≫ 

Vučić: Ako zamrznemo konflikt Srbija će vremenom biti u sve težoj poziciji (FOTO)

Predsednik je rekao da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, ali da se ne zna kako i u kom formatu

  • 29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer ta, naizgled realnija opcija, Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniuteta u pokrajini.

Rešavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog je značaja za našu zemlju, istakao je Vučić otvarajući Nacionalni konvent o EU, koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga, te ukazao da u ovom trenutku imamo dve realne opcije.

>>>Da li Beograd i Priština nastavljaju dijalog i kako bi on mogao da izgleda u budućnosti?

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta - rekao je predsednik i dodao da se u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj ljudi koji su učestvovali u njemu zalagao upravo za očuvanje statusa kvo i da čekamo neke bolje prilike za nas u budućnosti.

- Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rešenja, ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumem svetska kretanja u globalnoj politici, već što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za KiM, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo - rekao je Vučić.

Zaključak tih analiza je, kaže, da, imajući u vidu naše ekonomske potencijale, socijalne, demografske, demokratske i sve druge, protokom vremena ne dobijamo ništa.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Naprotiv, bićemo u težoj situaciji, mi, a ne neko drugi - uveren je predsednik Srbije.

- Za nas je važno rešenje, pa i posle ovako teškog trenutka po našu zemlju, u kojem se pokazalo da jedna strana želi nasiljem da rešava probleme i smatra da politikom svršenog čina može da dovede do rešenja, čiji je osnovni cilj suštinsko zauzimanje severa Kosova, jer tamo nema faktičkog suvereniteta, a računajući sve druge potencijale, dekonomske i demografske već su izračunali da će u svim osim Štrpca, opštinama južno od Ibra biti većinski albansko stanovništvo za par godina - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

On je istakao da je opredeljenje Prištine da po svaku cenu zauzme sever Kosova, ostvari suverenitet.

- Namera im je da nas dovedu do svršenog čina, na isti način kao što nas je Hrvatska posle Oluje dovela do švršenog čina, da se isto dogodi na severu Kosova i Metohije - rekao je Vučić.

VIDEO: Suzavci i dimne bombe, kako je izgledalo hapšenje Marka Đurića na Kosovu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    31. mart 2018 | 14:09

    Znamo da ce predsednik Vucic doneti pravu odluku za Srbiju i za resenje kosovske situacije.Zamrzavanje trenutnog statusa name, pre svega, ne ide u prilog nikako.

  • Nikolas

    31. mart 2018 | 20:32

    ZA SVE JE KRIV EU FANATIZAM!!! TESKO JE SEBI PRIZNATI DA NAS BRISEL NECE I OKRENUTI SE BRIKSU !!! SUTRA JE 1 APRIL PRIMICE NAS U EU!!

  • ana

    31. mart 2018 | 15:29

    Najvaznije je da se pregovori nastave kako bi se naslo resenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA