≫ 

Brnabić na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope: Raznolikost saradnje pruža nove mogućnosti za razvoj (FOTO)

Brnabić je ocenila da je važno to što se, na marginama događaja, sastaju premijeri zemalja okupljenih u toj inicijativi i razgovaraju o saradnji u brojnim oblastima

  • 0

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, koja učestvuje na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) u Budimpešti, u obraćanju na plenarnoj sesiji poručila je da je Srbija u potpunosti posvećena unapređenju sveukupnih odnosa između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Brnabić sa šeficom norveške diplomatije razgovarala o KLJUČNOM cilju Srbije (FOTO)

Predsednica Vlade rekla je da je format "16+1" saradnje sa NR Kinom, izuzetno značajan mehanizam saradnje na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije i da je ujedno važan mehanizam za jačanje saradnje Kine sa Evropskom unijom. Brnabić je ocenila da je važno to što se, na marginama događaja, sastaju premijeri zemalja okupljenih u toj inicijativi i razgovaraju o saradnji u brojnim oblastima.

Izuzetno sam ponosna što moja zemlja predstavlja jednu od tačaka gde se ukršta Novi Put svile, na liniji rute Ekspresne pomorsko-kopnene linije, gde će upravo u Beogradu biti obeleženo otvaranje radova na projektu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta - istakla je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić je naglasila da trilateralni projekat modernizacije železnice na liniji Beograd – Budimpešta, predstavlja prvi prekogranični projekat u tom formatu saradnje, koji je od ogromnog značaja za Srbiju i zemlje regiona u celini. "Srbija intenzivno nastavlja sa realizacijom zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i dalje je na vrhu liste zemalja sa najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u toj oblasti sa Kinom", istakla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/ Mileta Mirčetić

Predsednica Vlade podvukla je da je saradnja u okviru mehanizma "16+1" za Srbiju bila plodonosna i izdvojila je Sporazum o ukidanju viza na obične putne isprave za građane Srbije i NR Kine na period do 30 dana, kao i uspostavljanje avio-linije Hajnan Erlajnza na relaciji Beograd - Peking. Ona je dodala da Srbija pridaje veliki značaj unapređenju finansijske saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i da je ponosna jer je predstavništvo "Bank of China" počelo sa poslovanjem u Srbiji početkom ove godine, odakle će pokrivati Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i sve bivše jugoslovenske republike.

Govoreći o razlilitim oblastima saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, predsednica Vlade izdvojila je Dijalog o visokom obrazovanju Kina-CIEZ i IV sastanak Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja CIEZ u Novom Sadu, istakavši da je ulaganje u bolje obrazovanje mladih prioritet "jer je omladina stub budućnosti svake zemlje".

Ponosna sam jer Novi Sad predstavlja novi temelj za jačanje akademskih i intelektualnih veza između naših zemalja - rekla je Brnabić u obraćanju.

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/ Mileta Mirčetić

Predsednica Vlade Ana Brnabić naglasila je i značaj kulturne saradnje za bolje razumevanje i povezivanje zemalja. Brnabić je najavila otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, kao i Kineskog kulturnog centra u Beogradu, čije je temelje postavio predsednik NR Kine Si Đinping tokom prošlogodišnje posete Beogradu.

Saradnja u formatu "16+1", kako je navela premijerka Brnabić, veoma je važna jer "raznolikost saradnje i naše komparativne prednosti svakog novog dana pružaju nove mogućnosti za razvoj".

- U cilju postizanja još većih zajedničkih uspeha, od velikog je značaja sinergija nacionalnih razvojnih strategija naših zemalja. Uprkos našim različitostima, moramo međusobno da se podržavamo i podstičemo, jer jedino tako možemo da postignemo zajednički uspeh, što je i cilj ove, kao i inicijative Pojas i put - zaključila je na plenarnoj sesiji, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/ Mileta Mirčetić

U okviru plenarne potpisano je nekoliko sporazuma. Na svečanosti ceremonijalnog potpisivanja, potpisani su Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa E-763, deonica Preljina-Požega, između Republike Srbije, "Putevi Srbije" i China Communications Construction Company Ltd., kao i Protokol između Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.

Na marginama Samita tokom dana potpisuju se Ugovor o izgradnji toplodalekovoda, projekat Obrenovac-Novi Beograd, između Grada Beograda JP "Beogradske elektrane" i izvođača radova, kompanije "Power Construction Corporation of China" i Projekat za obradu i odlaganje gradskih otpadnih voda iz centralnih delova Beograda, između Grada Beograda i "China Machinery Engineering Corporation".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA