≫ 

Ovaj detalj je svima promakao: Vučić otkrio šta mu je Putin šapnuo tokom parade u Moskvi

Posle Parade pobede, Vučić će položiti venac na spomenik Neznanom junaku, a potom i cvet na spomen ploče gradova heroja

  • 39

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, koji je u okviru posete Rusiji danas prisustvuje vojnoj paradi koja se u Moskvi održava povodom Dana pobede nad fašizmom, otkrio je šta mu je tokom parade šapnuo njegov domaćin Vladimir Putin.

Ovaj dan će ostati simbol herojstva, na nama je da očuvamo slobodu i mir: Dačić čestitao Dan pobede i Dan Evrope

- On lično poznaje kompletan arsenal naoružanja najmodernijeg ruske armije. Za njega je najradosniji trenutak bio prolazak tenka T 34 sa beloruskog fronta. To je podsećanje na Drugi svetski rat i legendarni ruski tenk koji izlazio na kraj sa najmoćnijim nemačkim "Leopardima". Ali se meni u više navrata naginjao da kaže ''ovo oruđe nam se pokazalo veoma dobro u Siriji, ovo bi trebalo i vi da razmotrite. Ovo je pokazalo najveću efikasnost''. Posebno mi se obratio kada su u pitanju bila dva sistema - jedan je Pancir S, a drugi Uragan Smerč - kazao je on.

VIDEO: Ruska garda svira himnu Srbije

Vučić je dodao da kada je reč o sistemu Uragan Šmerc nemamo mogućnosti i ne možemo to sebi da priuštimo u ovom trenutku.

Na prijemu, kako je preneo, ruski predsednik se posebno interesovao koje su pesme iz Rusije popularne u Srbiji, te kako reči neke pesme zna, a neke druge, za koje su oni smatraju da je popularnija - ne zna.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je istakao danas u Moskvi da je važno za naš narod da je Srbija učtvrstila svoje prijateljstvo i saradnju sa Rusijom i da je sa predsednikom Ruske Federacije razgovarano i dogovarano oko ključnih pitanja za Srbiju.

Vučić je rekao da je Srbija imala čast da na najvišem nivou od strane domaćina na najlepši način bude predstavljena na ovaj veliki dan.

VIDEO: Egzircir ruske garde pred Putinom, Vučićem i Netanjahuom

Rekao je da je sa predsednikom Putinom imao prilike da razgovara na brojne teme od Kosova i Metohije do ekonomske saradnje dve zemlje, i da počasti koje Srbija doživaljava, početkom nedelje u Istanbulu i Ankari, te sada i u Moskvi, mogu da čine naše građane ponosnim. 

On je u izjavi srpskim novinarima, podsetio da je srpski narod dao nemerljiv doprinos u borbi protiv najveće pošasti 20 veka.

Foto: Tanjug/AP

- Moramo da govorimo o tome ne samo zbog predaka, već pre svega naših potomaka koji moraju da nauče da postoje vrednosti koje su iznad svih drugih, a to su sloboda i ljubav prema otadzbini. Mislim da i danas i po odnosu koji ruski domaćini imaju prema svojim veteranima koji su oslobađali celu Evropu možete da vidite kako se grade buduće generacije i njihov odnos prema takvom zlu kakav je fašizam, ali i odnosu u prema sopstvenoj otadžbini - podvukao je Vučić.

Rekao je da je iskoristio priliku da razgovara i sa izraelskim premijerom, Benjaminom Netanjahuom, i da bilateralno dve zemlje učvrste dalje svoje odnose.

Preneo je da su domaćini na prijemu doveli za njegov sto dvojicu veterana koji su svoje vojevanje u Drugom svetskom ratu završili na granicama Srbije i Jugoslavije.

Foto: Tanjug/AP

- Veoma su bili srećni. Pitali su, kada su ušli u salu, gde je predsednik Srbije. Onda je Putin rekao ''da li je moguće da ste počeli u Staljingradu i onda završili tu negde na granicama Srbije i Jugoslavije - preneo je Vučić.

Rekao je da je bio srećan što je "našu malu zemlju" mogao da predstavlja i da budemo ovako uvaženi na veličanstven način u Moskvi i Rusiji.

- Nekada čovek ne može da pronađe dovoljno dobrih reči kada čujete svoju himnu na polaganju venaca, da stojite pored predsednika Putina i premijera Netanjahua, to je osećaj koji mali broj ljudi u svetu može da opiše - objasnio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran85

    9. maj 2018 | 14:02

    Svakim danom je sve jace i bolje prijateljstvo Srbije i Rusije!

  • Nina

    9. maj 2018 | 18:04

    Modernija i snaznija vojska je oslonac svake zemlje, a Rusija nam je podrska na vise polja i to je i pokazala.

  • ana

    9. maj 2018 | 18:17

    Jako smo zahvalni Rusiji na pomoci i podrsci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA