HAG TVRDI: Nismo tražili Šešelja

Prema proceduri, optuženik je u obavezi da prisustvuje izricanju presude pred Tribunalom

  • 3

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove koje razmatra žalbu u slučaju protiv Vojislava Šešelja još nije zakazalo datum izricanja presude i nikakav nalog u vezi s tim nije izdat niti uručen Šešelju, pišu "Večernje novosti". Ovo je tom beogradskom dnevniku potvrđeno u četvrtak u Hagu u odgovoru povodom medijskih navoda da je izricanje pravosnažne presude lideru radikala zakazano za februar 2018. godine.

Ofanziva za spas Ratka Mladića: Hitna inicijativa Vlade da se pusti i leči u Srbiji

Šešelj opet mora u Hag: Pozvan na izricanje presude na dan kad je krsna slava SRS!

Šešelj je potvrdio da nije dobio nikakav poziv da dođe u Hag i prisustvuje izricanju nove presude nakon uložene žalbe Tužilaštva.

- Ništa nisam dobio i ne verujem da mi je Tribunal nešto i poslao. Od njih nikakve pozive nisam dobio poslednjih godinu i po - rekao je Šešelj "Novostima".

I za "Politiku" Šešelj potvrđuje da mu nije stigao nikakav poziv Haškog tribunala, sa zahtevom da se tamo pojavi početkom 2018. godine.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Nije nemoguće da će me pozvati 12. februara, ali ja tu informaciju, bar za sada nemam. Logično bi bilo da su bar prvo meni dostavili poziv, a ne da takva informacija prvo bude objavljena na društvenim mrežama i u nekim tabloidima - kaže Šešelj.

Lider SRS kaže da je do sada bila praksa da ga prvo pozovu telefonom da ga pitaju kada mogu da dođu, pa bi posle toga doneli sudski poziv. On za "Politiku" kaže i da mu "ne pada napamet" da se dobrovoljno vrati u Haški tribunal na izricanje presude po žalbi.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Proveo sam tamo 12 godina i tužilaštvo koje je za mene tražilo kaznu zatvora od 28 godina nije dokazalo krivicu, jer je nije ni bilo - rekao je Šešelj.

Na nekim društvenim merezama i u tabloidima objavljeno je da će Šešelj biti pozvan 12. februara.

Sudsko veće Tribunala sa sudijom Žan-Klodom Antoanetijem na čelu izreklo je 31. marta prošle godine oslobađajuću presudu Šešelju po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine, podsećaju "Novosti".

Šešelj je 2014. pušten na privremenu slobodu iz Haga.

Prema proceduri, optuženik je u obavezi da prisustvuje izricanju presude pred Tribunalom, napominju "Novosti", navodeći da se Šešelj prilikom izricanja prvostepene presude nije pojavio pred sudom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dobri

    1. septembar 2017 | 10:43

    Nekome se zuri da otera Seselja u Hag.

  • Momcilo

    1. septembar 2017 | 10:51

    Mogu jedino da mu traze racun u banci vezano za isplatu obestecenja u iznosu od 12 miliona evra!

  • Gambit

    1. septembar 2017 | 11:07

    Ne bi vam ni dali, bio kriv ili ne. Ne treba da odgovara kad niko sem Srba nije u zatvoru za ratne zlocine, sta vise neki su danas i premijeri drzava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA