17

Savet bezbednosti UN o Kosovu, Dačić u lice Prištini: Ne držite istorijske lekcije i ne iznosite neistine, situacija je nesigurna i osetljiva

Dačić je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. i da je uspostavljanje ZSO za Srbiju "krucijalno pitanje od nemerljivog značaja" jer teba da zaštiti vitalne interse Srba na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je realnost na Kosovu i Metohiji takva da ni posle četiri i po godine nema naznaka da će Priština ispuniti svoju obavezu i formirati ZSO, a da nedavno ubistvo Olivera Ivanovića ukazuje da je bezbednosna situacija na Kosovu nesigurna i osetljiva.

Dačić sutra kod Trampa na Molitvenom doručku

On je na sednici SB UN rekao da su pre početka sastanka stigle sugestije da se " držimo teme sastanka i pokažemo konstruktivnost, miran ton uz izbegavanje konfrontacija".

- Kao i pre fokusiraću se na akuelnu situaciju i izveštaj generalnog sekretara. Nadam se da će i predstavnica Prištine prihvatiti te sugestije, da neće držati istorijske lekcije i iznosti neistine i ulepšavati stvarnost i ignorisati izveštaj generalnog sekretara i realnost na terenu - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. i da je uspostavljanje ZSO za Srbiju "krucijalno pitanje od nemerljivog značaja" jer teba da zaštiti vitalne interse Srba na Kosovu.

- Srbija četiri i po godina strpljivo čeka da Kosovo ispuni tu obavezu. Nema države u SB UN koja nije apelovala da Kosovo tu obavezu ispuni, ali pomaka ima malo. Generalni sekretar konstatuje da nema napretka i da nema naznaka kada će se to desiti. To je realnost na terenu - poručio je on.

Takođe, naveo je da je Srbija konsturkrivno i posvećeno učestvovala u dijalogu verujući da će rešvanje svih otovrenih poitanje doprineti miru i stvaranju prilika za napredak regiona i članstvo regiona u EU.

- Uvereni da nema druge alternative Srbija je dosledno primenjivala svoje obaveze Srbija je spremna da nastavi dijalog nastavi ali postavlja se pitanje da li će ijedan dogovor imati smisla ako nema nazaka o formiranju ZSO -  poručio je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP

Relanost na terenu je, dodao je Dačić, i to da je 16. januara ubijen Oliver Ivanović i da je ovaj događaj dramatično ugrozio sigurnost na Kosovu.

- Ubistvo je bezumni teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo severa već i celog regiona - upozorio je on.

Podsetio je da je sever Kosova 21. i 22. januara posetio predsednik Srbije Aleksandat Vucicć, koji je tada pozvao na očuvanje stabilnosti mira, staloženosti i dostojanstva i naveo da se sve mora rešavati dijalogom i mirnim putem.

Podsetio je da je Srbija uputila pismo Unmiku i Euleksu da njeni organi učestvuju u istrazi, što je ponovio i Vučić u razgovoru sa Hašimom Tačijem.

- Prištinske institucije su to odbile, ali tri nedelje kasnije nemamo nikakave informacije osim nekih izjava zvaničnika da je reč o mafijaškom obračunu i da nije etnički motivisano. To vodi samo ka zamagljivanju. Privođenje pravdi nalogodavaca i izvršilaca i otkrivanje motiva ključno je za mir -rekao je Dačić.

To je sve dokaz da je "bezbednosna situacija nesigurna i osetljiva i potvrđuje potrebu prisustva međunarodnih snaga", zaključio je Dačić.

Foto: Vladimir Milovanović

Kako ističe Dačić, političke partije i njihovi lideri na Kosovu i Metohiji pokušali da donesu odluku o ukidanju zakona o osnivanju Specijalnog suda za zločine počinjene od strane OVK. Ukazujući na zabrinutost Srbije on je podsetio i na izjave međuanrodnih zvaničniak, amabasadora SAD i Nemačke s tim u vezi.

On naglašava da je jasno da međunarodna zajednica ne deli mišljenje pokretača ove inicijative i da veruje da stravični zločini protiv Srba i drugih ne-Albanaca na Kosovu i Metohiji, o kojima je u svom izveštaju pisao specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti, ne smeju proći nekažnjeno i da se oni ne mogu ni na koji način relativizovati ili opravdati.

- Uz podsećanje na moralnu odgovornost prema žrtvama i njihovim porodicama, smatramo da će nepristrasno, kredibilno i odgovorno utvrđivanje krivične odgovornosti i kažnjavanje zločinaca imati nemerljivu vrednost u borbi protiv nekažnjivosti i pokazati da je pravda dostižna za sve žrtve - rekao je Dačić, ponovivši da je Srbija spremna da pruži sve dokaze kojima raspolaže o brutalnim zločinima koji su počinjeni.

Takođe, dodao je da Srbija u skladu sa svojim zakonima, koji su u potpunosti usklađeni sa međunarodnim pravom, neće odustati od krivičnog gonjenja lica za koje postoje snažni dokazi da su na Kosovu i Metohiji izvršila krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Zabrinutost i iznenađenje Srbije, prema njegovim rečima, izazvale su i nedavne odluke Interpola o brisanju međunarodnih poternica za određenim brojem lica sa područja Kosova i Metohije, među kojima su i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

- Želeo bih, vrlo otvoreno, da ukažem da ovakve odluke Interpola predstavljaju neshvatljiv presedan, te da su donete protivno svim pravilima ove organizacije - poručio je Dačić.

Interpol/Foto: pixabay.com, Wikimedia

Podsetio je i da je Tači pomilovao tri člana OVK osuđena na po 30 godina zatvora zbog ubistva petočlane porodice u bliizini Glogovca u avgustu 2001. godine.

Radi se o albanskoj porodici Hajra, a među žrtvama su i trogodišnja Adelina Hajra i devetogodišnja Mimoza Hajra.

- Prema izveštaju EULEKS, njihov otac Hamza Hajra bio je pripadnik MUP Srbije, a ubistvo cele porodice predstavljalo je osvetu OVK. Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, VB i SAD u Prištini izrazile su u zajedničkom saopštenju duboku zabrinutost povodom odluke Hašima Tačija o pomilovanju zločinaca. Ne treba da vas uveravam koliku je zabrinutost ova odluka izazvala među Srbima na Kosovu i Metohiji - dodao je on.

Podsetio je i da ima 16.500 interno raseljenih lica u samoj Pokrajini, a u užoj Srbiji, van Kosova i Metohije, preko 200.000 interno raseljenih, a da je održiv povratak ostvarilo je svega njih 1,9 odsto njih.

- Ko je spreman da se vrati tamo gde će svakodnevno biti izložen institucionalnoj diskriminaciji, gde se nacionalna i verska mržnja ne sankcionišu, gde imovina nije zaštićena, gde nema posla, gde su ljudi izloženi zastrašivanju, arbitrarnim hapšenjima i etnički motivisanom nasilju, gde ne mogu da posete grobove svojih predaka i gde vladavinu prava sprovode institucije koje do sada nisu donele ni jednu pravosnažnu presudu za ubistvo velikog broja Srba u periodu posle završetka sukoba? - pita Dačić.

Priština/Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dačić kaže i da je Srbija, uverena da je u odnosima sa Prištinom neophodan odgovoran, realan i racionalan pristup okrenut ka budućnosti, nastavila sa unutrašnjim dijalogom na koji je građane pozvao predsednik Aleksandar Vučić.

- Uveravam vas da Srbija želi da ozbiljno i odgovorno doprinese stabilnosti regiona, političkoj saradnji, razumevanju i ekonomskom napretku. Želimo da ponudimo rešenje koje će biti prilika za istorijski dogovor sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji i koje neće biti uzrok novih podela, nerazumevanja, nestabilnosti i sukoba. To rešenje mora da uvaži interese Srbije i potrebe srpske zajednice na Kosovu i Metohiji - rekao je on.

Za Srbiju su jednostrani potezi Prištine, kao i svaki pokušaj unilateralnog rešavanja bilo kog pitanja u potpunosti neprihvatljivi, ističe Dačić, naglašavjući da se Srbija nedvosmisleno protivi nastojanjima Prištine da formira „Vojsku Kosova".

- Ovakvi i drugi slični pokušaji vrlo riskantni i potencijalno mogu ozbiljno ugroziti ne samo bezbednost Pokrajine i dijalog Beograda i Prištine, već i stabilnost čitavog regiona - upozori je šef diplomatije.

Pokušaji Prištine da ostvari članstvo u međuanrodnim organizacijama, kao što su Unesko, Interpol i Svetska carinska organizacija u potpunoj suprotnosti sa osnovnim principima međunarodnog prava, i da štetno i nepotrebno politizuju rad međunarodnih organizacija.

Još jednom je uakzao da jednostrano proglašena nezavisnost "Kosova" predstavlja vrlo opasan i neprihvatljiv presedan koji je, svedoci smo tome, već dao podstrek drugim separatističkim i secesionističkim pokretima širom sveta.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: ivica-dacic ministar-spoljnih-poslova savet-bezbednosti-un ujedinjene-nacije un
Najnoviji komentari
 • V
  vesna

  Eno pozdravila te Mira Marković.

 • G
  Goran bl

  Poslije Vučića političar i patriota br1

 • D
  Delije KiM

  Ovaj ccc je siptar 100%

Palma: NATO na Kosovu doveo teroriste na vlast

Širi se spisak: Još jedna zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova

Ne staju sa provokacijama: Tači odlikovao Ramu i zahvalio mu na "slobodi i nezavisnosti Kosova"

“Srbija je uvek spremna, ima timove umova”: Hrvatski analitičar objasnio zasto je Vučić izdominirao u Zagrebu (VIDEO)

Nezavisno Kosovo u zamenu za članstvo u EU - NE! Vučić za Rojters jasan da je za KiM moguće samo kompromisno rešenje

Nikola Kojo žestoko opleo po Saši Jankoviću i njegovoj ženi jer koriste pokojnog Glogovca u kampanji

Šta slavi Kosovo? To što je NATO od njih napravio crnu rupu sa čudnim statusom? Zaharova o 10 godina samoproglašenja nezavisnosti

VUČIĆ I TAČI VEĆ RAZGOVARAJU O SPORAZUMU: Mogerini optimista po pitanju dogovora Beograda i Prištine

MESEC DANA OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: Šta do sada znamo o istrazi (VIDEO)

Nemojte da nas vređate ili ponižavate! Dačić ZAGRMEO u Bugarskoj: Kontraproduktivno je da neki ministri inostranih poslova šalju Beogradu arogantne poruke (FOTO)

Haradinaj tvrdi da je sa Crnom Gorom postignut dogovor o demarkaciji

TRI NOVOPOSTAVLJENA AMBASADORA KOD VUČIĆA: Predsednik Srbije primio akreditive diplomata iz Libana, UAE i Egipta (FOTO)

Da li je nemački šef diplomatije doneo u Beograd dokument o sporazumu sa Prištinom? Evo šta o tome kaže Brnabić

Sutra protesti u Pragu: Česi traže POVLAČENJE PRIZNANJA KOSOVA

Dačić u Sofiji na sastanku EU i država kandidata (FOTO)

Dodik: Kandidovaću se za člana predsedništva BiH

Tači tvrdi da je Barbados priznao Kosovo: Kaže da bolji rođendanski poklon nisu mogli da dobiju

Hašim Tači: Istina o ubistvu Olivera Ivanovića će izaći na videlo, ali će nekoga zaboleti

SRBI SE VRAĆAJU U PRIŠTINU: Otvoren Kulturni centar (FOTO)

Nikada onoliko ljudi u Hrvatskoj od `95. nije pevalo "Bože pravde": Vučić o poseti Zagrebu i zašto danas nije objavljena Deklaracija o opstanku srpskog naroda

Šta se krije iza odlaska sa funkcije specijalnog tužioca za zločine OVK?

Učite i volite Srbiju: Jaka Vučićeva poruka učenicima i studentima uz SJAJNO IZNENAĐENJE (FOTO)

Lavrov 21. i 22. februara u radnoj poseti Srbiji: Evo šta je povod

Zapadni Balkan PRVA TEMA sastanka šefova diplomatije EU u Sofiji, sutra stiže i Dačić

Amerika će biti aktivno uključena u dijalog Beograda i Prištine: Ambasador Delavi otkrio kako će Vašington učestvovati

VUČIĆ SA DODIKOM I PUPOVCEM o položaju srpskog naroda u regionu (FOTO)

Dačić najavio još 10 sporazuma sa Burundijem: Veže nas tradicionalno prijateljstvo još iz vremena Tita i Jugoslavije

Tito nije dao da Franja ode na robiju! Procureo TAJNI PLAN kojim su Broz i Tuđman spremali ZAVERU protiv Srba

Dodik odlikovao Vučića najvišim ordenom: Izraz poštovanja za sve što je učinio za Republiku Srpsku (FOTO)

SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI! Državu ćemo sačuvati i odbraniti, ali nam treba pomoć da obnovimo narod: Vučić poručio da je pred nama sudbonosna odluka (FOTO)

Vučić i Đinping razmenili čestitke: Sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine podići na nove stepenice (FOTO)

Vučić prvi put delio odlikovanja: Među nagrađenima ima onih koji su čitav život posvetili Srbiji (FOTO)

Štrahe "zapalio" vatru u Austriji zbog Kosova, Kurc presekao!

PRAVDA STIGLA KASNO: Sud u Kosovskoj Mitrovici odbacio optužnicu za ratne zločine protiv Olivera Ivanovića

Ruski premijer Medvedev čestitao Brnabić Dan državnosti

Nedelje prošle od ubistva Ivanovića do prve razmene informacija između Prištine i Beograda

Živimo viziju slobodne i moderne države, svesni odgovornosti da moramo zajedno da je čuvamo: Brnabić čestitala građanima Dan državnosti

2025. nije sveto pismo, ali ŽELIMO U EU DO TOG DATUMA: Vučić posle sastanka sa nemačkim vicekancelarom (FOTO)

U Sloveniji svečano obeležen Dan državnosti Srbije

Putin čestitao Dan državnosti Vučiću: Poželeo mu je dve veoma važne stvari, a evo šta je napisao u pismu za Srbe

Ovo je bio evropski Vučić: Kolinda o poseti predsednika Srbije

Potrudićemo se očuvamo mir i da unapredimo odnose sa Hrvatskom: Vučić o poseti Zagrebu