17

Savet bezbednosti UN o Kosovu, Dačić u lice Prištini: Ne držite istorijske lekcije i ne iznosite neistine, situacija je nesigurna i osetljiva

Dačić je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. i da je uspostavljanje ZSO za Srbiju "krucijalno pitanje od nemerljivog značaja" jer teba da zaštiti vitalne interse Srba na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je realnost na Kosovu i Metohiji takva da ni posle četiri i po godine nema naznaka da će Priština ispuniti svoju obavezu i formirati ZSO, a da nedavno ubistvo Olivera Ivanovića ukazuje da je bezbednosna situacija na Kosovu nesigurna i osetljiva.

Dačić sutra kod Trampa na Molitvenom doručku

On je na sednici SB UN rekao da su pre početka sastanka stigle sugestije da se " držimo teme sastanka i pokažemo konstruktivnost, miran ton uz izbegavanje konfrontacija".

- Kao i pre fokusiraću se na akuelnu situaciju i izveštaj generalnog sekretara. Nadam se da će i predstavnica Prištine prihvatiti te sugestije, da neće držati istorijske lekcije i iznosti neistine i ulepšavati stvarnost i ignorisati izveštaj generalnog sekretara i realnost na terenu - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. i da je uspostavljanje ZSO za Srbiju "krucijalno pitanje od nemerljivog značaja" jer teba da zaštiti vitalne interse Srba na Kosovu.

- Srbija četiri i po godina strpljivo čeka da Kosovo ispuni tu obavezu. Nema države u SB UN koja nije apelovala da Kosovo tu obavezu ispuni, ali pomaka ima malo. Generalni sekretar konstatuje da nema napretka i da nema naznaka kada će se to desiti. To je realnost na terenu - poručio je on.

Takođe, naveo je da je Srbija konsturkrivno i posvećeno učestvovala u dijalogu verujući da će rešvanje svih otovrenih poitanje doprineti miru i stvaranju prilika za napredak regiona i članstvo regiona u EU.

- Uvereni da nema druge alternative Srbija je dosledno primenjivala svoje obaveze Srbija je spremna da nastavi dijalog nastavi ali postavlja se pitanje da li će ijedan dogovor imati smisla ako nema nazaka o formiranju ZSO -  poručio je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP

Relanost na terenu je, dodao je Dačić, i to da je 16. januara ubijen Oliver Ivanović i da je ovaj događaj dramatično ugrozio sigurnost na Kosovu.

- Ubistvo je bezumni teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo severa već i celog regiona - upozorio je on.

Podsetio je da je sever Kosova 21. i 22. januara posetio predsednik Srbije Aleksandat Vucicć, koji je tada pozvao na očuvanje stabilnosti mira, staloženosti i dostojanstva i naveo da se sve mora rešavati dijalogom i mirnim putem.

Podsetio je da je Srbija uputila pismo Unmiku i Euleksu da njeni organi učestvuju u istrazi, što je ponovio i Vučić u razgovoru sa Hašimom Tačijem.

- Prištinske institucije su to odbile, ali tri nedelje kasnije nemamo nikakave informacije osim nekih izjava zvaničnika da je reč o mafijaškom obračunu i da nije etnički motivisano. To vodi samo ka zamagljivanju. Privođenje pravdi nalogodavaca i izvršilaca i otkrivanje motiva ključno je za mir -rekao je Dačić.

To je sve dokaz da je "bezbednosna situacija nesigurna i osetljiva i potvrđuje potrebu prisustva međunarodnih snaga", zaključio je Dačić.

Foto: Vladimir Milovanović

Kako ističe Dačić, političke partije i njihovi lideri na Kosovu i Metohiji pokušali da donesu odluku o ukidanju zakona o osnivanju Specijalnog suda za zločine počinjene od strane OVK. Ukazujući na zabrinutost Srbije on je podsetio i na izjave međuanrodnih zvaničniak, amabasadora SAD i Nemačke s tim u vezi.

On naglašava da je jasno da međunarodna zajednica ne deli mišljenje pokretača ove inicijative i da veruje da stravični zločini protiv Srba i drugih ne-Albanaca na Kosovu i Metohiji, o kojima je u svom izveštaju pisao specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti, ne smeju proći nekažnjeno i da se oni ne mogu ni na koji način relativizovati ili opravdati.

- Uz podsećanje na moralnu odgovornost prema žrtvama i njihovim porodicama, smatramo da će nepristrasno, kredibilno i odgovorno utvrđivanje krivične odgovornosti i kažnjavanje zločinaca imati nemerljivu vrednost u borbi protiv nekažnjivosti i pokazati da je pravda dostižna za sve žrtve - rekao je Dačić, ponovivši da je Srbija spremna da pruži sve dokaze kojima raspolaže o brutalnim zločinima koji su počinjeni.

Takođe, dodao je da Srbija u skladu sa svojim zakonima, koji su u potpunosti usklađeni sa međunarodnim pravom, neće odustati od krivičnog gonjenja lica za koje postoje snažni dokazi da su na Kosovu i Metohiji izvršila krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Zabrinutost i iznenađenje Srbije, prema njegovim rečima, izazvale su i nedavne odluke Interpola o brisanju međunarodnih poternica za određenim brojem lica sa područja Kosova i Metohije, među kojima su i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

- Želeo bih, vrlo otvoreno, da ukažem da ovakve odluke Interpola predstavljaju neshvatljiv presedan, te da su donete protivno svim pravilima ove organizacije - poručio je Dačić.

Interpol/Foto: pixabay.com, Wikimedia

Podsetio je i da je Tači pomilovao tri člana OVK osuđena na po 30 godina zatvora zbog ubistva petočlane porodice u bliizini Glogovca u avgustu 2001. godine.

Radi se o albanskoj porodici Hajra, a među žrtvama su i trogodišnja Adelina Hajra i devetogodišnja Mimoza Hajra.

- Prema izveštaju EULEKS, njihov otac Hamza Hajra bio je pripadnik MUP Srbije, a ubistvo cele porodice predstavljalo je osvetu OVK. Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, VB i SAD u Prištini izrazile su u zajedničkom saopštenju duboku zabrinutost povodom odluke Hašima Tačija o pomilovanju zločinaca. Ne treba da vas uveravam koliku je zabrinutost ova odluka izazvala među Srbima na Kosovu i Metohiji - dodao je on.

Podsetio je i da ima 16.500 interno raseljenih lica u samoj Pokrajini, a u užoj Srbiji, van Kosova i Metohije, preko 200.000 interno raseljenih, a da je održiv povratak ostvarilo je svega njih 1,9 odsto njih.

- Ko je spreman da se vrati tamo gde će svakodnevno biti izložen institucionalnoj diskriminaciji, gde se nacionalna i verska mržnja ne sankcionišu, gde imovina nije zaštićena, gde nema posla, gde su ljudi izloženi zastrašivanju, arbitrarnim hapšenjima i etnički motivisanom nasilju, gde ne mogu da posete grobove svojih predaka i gde vladavinu prava sprovode institucije koje do sada nisu donele ni jednu pravosnažnu presudu za ubistvo velikog broja Srba u periodu posle završetka sukoba? - pita Dačić.

Priština/Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dačić kaže i da je Srbija, uverena da je u odnosima sa Prištinom neophodan odgovoran, realan i racionalan pristup okrenut ka budućnosti, nastavila sa unutrašnjim dijalogom na koji je građane pozvao predsednik Aleksandar Vučić.

- Uveravam vas da Srbija želi da ozbiljno i odgovorno doprinese stabilnosti regiona, političkoj saradnji, razumevanju i ekonomskom napretku. Želimo da ponudimo rešenje koje će biti prilika za istorijski dogovor sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji i koje neće biti uzrok novih podela, nerazumevanja, nestabilnosti i sukoba. To rešenje mora da uvaži interese Srbije i potrebe srpske zajednice na Kosovu i Metohiji - rekao je on.

Za Srbiju su jednostrani potezi Prištine, kao i svaki pokušaj unilateralnog rešavanja bilo kog pitanja u potpunosti neprihvatljivi, ističe Dačić, naglašavjući da se Srbija nedvosmisleno protivi nastojanjima Prištine da formira „Vojsku Kosova".

- Ovakvi i drugi slični pokušaji vrlo riskantni i potencijalno mogu ozbiljno ugroziti ne samo bezbednost Pokrajine i dijalog Beograda i Prištine, već i stabilnost čitavog regiona - upozori je šef diplomatije.

Pokušaji Prištine da ostvari članstvo u međuanrodnim organizacijama, kao što su Unesko, Interpol i Svetska carinska organizacija u potpunoj suprotnosti sa osnovnim principima međunarodnog prava, i da štetno i nepotrebno politizuju rad međunarodnih organizacija.

Još jednom je uakzao da jednostrano proglašena nezavisnost "Kosova" predstavlja vrlo opasan i neprihvatljiv presedan koji je, svedoci smo tome, već dao podstrek drugim separatističkim i secesionističkim pokretima širom sveta.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Ivica Dačić, Ministar spoljnih poslova, Savet bezbednosti UN, Ujedinjene nacije, UN

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (17)
Poređaj komentare:
 • V
  vesna

  Eno pozdravila te Mira Marković.

 • G
  Goran bl

  Poslije Vučića političar i patriota br1

 • D
  Delije KiM

  Ovaj ccc je siptar 100%

Skandalozan tvit Šešelja povodom smrti Kofija Anana: Lider radikala brutalnom porukom zapalio internet (FOTO)

Kosovo na korak od vizne liberalizacije: Da li će Evropska komisija 29. avgusta dati konačnu reč?

Bez ZSO nema razgovora o Tačijevom planu: Beograd ne prihvata nikakve predloge pre nego što Priština ispuni svoje obaveze

Cena zamrznutog konflikta za Kosovo ne bi bila niska: Ljajić upozorava da je opasno to što su neki protiv bilo kakvih pregovora (VIDEO)

Hrvatskom novinaru pretili smrću zbog emisije o proslavi Oluje: Kleli se da će ga upucati u potiljak

Postoje ograničenja u pogledu onoga na šta ćemo pristati: Šta je za SAD "prihvatljivo" rešenje kosovskog problema? (VIDEO)

Mogu li Beograd i Priština sami do sporazuma? Vašington i EU žele jasne rezultate, a ne konflikte čije se rešenje godinama odlaže

Stamatović tvrdi da je paravojni kamp rasformiran zbog Čede: On mu odgovorio brutalnom fotkom iz teretane (FOTO)

Tužilac sa Kosova pre ostavke predao "nacrt-optužnice" protiv veterana OVK: Zbog zbog ovoga je posebno bio zabrinut

Da li će rešenje kosovskog pitanja izazvati ''domino efekat'' u regionu? SAD traže garancije da sporazum o KiM neće uticati na BiH

Svi smo čuli za ZSO, a da li vam je poznato da postoji i ZVO i SSO?

Svi znaju da je Čedina žena prava bomba, ali ovom fotkom će srušiti internet (FOTO)

Održana trilaterala u Sarajevu: Radojičić sa gradonačelnicima Sarajeva i Zagreba prvi put o zajedničkoj saradnji (FOTO)

Pitali su me jutros: Milošević je imao Gazimestan. Šta ćeš ti, Vučiću, da imaš u Mitrovici? Ja ću da razgovaram sa građanima o pravcu kuda idemo u vezi Kosova

Sa otporom na koji je naišao ubijeni premijer Ðinđić, danas se suočava predsednik Vučić: Vesić o borbi za trajno rešenje Kosova

Susret Dačića i Trampovog zeta na radaru američkih senatora: Imaju samo jedno pitanje

Raspisani izbori sa nacionalne savete nacionalnih manjina: 22 zajednice glasaće 4. novembra

I u SPS-u različiti stavovi o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću

U Preševu promenili ploču: Protiv smo razmene teritorija, makar ostali pod Srbijom

Kada u septembru dođe na Kosovo, izneće svoj stav: Rakić o najavljenoj poseti predsednika Vučića

Velika vojna parada 11. novembra, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Dolazi i Putin na predstavljanje najnovijeg naoružanja

Vučić ide na Kosovo: Predsednik Srbije 9. septembra u Kosovskoj Mitrovici otkriva plan za južnu pokrajinu (VIDEO)

Imamo istorijsku šansu da poboljšamo odnose sa SAD: Nekadašnji američki diplomata otkriva šta Srbija treba konkretno da uradi (VIDEO)

Kosovo i Srbija neće imati neograničenu slobodu delovanja: Američka ambasada reagovala povodom najava korekcije granica

Opljačkana kuća srpske porodice u Goraždevcu, Jevtić poručio: Oni koji ovakva zlodela čine žele Kosovo etnički čisto

Evropska komisija uoči sledeće runde pregovora u Briselu: Beograd i Priština sami određuju teme, EU samo posreduje

Priština ne želi da oformi ZSO, Đurić otkriva: Pokušavaju da ospore Nacrt statuta, za njih je ovo "ludo i neprihvatljivo"

Vučić i Skat razgovarali o idejama za rešenje pitanja Kosova: Američki ambasador pozvao BG i PR da pokažu kreativnost (FOTO)

Kurti preti Tačiju uličnim protestima: Bićeš smenjen!

Tači priznao: Nije mi lako da se suočim sa Vučićem

Zamrznuti konflikt, status kvo i užas bez kraja: Da li Srbiji treba društvo Nagorno-Karabaha, Južne Osetije i Abhazije?

Reforma pravosuđa i medijska strategija u fokusu razgovora Vučića i Oricija (FOTO)

Bez obzira na spekulacije još nema rešenja za Kosovo i Metohiju: Simić o pregovaračkom procesu

Vreme je za jedinstvo i izlazak iz zamrznutog konflikta: Premijerka Brnabić o najvažnijem političkom pitanju države i naroda

Ugljanin 2/3 budžeta BNV potrošio na svoja putovanja: Zukorlić o zloupotrebama u predizbornoj kampanji

Mihajlović odgovorila Dačiću: Brini o svojoj stranci, a ne o SNS

Prošlo je 7 meseci od ubistva Olivera Ivanovića: Istraga se i dalje nije makla sa mrtve tačke, na neka pitanja još nema odgovora

Tužan dan za vladavinu prava na Kosovu: Američki ambasador otkrio šta je uznemirujuće u vezi sa ostavkom specijalnog tužioca

Šta je to sudija Haškog tribunala obećao Radovanu Karadžiću uoči izricanja pravosnažne presude u decembru?

Šta god Vučić dogovori u vezi sa Kosovom neće biti na štetu građana: Palma i Jagodina podržavaju predsednika Srbije

Posle odluke o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, Srbija i Surinam jačaju politički dijalog (FOTO)

Pakleni plan predsednika opštine Preševo: Srbiji ne damo ni pola Medveđe, nijedno selo ne sme biti otcepljeno od "Preševske doline"