≫ 

Nema odlaganja presude Ratku Mladiću? Tužilaštvo se protivi zahtevu odbrane, tvrde da je "zdravstveno stanje generala stabilno"

Mladićevi branioci juče su zatražili da Tribunal odloži izricanje prvostepene presude sve dok se ne utvrdi da li je Mladić mentalno i fizički sposoban za dalje učešće u procesu.

  • 21

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da sudije odbiju zahtev odbrane da izricanje prvostepene presude Ratku Mladiću, zakazano za 22. novembar, bude odloženo zbog bolesti optuženog. 

Hag izriče presudu Ratku Mladiću 22. novembra

Tužioci su ocenili da je odbrana "propustila da pruži bilo kakvo opravdanje za taj zahtev i za tvrdnje kojim ga je potkrepila".

Predsednik Haškog tribunala u poseti Beogradu: Sastaće se sa Vučićem, i drugim visokim zvaničnicima

U odgovoru na zahtev odbrane, haško tužilaštvo tvrdi da branioci nisu naveli nikakve dokaze za svoju tvrdnju da je "po mišljenju medicinskih profesionalaca došlo do značajnog pogoršanja stanja Mladićevog mozga" i da bi zbog toga general mogao biti "nesposoban da učestvuje" u procesu.

Tužioci naglašavaju da su lekari u pritvoru Tribunala i nezavisni specijalisti pomno pratili Mladićevo zdravstveno stanje tokom celog suđenja te da su u izveštajima navodili da je on sposoban da učestvuje u suđenju, prenosi Fena.

U podnesku tužioci navode i da je nalaz da je "zdravstveno stanje optuženog stabilno" potvrđen i u poslednjem izveštaju specijalista od 22. septembra.

Međunarodni sud pravde u Hagu. Foto: Tanjug/AP

Tužilaštvo podseća i da je raspravno veće u nedavnoj odluci konstatovalo da Mladić "nema akutnih medicinskih problema" koji nisu bili obrađeni lečenjem.

Mladićevi branioci juče su zatražili da Tribunal odloži izricanje prvostepene presude sve dok se ne utvrdi da li je Mladić mentalno i fizički sposoban za dalje učešće u procesu.

Mladić, koji je bio vrhovni komadant Vojske Republike Srpske, optužen je za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš . S

    2. novembar 2017 | 23:48

    Jedan od najvećih Srpskih heroja !!! Živ nam bio generale neka ti BOG bude u pomoći !!!

  • milorad

    3. novembar 2017 | 04:08

    a gdje su ovdje klinton ,bler ,i mnogi drugi.unistili su nam zemlju, narode i zatrovali generacije i kazu mi krivi ,a mi jedva docekali da se optuzujemo .krivci su na slobodi ,te treba suditi.

  • salko

    2. novembar 2017 | 23:11

    A sto nece Radovanu da ispune zelje,barem taj frizider da dobije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA