≫ 

DAČIĆ I PACOLI "OČI U OČI" u Vašingtonu prvi put posle žestokih prozivki (FOTO) (VIDEO)

Ovo je prvi susret Dačića i Pacolija "oči u oči" posle žestoke polemike preko medija i društvenih mreža

  • 14

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu, koja se održava u Vašingtonu. Učešće na jednodnevnoj konferenciji "Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti" potvrdili su i šefovi diplomatija Kosova Bedžet Pacoli, Albanije Ditmir Bušati, Makedonije Nikola Dimitrov, Crne Gore Srđan Darmanović i BiH Igor Crnadak, najavili su organizatori. Ovo je prvi susret Dačića i Pacolija "oči u oči" posle žestoke polemike preko medija i društvenih mreža.

NADOLAZEĆA OLUJA? Zašto se ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana sutra okupljaju u Vašingtonu

Dačić je poručio danas da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključna za razvoj ekonomije regiona.

- Ekonomija može da ima pozitivnu ulogu za stabilizaciju čitavog regiona, ali to je proces u kome sve zavisi jedno od drugog. Nema razvoja ekonomije bez stabilizacije regiona - rekao je Dačić u Vašingtonu.

On je podsetio da je od pokretanja Berlinske inicijative održano nekoliko samita zapadnobalkanske šestorke kako bi se preduzeli važni koraci u cilju unapređenja regionalne saradnje navodeći kao takve primere uspostavljanje carinske unije i zajedničkog regionalnog tržišta, energetska zajednica.

Dačić je rekao da je Srbija na putu ka EU i ima sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama regiona, Turskom, Rusijom.

Printskrin: Youtube/ AtlanticCouncil

EU je prvi spoljnopolitički partner Srbije, rekao je Dačić i dodao da je naša zemlja unapredila i ekonomske odnose sa SAD.

NAJVAŽNIJI EKONOMSKI PARTNERI S KOMŠIJAMA

- Želim da kažem da smo na Zapadnom Balkanu mi najvažniji ekonomski partneri jedni drugima - rekao je on i ukazao na zajedničke infrastrukturne projekte poput izgradnje autoputeva i unapređenja železnice u regionu.

Bedžet Pacoli je izjavio da veruje da region Zapadnog Balkana može ekonomski da napreduje, kao i da je efektivna ekonomska saradnja važna za region u kome živi oko 20 miliona stanovnika.

STATUS KVO MORA DA SE PROMENI

On je rekao da region ima dobre prirodne resurse, uslove, dobar geografski položaj i pristup tržištvu EU zahvaljujući sporazumu CEFTA.

- Status kvo, politički i ekonomski, mora da se promeni. Pre svega unapređenjem poslovanja, životne okoline, poštovanjem vladavine prava. Kontinuirano ulaganje u veći kvalitet obrazovanja doprineće unapređenju poslovanja i privlačenju investitora i otvaranju novih poslova - rekao je Pacoli.

Printskrin: Youtube/ AtlanticCouncil

Prema njegovim rečima, demokratizacija i liberalizacija tržišta je neophodna, ali moramo da se borimo protiv monopola.

SRBIJA DOMINIRA

- Ministar Dačić zna da Srbija dominira u našoj zemlji u sektoru saobraćaja, poljoprivrede, energetike... Potrebna je modernizacija privrede, rudne industrije, pronalaženje zanimljivih tržišta kroz uvođenje boljeg menadžmenta. Treba da pronađemo način da pristupimo kapitalnim tržištima, a saradnja i regionalna saradnja moraju biti usklađene sa evropskom ekonomijom - rekao je on.

Printskrin: Youtube/ AtlanticCouncil

Kako je rekao, ekonomija regiona mora da bude usklađena sa evropskom, a potrebna je integracija regionalnih privreda i depolitizacija državnih kompanija i energetskog sistema.

ČEKA NAS TEŽAK I ZAJEDNIČKI RAD

- Ne verujem da naš region nije sposoban da bude napredan. Ne želim da verujem da će EU i SAD dozvoliti da se ovaj region pretvori u crnu rupu organizovanog kriminala. Region se može srediti, ali teškim i zajedničkim radom, transparentnošću, menjanjem svih loših navika. To je preduslov - rekao je Pacoli i dodao da treba da zaboravimo prošlost i gledamo u budućnost.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je prethodno da je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli malo nervozan, jer im ne ide kako su planirali, kako su im obećali i kako su platili.

Printskrin: Youtube/ AtlanticCouncil

- Razumem ga, ne ide im nešto kako su planirali, kako su im obećali i kako su platili. Zato i izriču gluposti i laži, da sam ja rekao da ću uništiti priznanje Kosova, da je ceo svet protiv Srbije i da smo mi destruktivni - rekao je Dačić, reagujući na Pacolijeve stavove na Fejsbuku.

Pacoli je ranije napisao na Fejsbuku da su najave Dačića o povlačenju priznanja Kosova "donkihotovski napori", da je "ceo svet protiv Dačića i Srbije" i naveo: Tako si mali, Ivice Dačiću.

Inače, očekuje se da konferencija, "Oblikovanje budućosti Balkana u eri neizvesnosti", koja će okupiti političare i stručnjake sa obe strane Atlantika, pruži podsticaj novoj balkanskoj politici u SAD, u partnerstvu sa Evropskom unijom, očekuju u Atlantskom savetu.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloje

    29. novembar 2017 | 21:18

    Nisam socijalista ni anarhista,ni levicar ni desnicar,ali Ivica je najjaci politicar u regionu.Zasto ? Najvaznije je sto je dobar covek !

  • S.M.

    29. novembar 2017 | 18:13

    Dacic iskusan politicar,drzavnik koga priznaju svi. Razgovarao je sa svi svetskim liderima i vrlo uspesno branio drzavne interese . Znao je i vrlo sarmantno da se predstavi . Pa mogu zamisliti njegovu dominaciju nad Pacolijem. . .

  • Utreht

    29. novembar 2017 | 19:55

    Pregazice ga ivica ko potok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA