Dačić izrazio zahvalnost Surinamu što su povukli priznanje Kosova (FOTO)

Dačić je, radi pojašnjenja javnosti Surinama, objasnio da je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti dela naše teritorije gde većinu stanovništva čini albanska nacionalna manjina

  • 2

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić zahvalio se, tokom posete Paramaribu, zvaničnicima Surinama na odluci o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Dačić se u Surinamu sastao sa najvišim zvaničnicima: Očekuje ga i susret sa seficom diplomatije

- Posebno se zahvaljujem predsedniku i ministarki spoljnih poslova na za Srbiju izuzetno važnoj odluci kojom je Surinam uvažio argumente Srbije kad je reč o problemu Kosova i povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova - rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa surinamskom ministarkom spoljnih poslova Ildiz Deborom Polak-Beil.

Dačić je, radi pojašnjenja javnosti Surinama, objasnio da je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti dela naše teritorije gde većinu stanovništva čini albanska nacionalna manjina.

- Ako se taj princip prihvati na primeru Srbije odnosno Kosova onda će svaka zemlja na svetu biti ugrožena nekim separatizmom ili secesionizmom - ukazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije će sa zvaničnicima Surinama potpisati Sporazum o ukidanju viza, Memorandum o saradnji dva MIP-a i političkim konsultacijama, Sporazum o prijateljstvu dve zemlje i Mapu puta koja će, kako je kazao, definisati naše konkretne korake do 2021. godine u svim oblastima.

Foto: Tanjug/MSP

- Oblasti su razne, ima ih puno i sveobuhvatne od političke saradnje, obrazovanja, energetike, poljoprivrede, turizma, industrije, informacionih tehnologija, kulture... - pojasnio je Dačić.

Ministarka Ildiz Deborom Polak-Beil je rekla da potpisivanje sporazuma omogućuje produbljivanje bilateralna saradnje.

Ona je dodala da je potpisivanje Mape puta veoma značajno za Surinam i njegove građane.

Dačić je najavio da ove godine očekujemo posetu predsednika i ministarke inostranih poslova Surinama Srbiji, dodajući da je dogovoreno formiranje Mešovitog komiteta za saradnju koji će voditi on i ministarka Ildiz Debora Polak-Beil.

- Želim da zahvalim mojoj koleginici, ministarki inostranih poslova, na pozivu da dođem u Surinam. Za nas je ovo veoma važna poseta. Istorijski gledano, naše zemlje su bile bliske iz vremena Pokreta nesvrstanih, bivše Jugoslavije i Tita. Vreme je da naše prijateljstvo obnovimo i još više ojačamo - poručio je Dačić.

On je istakao da je Srbija spremna da sa Surinamom razvija strateško partnerstvo i izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja nekoliko sporazuma i mapu puta, jer je veoma važno da što više proširi saradnja u svim segmentima.

Foto: Tanjug/MSP

Tokom boravka u Paramaribu ministar Dačić je imao odvojene susrete sa predsednikom Surinama Dezire Delano Botersom, predsednicom Narodne skupštine Dženifer Simons, kao i sa ministarkom inostranih poslova Ildiz Deborom Polak-Beil.

Ministar Dačić i visoki zvaničnici Surinama razmenili su mišljenja o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i o aktuelnim međunarodnim temama.

Na sastancima je razgovarano o prioritetnim oblastima i modalitetima unapređenja saradnje Srbije i Surinama, a sagovornici su se složili da, iako su dve zemlje dosta udaljene, postoje oblasti u kojima se može dodatno unaprediti saradnja.

- Mogu da ocenim da je moja poseta Surinamu bila veoma uspešna i mi ćemo isto tako uzvratiti Surinamu zajedničkom saradnjoj, pomoći i dobrodošlicom u Srbiji - zaključio je na kraju posete Surinamu šef srpske diplomatije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA