≫ 

Palma: Međunarodni eksperti da se uključe u istraživanje posledica bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom (FOTO)

O poziciji Srbije Marković razgovara u Beču

  • 0

Predsednik Jedinstvene Srbije i šef poslaničkog kluba Jedinstvene Srbije u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma razgovarao u Beču sa šefom poslaničkog kluba vladajuće Slobodarske partije Austrije i zamenikom predsednika te stranke Johanom Gudenusom.

(UŽIVO) Telegraf na Samitu EU-Zapadni Balkan: Srbiju u Sofiji predstavlja Vučić (VIDEO) (FOTO)

- Jedinstvena Srbija poziva austrijske eksperte da, zajedno sa srpskom Komisijom za istraživanje posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom, rade po tom pitanju. Mi ćemo kao poslanička grupa to tražiti i od Grčke, Bugarske, Rusije i drugih zemalja. Na Srbiju je NATO bacio 1999. godine 50 000 projektila sa osiromašenim uranijumom. Od kancera izazvanim ovim uranijumom umrlo je i 109 italijanaskih vojnika, koji su bili na službi na Kosovu i Metohiji. Zbog toga je 16 italijanskih porodica tužilo svoju državu i zbog toga i dobilo presudu. Ako su Italijani tužili vlastitu državu zbog toga, Srbija ne može da sedi skrštenih ruku - naglasio je Marković.

Foto: Promo

On je istakao da je Austrija je vojno neutralna i "nama prijateljska zemlja" i najveći kontigent vojnika u sastavu KFOR-a je upravo austrijski sa 500 viojnika.

- Mi smo za to da KFOR ostane u tom sastavu i dalje na Kosovu i Metohiji. Srbija se protivi formiranju Vojske Kosova, a kada su u pitanju razgovori o konačnom statusu Kosova i Metohije i predsednik Austrije Va Der Belen se u susretu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem složio da ne može jedna strana da dobije sve, a druga sve da izgubi. Austrija od 1. jula preuzima predsedavanje Evropskom unijom i mi očekujemo da u austrijskom mandatu otvorimo bar četiri poglavlja u pridruživanju Evropskoj uniji - rekao je Marković u austrijskom paralemntu Gudenusu.

Dragan Marković Palma je i predsednik poslaničke grupe srpsko-austrijskog prijateljstva u Skupstini Srbije.

Foto: Promo

GUDENUS : AUSTRIJA JE PROTIV FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA

- U javnosti je netačno prevedena izjava ministarke spoljnih poslova Austrije o fomriranju Vojske Kosova. Austrija ne podržava formiranje Vojske Kosova i mi smo o tome obavestili javnost. Taj dokument o netačnom prevodu je dostavljen i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Tema koju ste pokrenuli o bombardovanju Srbije bombama sa osiromašenim uranijumom je veoma ozbiljna za nas, jer se na Kosovu i Metohiji uvek nalazi oko 500 austrijskih vojnika - rekao je Gudenus.

On smatra bi bi bilo dobro da dve zemlje po tom pitanju sarađuju na nivou resornih ministarstava, pre svega ministarstava odbrane.

Foto: Promo

- Austrijski vojnici vode računa o stabilnosti i miru na tom području. Austrija podržava Srbiju na evropskom putu i u programu Slobodarske partije Austrije piše da je naš cilj da Srbija što pre postane član Evropske unije. Takođe se zalažemo da trgovinska razmena između naše dve zemlje dostigne i dve milijarde evra - rekao je zamenik predsednika Johan Gudenus.

U delegaciji su osim Markovića bili i poslanici Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić, Đorđe Kosanić, Marija Jevđić i Jelena Vujić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA