RUSKO UPOZORENJE: Bilo koji izbor da Srbija napravi, imaće ozbiljne probleme

Vašington ima ceo niz zamerki i zahteva prema Beogradu, a glavno je - ne pružiti diplomatski status ruskim predstavnicima Humanitarnog centra u Nišu

  • 96

Američki ultimatum Srbiji da prestane da sedi na dve stolice i da se odluči između Rusije i Zapada, doveo je Beograd u komplikovan položaj, jer bilo koji izbor obećava probleme, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

OD JANUARA ĆE BUGARI PREDSEDAVATI EU: Danas su iz Beograda uputili mnogo jaku poruku (FOTO)

EU se oglasila povodom angažovanja generala Lazarevića na Vojnoj akademiji

U toj situaciji, kako smatraju analitičari bliski Vladi Srbije, Beograd se može okrenuti EU i SAD, jer od njih ekonomski zavisi, navodi list u tekstu pod nazivom "Srbiju okreću na Zapad - Beograd teraju da odbaci saradnju sa Rusijom".

Komersant piše o poseti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia, tokom koje su izneti takvi zahtevi, ali navodi da se ne zna kakav je bio odgovor srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- To što Beograd nije saopštio svoju poziciju nije jedinstveni neobični momenat koji je povezan sa susretom Vučića i američkog Hojta Brajana Jia. Informacija o tom susretu pojavila se tek pet sati posle susreta. I pri tom, pozicija koju je izneo američki emisar, za Beograd nije bila neočekivana - piše dnevnik.

List dodaje da je Amerika i ranije pritiskala Beograd da opredeli prioritete spoljne politike, ali da to nije bilo javno, ili su sa takvim izjavama istupali američki kongresmeni, a ne predsravnici administracije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Izvor blizak Vladi rekao je dnevniku da Vašington ima ceo niz zamerki i zahteva prema Beogradu, a da je glavno - ne pružiti diplomatski status ruskim predstavnicima Humanitarnog centra u Nišu.

- Faktički, američki ultimatum postavlja Beograd u komplikovan položaj. Bilo koji izbor da napravi, imaće ozbiljne probleme - piše list.

Komersant dodaje da izvori bliski srpskoj vladi navode da je Beogradu bliži izbor okretanja prema EU i SAD, od kojih zavisi ekonomski, i da će državno rukovodstvo polaziti upravo od toga pri rešavanju statusa centra u Nišu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta/Komersant)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mara

    30. oktobar 2017 | 23:02

    Nije tačno da predsednik nije odgovorio, on je čak štaviše odgovorio Hojtu bez imalo ustezanja!

  • Sara

    30. oktobar 2017 | 16:11

    Verujem da cemo imati podrsku Rusa, a moramo odoleti pritiscima koji stizu sa svih strana kako znamo i umemo!

  • Vojkan

    30. oktobar 2017 | 18:47

    Srbija neće dozvoliti da se odnosi sa Rusijom poremete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA