VUČIĆ OD DANAS U NJUJORKU: Prijemi kod Trampa, Tuska i Mogerinijeve, sastanci sa Erdoganom, El Sisijem, Lavrovim

Predsednik Srbije boraviće od 18. do 22. septembra u Njujorku

  • 1

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boraviće od 18. do 22. septembra u Njujorku, gde će učestvovati na 72. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vučić se oglasio o hapšenju Zorana Marjanovića: Monstrumi koji probiju lobanju ženi zaslužuju najstrašniju kaznu

Vučić i Dodik: Timovi počinju da rade na Deklaraciji

Tokom boravka obratiće se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, i učestvovati na prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona, prisustvovaće Samitu o održivom razvoju Svetskog ekonomskog foruma i Poslovnom forumu Bloomberg Global, saopštila predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Foto: Wikimedia/Silje Bergum Kinsten

Kako se navodi, predviđen je i niz bilateralnih sastanaka: sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, predsedavajućim Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednikom Egipta Abdelom Fatahom El-Sisijem, predsednikom Vlade Belgije Šarlom Mišelom, predsednicom Vlade Norveške Ernom Solberg, prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard, članom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Filipom Rezlerom.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Prema informacijama Tanjuga, Vučić će danas, po dolasku u Njujork prisustvovati Samitu o održivom razvoju Svetskog ekonomskog foruma, a očekuje ga i susret sa Filipom Rezlerom, članom Izvršnog odbora tog foruma.

Sledećeg dana, u utorak, pre otvaranja generalne debate u Generalnoj skupštini UN, predsednik Srbije prisustvovaće prijemu koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš.

Istog dana, predsednik Vučić će imati i bilateralni sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim i prisustvovati prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA, VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Na marginama Generalne skupštine Vučić će se sastati sa predsednicom vlade Norveške Ernom Solberg, a imaće i bilaterni susret s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem.

Predsednik Vučić će prisustvovati i pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona - prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine.

U utorak uveče, Vučić će biti među zvanicama na prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp.

Predsednik Srbije će u sredu učestvovati na Blumbergovom "Globalnom biznis forumu", na kojem će govoriti američki političar i filantrop Majkl Blumberg.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Nakon toga, Vučić će se sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a u večernjim satima prisustvovaće večeri koju priređuje Mogerini za šefove delegacija Zapadnog Balkana.

U četvrtak predsednik Srbije će održati govor u Generalnoj skupštini UN.

Tog dana su, kako nezvanično saznaje Tanjug, planirani i susreti Vučića sa predsedavajućim Generalnoj skupšini UN Miroslavom Lajčakom, predsednikom vlade Belgije Šarlom Mišelom i sa prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard.

Poslednjeg dana boravka u Njujorku, u petak, srpski predsednik ima bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom UN Guterešom.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA