17

Savet bezbednosti UN o Kosovu, Dačić u lice Prištini: Ne držite istorijske lekcije i ne iznosite neistine, situacija je nesigurna i osetljiva

Dačić je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. i da je uspostavljanje ZSO za Srbiju "krucijalno pitanje od nemerljivog značaja" jer teba da zaštiti vitalne interse Srba na Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je realnost na Kosovu i Metohiji takva da ni posle četiri i po godine nema naznaka da će Priština ispuniti svoju obavezu i formirati ZSO, a da nedavno ubistvo Olivera Ivanovića ukazuje da je bezbednosna situacija na Kosovu nesigurna i osetljiva.

Dačić sutra kod Trampa na Molitvenom doručku

On je na sednici SB UN rekao da su pre početka sastanka stigle sugestije da se " držimo teme sastanka i pokažemo konstruktivnost, miran ton uz izbegavanje konfrontacija".

- Kao i pre fokusiraću se na akuelnu situaciju i izveštaj generalnog sekretara. Nadam se da će i predstavnica Prištine prihvatiti te sugestije, da neće držati istorijske lekcije i iznosti neistine i ulepšavati stvarnost i ignorisati izveštaj generalnog sekretara i realnost na terenu - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. i da je uspostavljanje ZSO za Srbiju "krucijalno pitanje od nemerljivog značaja" jer teba da zaštiti vitalne interse Srba na Kosovu.

- Srbija četiri i po godina strpljivo čeka da Kosovo ispuni tu obavezu. Nema države u SB UN koja nije apelovala da Kosovo tu obavezu ispuni, ali pomaka ima malo. Generalni sekretar konstatuje da nema napretka i da nema naznaka kada će se to desiti. To je realnost na terenu - poručio je on.

Takođe, naveo je da je Srbija konsturkrivno i posvećeno učestvovala u dijalogu verujući da će rešvanje svih otovrenih poitanje doprineti miru i stvaranju prilika za napredak regiona i članstvo regiona u EU.

- Uvereni da nema druge alternative Srbija je dosledno primenjivala svoje obaveze Srbija je spremna da nastavi dijalog nastavi ali postavlja se pitanje da li će ijedan dogovor imati smisla ako nema nazaka o formiranju ZSO -  poručio je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP

Relanost na terenu je, dodao je Dačić, i to da je 16. januara ubijen Oliver Ivanović i da je ovaj događaj dramatično ugrozio sigurnost na Kosovu.

- Ubistvo je bezumni teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo severa već i celog regiona - upozorio je on.

Podsetio je da je sever Kosova 21. i 22. januara posetio predsednik Srbije Aleksandat Vucicć, koji je tada pozvao na očuvanje stabilnosti mira, staloženosti i dostojanstva i naveo da se sve mora rešavati dijalogom i mirnim putem.

Podsetio je da je Srbija uputila pismo Unmiku i Euleksu da njeni organi učestvuju u istrazi, što je ponovio i Vučić u razgovoru sa Hašimom Tačijem.

- Prištinske institucije su to odbile, ali tri nedelje kasnije nemamo nikakave informacije osim nekih izjava zvaničnika da je reč o mafijaškom obračunu i da nije etnički motivisano. To vodi samo ka zamagljivanju. Privođenje pravdi nalogodavaca i izvršilaca i otkrivanje motiva ključno je za mir -rekao je Dačić.

To je sve dokaz da je "bezbednosna situacija nesigurna i osetljiva i potvrđuje potrebu prisustva međunarodnih snaga", zaključio je Dačić.

Foto: Vladimir Milovanović

Kako ističe Dačić, političke partije i njihovi lideri na Kosovu i Metohiji pokušali da donesu odluku o ukidanju zakona o osnivanju Specijalnog suda za zločine počinjene od strane OVK. Ukazujući na zabrinutost Srbije on je podsetio i na izjave međuanrodnih zvaničniak, amabasadora SAD i Nemačke s tim u vezi.

On naglašava da je jasno da međunarodna zajednica ne deli mišljenje pokretača ove inicijative i da veruje da stravični zločini protiv Srba i drugih ne-Albanaca na Kosovu i Metohiji, o kojima je u svom izveštaju pisao specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti, ne smeju proći nekažnjeno i da se oni ne mogu ni na koji način relativizovati ili opravdati.

- Uz podsećanje na moralnu odgovornost prema žrtvama i njihovim porodicama, smatramo da će nepristrasno, kredibilno i odgovorno utvrđivanje krivične odgovornosti i kažnjavanje zločinaca imati nemerljivu vrednost u borbi protiv nekažnjivosti i pokazati da je pravda dostižna za sve žrtve - rekao je Dačić, ponovivši da je Srbija spremna da pruži sve dokaze kojima raspolaže o brutalnim zločinima koji su počinjeni.

Takođe, dodao je da Srbija u skladu sa svojim zakonima, koji su u potpunosti usklađeni sa međunarodnim pravom, neće odustati od krivičnog gonjenja lica za koje postoje snažni dokazi da su na Kosovu i Metohiji izvršila krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Zabrinutost i iznenađenje Srbije, prema njegovim rečima, izazvale su i nedavne odluke Interpola o brisanju međunarodnih poternica za određenim brojem lica sa područja Kosova i Metohije, među kojima su i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

- Želeo bih, vrlo otvoreno, da ukažem da ovakve odluke Interpola predstavljaju neshvatljiv presedan, te da su donete protivno svim pravilima ove organizacije - poručio je Dačić.

Interpol/Foto: pixabay.com, Wikimedia

Podsetio je i da je Tači pomilovao tri člana OVK osuđena na po 30 godina zatvora zbog ubistva petočlane porodice u bliizini Glogovca u avgustu 2001. godine.

Radi se o albanskoj porodici Hajra, a među žrtvama su i trogodišnja Adelina Hajra i devetogodišnja Mimoza Hajra.

- Prema izveštaju EULEKS, njihov otac Hamza Hajra bio je pripadnik MUP Srbije, a ubistvo cele porodice predstavljalo je osvetu OVK. Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, VB i SAD u Prištini izrazile su u zajedničkom saopštenju duboku zabrinutost povodom odluke Hašima Tačija o pomilovanju zločinaca. Ne treba da vas uveravam koliku je zabrinutost ova odluka izazvala među Srbima na Kosovu i Metohiji - dodao je on.

Podsetio je i da ima 16.500 interno raseljenih lica u samoj Pokrajini, a u užoj Srbiji, van Kosova i Metohije, preko 200.000 interno raseljenih, a da je održiv povratak ostvarilo je svega njih 1,9 odsto njih.

- Ko je spreman da se vrati tamo gde će svakodnevno biti izložen institucionalnoj diskriminaciji, gde se nacionalna i verska mržnja ne sankcionišu, gde imovina nije zaštićena, gde nema posla, gde su ljudi izloženi zastrašivanju, arbitrarnim hapšenjima i etnički motivisanom nasilju, gde ne mogu da posete grobove svojih predaka i gde vladavinu prava sprovode institucije koje do sada nisu donele ni jednu pravosnažnu presudu za ubistvo velikog broja Srba u periodu posle završetka sukoba? - pita Dačić.

Priština/Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dačić kaže i da je Srbija, uverena da je u odnosima sa Prištinom neophodan odgovoran, realan i racionalan pristup okrenut ka budućnosti, nastavila sa unutrašnjim dijalogom na koji je građane pozvao predsednik Aleksandar Vučić.

- Uveravam vas da Srbija želi da ozbiljno i odgovorno doprinese stabilnosti regiona, političkoj saradnji, razumevanju i ekonomskom napretku. Želimo da ponudimo rešenje koje će biti prilika za istorijski dogovor sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji i koje neće biti uzrok novih podela, nerazumevanja, nestabilnosti i sukoba. To rešenje mora da uvaži interese Srbije i potrebe srpske zajednice na Kosovu i Metohiji - rekao je on.

Za Srbiju su jednostrani potezi Prištine, kao i svaki pokušaj unilateralnog rešavanja bilo kog pitanja u potpunosti neprihvatljivi, ističe Dačić, naglašavjući da se Srbija nedvosmisleno protivi nastojanjima Prištine da formira „Vojsku Kosova".

- Ovakvi i drugi slični pokušaji vrlo riskantni i potencijalno mogu ozbiljno ugroziti ne samo bezbednost Pokrajine i dijalog Beograda i Prištine, već i stabilnost čitavog regiona - upozori je šef diplomatije.

Pokušaji Prištine da ostvari članstvo u međuanrodnim organizacijama, kao što su Unesko, Interpol i Svetska carinska organizacija u potpunoj suprotnosti sa osnovnim principima međunarodnog prava, i da štetno i nepotrebno politizuju rad međunarodnih organizacija.

Još jednom je uakzao da jednostrano proglašena nezavisnost "Kosova" predstavlja vrlo opasan i neprihvatljiv presedan koji je, svedoci smo tome, već dao podstrek drugim separatističkim i secesionističkim pokretima širom sveta.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Ivica Dačić, Ministar spoljnih poslova, Savet bezbednosti UN, Ujedinjene nacije, UN

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (17)
Poređaj komentare:
 • V
  vesna

  Eno pozdravila te Mira Marković.

 • G
  Goran bl

  Poslije Vučića političar i patriota br1

 • D
  Delije KiM

  Ovaj ccc je siptar 100%

Zeleno svetlo Pentagonu: Pojačajte vojnu saradnju i angažman u Srbiji zbog Rusije

Vođa OVK koji je uneo albansku zastavu u kancelariju i fotografisao se u uniformi, sada je proglašen za ličnost 2018. godine

Pred dolazak 2.000 "Anđela pakla" u Jagodinu, Palma izrekao veliku istinu o njima: Ali i ponovio svoj stav o gejevima i Kosovu (FOTO)

Crkva da se poštuje, ali političari da donose odluke: Vulin o preporukama SPC po pitanju KiM

Prištinski list Zeri: Preko ZSO do autonomije Kosova

Lobisti su nam potrebni više nego ikad: Dačić otkrio do kog američkog "igrača" Srbija treba da dobaci

Diković zreo za penziju, odluka da li će otići samo na predsedniku Vučiću

Koštunica uhvaćen u šetnji Dorćolom sa novom suprugom Ljiljanom (FOTO)

Da li se u Bondstilu sprema operacija za udar na Brnjak i Jarinje? Evo šta kažu srpske bezbednosne službe

Brnabić i Džaferi o ključu uspeha Zapadnog Balkana (FOTO)

Član Bundestaga u razgovoru s Vučićem: Nemačka spremna da pomogne reforme u Srbiji (FOTO)

Dačić rusku "čeličnu damu" pozvao u Guču: Posle poziranja u našoj nošnji, Zaharova spremna i za srpsku trubu

Ana Brnabić sledeće nedelje otkriva ko je novi ministar finasija

Ješić opleo po Šutanovcu pred stranačke izbore: Izborni proces je korak unazad, DS je devastiran

Premijerka ugostila ambasadora Italije: Lo Kašo pohvalio napredak Srbije, a onda je izneo i svoj lični utisak (FOTO)

Vučiću stiglo važno pismo iz Kine: Evo koju poruku je Si Điping poslao predsedniku Srbije

Evropska unija ostaje jedini cilj Srbije: Vučić na sastanku sa delegacijom Senata Francuske

Zašto su kamere u trenutku ubistva bile ugašene, a proradile tek 10 minuta kasnije? Saradnica Olivera Ivanovića otkriva detalje istrage (VIDEO)

Počinje velika smena ambasadora Srbije u svetu: Dačić u Beograd vraća diplomatu iz Pariza, a evo ko je sledeći

Vlasti u Prištini planiraju da odseku sever Kosova: Albanci udaraju na Brnjak i Jarinje

Komisija za utvrđivanje posledica bombardovanja počinje sa radom: Prva lokacija Vranje, pa KiM

Novo upozorenje direktoru BCBP? Obijen mu stan i pokradene stvari iz samo jedne sobe

Pokrenut proces za izradu statuta ZSO

Uskoro gotov nacrt za Poglavlje 27: Ovo je procedura za otvaranje najkomplikovanijeg i najskupljeg poglavlja za Srbiju

Jedna strana nikako ne sme dobiti sve, a druga ostati poražena! Generalna sekretarka EP u Srbiji o rešenju kosovskog pitanja (FOTO)

Haradinaj u Vatikanu traži da Sveta stolica prizna nezavisnost Kosova (FOTO)

Otkud Miša Vacić na proslavi Dana škole? Roditelji uznemireni, desničar se pravda ovim rečima (FOTO)

DW: EU na muci - ne može sebi da priušti Zapadni Balkan, a ne sme da ga prepusti Kini i Rusiji

Jedan od glavnih ljudi Bundestaga za odnose sa EU stigao u Beograd: Evo kakvu poruku je doneo

Tači otkrio datum novog susreta s Vučićem u Briselu: Evo kada može da se očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Mi smo sve ispunili, a Priština nije najvažnije: Đurić sa poslanikom Bundestaga o problemima Srba sa Kosova

Dodik poziva na državno ujedinjenje Republike Srpske i Srbije

Vučić rekao studentima da za njega kažu da je "taf gaj", a onda im je otkrio zašto je skoro zaplakao danas (FOTO) (VIDEO)

Vučić oštro odgovorio na provokacije stranih medija: Politiku Srbije neće menjati želja nekog političara, mi znamo svoj put

Rampa za vojsku Kosova! Međunarodna zajednica poslala upozorenje Prištini, nema odluke bez srpskog glasa

Izabrani srpski advokati za postupanje u Sudu za zločine OVK

Pljušte ostavke u PSG zbog Saše Jankovića, bivši članovi tvrde: Njegove odluke nedemokratske

Dačić tvrdi da postoje pritisci zbog sporazuma sa Prištinom: Evropski put jeste prioritet Srbije, ali ne po svaku cenu

Joksimović: Cilj Srbije je Evropska unija, Vulinove i Fabricijeve izjave o Kosovu su prenaglašene

Vučić završio posetu Azerbejdžanu: Polaganje venaca, otvaranje Centra za srpski jezik i kulturu i počasni doktorat za predsednika Srbije (FOTO)

Oko nas su kružili borbeni avioni, nisu nas obavestili zašto: Dačić o misteriji na nebu iznad Švajcarske

Američki AP konstatuje: Ana Brnabić za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, proruski ministri protiv