Nisam lekar, ali stopa oboljenja od kancera u Srbiji povećala se i pre bombardovanja: Kajl Skat o korišćenju municije sa osiromašenim uranijumom

- Nekoliko srpskih naučnika, epidemiologa i radiologa je sprovelo nezavisna istraživanja, koja nisu pronašla dokaze da osiromašeni uranijum izaziva zdravstvene probleme u Srbiji - naveo je Skat

  • 10

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat rekao je da su mnogi stručnjaci zaključili da nema zdravstvene opasnosti u Srbiji ili bilo gde u svetu gde je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom i da slično tvrde i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine.

Napokon se formira komisija koja će istraživati posledice NATO bombardovanja: Maja Gojković pokrenula proceduru u skupštini

- Spremni smo da sarađujemo u svakom ozbiljnom naučnom istraživanju o tome - rekao je Skat i dodao da je SZO ukazala da osiromašeni uranijum ne predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Napominje da je program UN za zaštitu životne sredine 2001. sproveo istraživanje i zaključio da mesta sa osiromašenim uranijumom ne predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje.

- Nekoliko srpskih naučnika, epidemiologa i radiologa je sprovelo nezavisna istraživanja, koja nisu pronašla dokaze da osiromašeni uranijum izaziva zdravstvene probleme u Srbiji - naveo je Skat.

Evo ko je predložen za predsednika Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine

Kajl Skat u poseti Telegrafu Foto: Marko Jovanović

Prema njegovim rečima, i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je zaključila da je opasnost od konzumiranja hrane i vode izuzetno mala, jer uranijum nije prenet u lanac ishrane.

Skat je naglasio da je municija sa osiromašenim uranijumom korišćena gotovo isključivo na Kosovu i u manjoj meri na području Preševa i Bujanovca.

- Iako je nekome možda od političke koristi da rast nivoa oboljena od raka u Srbiji pripiše upotrebi osiromašenog uranijuma, nije mi poznat naučni dokaz koji bi to potkrepio - izjavio je Skat.

Ocenio je da bi podjednako prihvatljiva objašnjenja za viši nivo oboljenja od raka mogla biti pronađena u sve starijem stanovništvu Srbije, genetici, velikom broju osoba koje puše ili se na neki drugi način ne ponašaju zdravo ili u velikom broj neregulisanih otpada sa opasnim i kancerogenim materijama, otkrivenim u Srbiji.

Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević

Skat je izrazio uverenje da će svaka studija zasnovana na naučnim podacima i uz uzimanje u obzir svih mogućih uzroka doći do istih rezultata kao prethodna istraživanja.

- Trenutak podnošenja zahteva za sprovođenje novog istraživanja i neke izjave povezane sa tim bi mogli dovesti do toga da se neko upita da li su inicijatori već došli do zaključka, bez obzira šta bi dokazi mogli pokazati - izjavio je Skat, uz konstataciju da nije lekar, ali da zna da je stopa rasta kancerogenih oboljenja u Srbiji počela da se povećava mnogo pre 1999. godine.

Podaci koje je video, kaže, ukazuju da je nivo dijagnostikovanog kancera u Srbiji srazmeran drugim evroskim zemljama.

- Nivo smrtnosti od raka je istovremeno znatno viši, što ukazuje na kasno dijagnostikovanje ili druge probleme prilikom lečenja, uključujući sporo prihvatanje inovativne medicine - rekao je Skat.

Pogledajte, šta je američki ambasador rekao o odnosima SAD i Srbije u nedavnom intervjuu za Telegraf.rs

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    15. maj 2018 | 17:39

    Нисам политичар нити сам био амбасадор али толико лажи само политичар и амбасадор амерички може да искаже и да оцени нешто што је нормалан човек учио у школи о радијацији и последице радијације у било којој количини. Невероватно чиме се све служе да би се опрали.

  • Klimt - Bec

    15. maj 2018 | 18:29

    Milosrdni Andjeo u sluzbi unistenja jednog Naroda, koji ce posledice osecati u narednih hiljadu godina! I opet ti isti pokusavaju da opravdaju zlocine koje su pocinili i koje dalje cine, u ime Demokratije i ljudskih prava... U takve Bajke neveruju ni deca u zabavistu, a ne odrasli ljudi koji su preziveli taj pakao!!!

  • Лицемер

    15. maj 2018 | 17:31

    Желим да породице свих који кажу да осиромашени уранијум није штетан обедују есцајгом направљеним од тог БЕЗОПАСНОГ материјала.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA