je istorijsko iskustvo?!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA