≫ 

Kraljevo podržava rad kluba "Svetovid": Deca ometena u razvoju učestvovaće u takmičenjima (FOTO)

Grad je rešio da pomogne sportskom klubu "Svetovid"

  • 2

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić i član Gradskog veća grada Kraljeva Ivan Bunardžić posetili su Školu za osnovno i srednje obrazovanje "Ivo Lola Ribar". Tom prilikom je Sportski klub "Svetovid" uručio zahvalnice akterima lokalne zajednice koji su doprineli poboljšanju položaja osoba sa smetnjama u razvoju, kroz podršku u realizaciji aktivnosti kluba u prethodnoj godini, a povodom proslave Srpske nove godine, učenici su pripremili priredbu i škola je organizovala svečanu podelu paketića.

Zajednički rad na smanjenju broja nezaposlenih u Kraljevu

Grad Kraljevo je u prošloj godini, Odlukom Gradskog veća na trideset osmoj sednici, opredelio 100.000 dinara Sportskom klubu "Svetovid".

Kako je istakao gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, prilikom prethodne posete Školi "Ivo Lola Ribar", vođeni su razgovori o mogućnostima da učenici ove škole učestvuju u različitim takmičenjima.

- Grad je stoga rešio da pomogne sportskom klubu "Svetovid" obezbeđujući sredstva za njihov odlazak na takmičenje u Sloveniju, ali uključujući ih i u druge sportske aktivnosti. Mislim da smo uspeli da pokažemo da i deca sa posebnim potrebama imaju pravo i treba da se bave sportom. Od posebnog značaja je i to što smo prilikom drugih takmičenja, kao što je bilo prvenstvo u kik-boksu imali prilike da ovu decu pozdravimo, a ona su učestvovala i u otvaranju sportskih manifestacija.

- Nadam se da će sportski klub "Svetovid" nastaviti da funkcioniše, a grad će i dalje pomagati njihovo delovanje - poručio je gradonačelnik iskoristivši priliku da zahvali i košarkaškim klubovima, predstavnicima moto-sporta, kik-bokserima, uz poruku i drugim sportistima da shvate značaj toga i koliko vredi videti jedan osmeh na licima ove dece.

Zahvalnice za ovaj vid pomoći uručene su gradonačelniku Kraljeva dr Predragu Terziću, članu Gradskog veća Ivanu Bunardžiću, Gradskoj upravi odnosno Gradskom veću, Moto-klubu AMSK "GTC rejsing – KV", Košarkaškom klubu PLAY, Klubu borilačkih sportova Kraljevo, Karate klubu KING, Sportskom centru "Ibar", Plivačkom-vaterpolo klubu "Kraljevo" i učenicima koji su učestvovali na takmičenjima.

Sportski klub "Svetovid" okuplja 34 člana, decu sa smetnjama u razvoju uzrasta od šest do 17 godina koja pohađaju ŠOSO "Ivo Lola Ribar" i redovne škole u Kraljevu. Od toga, 20 članova su putnici, 14 žive samo sa jednim roditeljem, 21 dete ima jednog zaposlenog roditelja, a 17 članova živi u porodicama u kojima nijedan roditelj nije zaposlen.

Prema rečima direktorke škole Marijane Minić, predsednice Kluba, članovi Kluba su sa smetnjama u intelektualnom razvoju, na nivou lake i umerene mentalne ometenosti, sa oštećenjem sluha, višestrukim smetnjama i autizmom.

- Već duži niz godina postoji potreba za uključivanjem dece sa smetnjama u razvoju u sportske aktivnosti, naročito poslednjih godina kada škole pohađaju deca sa višestrukim smetnjama. Smisao učestvovanja u sportskim aktivnostima je u tome što će članovi kluba imati uslove za rekreaciju, održavanje zdravlja i normalni psihofizički rast i razvoj. Sve mere će biti usmerene na podršku članovima da razvijaju organizam i ličnost u zdravom, veselom, slobodnom, kreativnom i stvaralačkom duhu.

- U okviru Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Ivo Lola Ribar", koju neki od njih pohađaju, deca imaju uslove da se bave sportom i rekreativnim aktivnostima, dok deca koja pohađaju redovne škole nemaju stručni rad koji bi uvažio sve njihove smetnje kao i rehabilitacione individualne tretmane koji im pomažu da se samostalno uključe u sportske aktivnosti.

Iz tog razloga su naročito važne aktivnosti Sportskog kluba "Svetovid", jer uključuju podjednako sve članove i daju im šanse za razvoj - smatra direktorka škole.

Kako je istakla nastavnica Jelena Lazarević, zahvaljujući pomoći grada Kraljeva, u prethodnoj godini Klub je realizovao razne aktivnosti.

- Naši članovi su učestvovali u međunarodnim takmičenjima u stonom tenisu i badmintonu u Sloveniji i Tuzli. Učestvovali smo i u lokalnim događajima gde su se naši članovi uključivali u aktivnosti u skladu sa sposobnostima.

Realizovali smo školu plivanja u toku letnjeg raspusta. Zahvalni smo svim sportskim klubovima koji su se odazvali, gradu i pojedincima koji su doprineli da naši članovi imaju osećaj da su ravnopravni i poštovani u našoj lokalnoj zajednici - rekla je Lazarevićeva.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorica

    17. januar 2018 | 20:25

    Uciniti decu srecnom i veselom je jako lep gest. Nek se nastavi sa ovakvim akcijama gde ce grad podrzati mlade sportiste i talente, a isto tako oni uzvracaju vrhunskim rezultatima.

  • H. Maricic

    18. januar 2018 | 13:48

    Sa ovakvim Gradonačelnikom Kraljevu je budućnost izvesna !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA