NIKAD VIĐENA DIPLOMATIJA U BEOGRADU: Šta Finci i Šveđani donose u Srbiju

Uoči posete, finsko Ministarstvo spoljnih poslova je izdalo saopštenje

  • 46

Ministri spoljnih poslova Finske i Švedske, Timo Soini i Margot Valstrom, boraviće od danas do 11. oktobra u zajedničkoj poseti Beogradu, Prištini i Skoplju. Oni će tokom ove posete, prve ovakve vrste, u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a glavne teme razgovora biće evropske integracije Srbije i situacija na Zapadnom Balkanu.

Ključni čovek Srpskog kokusa u Kongresu sa premijerkom Brnabić: Evo o čemu se razgovarali (FOTO)

Marija Obradović izabrana za potpredsednicu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Uoči posete, u saopštenju finskog Ministarstva spoljnih poslova se ističe da te dve zemlje podržavaju evropske integracije Zapadnog Balkana i ističu značaj regionalne saradnje i dobrih susedskih odnosa.

Inače, ideja je da se zajedničkom posetom ukaže na bliske veze između Finske i Švedske, dodaje se u saopštenju objavljenom na sajtu finskog Ministarstva.

Foto: Wikipedia/Ppntori

Cilj putovanja je da se Srbiji i Makedoniji pokaže podrška za njihovo pristupanje Evropskoj uniji, da se ohrabre dalje reforme, kao i da se razgovara o unutrašnjoj političkoj situaciji u ovim zemljama i o regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju portparola šefice švedske diplomatije.

U saopštenju se dodaje da će razgovori u Beogradu biti usmereni na implementaciju reformi, kao i na dijalog o normalizaciji sa Prištinom.

U Beogradu će se Valstrom sastati i sa crnogorskim ministrom spoljnih poslova i razgovarati o pristupanju te zemlje Evropskoj uniji.

Foto: Wikipedia/ Johannes Jansson

Soini i Valstrom će posetiti i Prištinu gde će razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem i drugim zvaničnicima.

Pored razgovora o saradnji Kosova sa Finskom i Švedskom i evropskoj agendi Kosova, Soini će u Prištini prisustvovati pokretanju zajedničkog projekta čiji je cilj unapređenje administracije pri zatvorima.

Dvoje ministara će posetiti i Makedoniju gde će se sastati sa premijerom Zoranom Zajevom i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim.

Razgovori u Skoplju će se fokusirati na političku stabilnost, regionalnu saradnju i reforme u cilju jačanja vladavine prava i promocije društveno-ekonomskog razvoja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobika

    9. oktobar 2017 | 16:15

    Drzavnici iz Evrope odobravaju i podrzavaju Vucica i njegov rad, samo nasoj opoziciji to ne odgovara.

  • nika

    9. oktobar 2017 | 16:31

    Ovo je lepa vest za nas ,podrške stižu sa svih strana!

  • Реља

    9. oktobar 2017 | 16:12

    Србија сваким даном напредује у спровођењу евроинтеграција ,и на стабилизацији региона.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA