1

Brnabić razume razočaranog Ramu, sa Haradinajem samo hladno i protokolarno: Šta se dešava na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji (FOTO)

Na forumu u Sofiji danas učestvuju premijeri Zapadnog Balkana - Srbije Ana Brnabić, Bugarske Bojko Borisov, Albanije Edi Rama, Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Duško Marković i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kao i predstavnici različitih ekonomskih institucija

Međunarodni skup "Bečki ekonomski forum - razgovori u Sofiji" otvoren je danas u glavnom gradu Bugarske s porukom da ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana može dovesti brže integracije regiona i ujedninjenog Balkana u ujedinjenoj Evropi.

Brnabić na Bečkom ekonomskom forumu u Sofiji: Politika susreće ekonomiju (FOTO) (VIDEO)

To je, otvarajući skup, koji organizuje Bečki ekonomski forum (VEF), poručila generalna sekretarka tog foruma Helena Kirčeva, koja je istakla da ekonomske aktivnosti zavise od političke stabilnosti u svakoj zemlji i svakom regionu.

Na forumu u Sofiji danas učestvuju premijeri Zapadnog Balkana - Srbije Ana Brnabić, Bugarske Bojko Borisov, Albanije Edi Rama, Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Duško Marković i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kao i predstavnici različitih ekonomskih institucija.

Premijeri sa Zapadnog Balkana u Sofiji - Foto: Vlada Srbije

Početak sastanka učesnici su iskoristili da govore o svojim impresijama o jučerasnjem samitu EU-Zapadni Balkana koji je takođe održan u glavnom gradu Bugarske.

Albanski premijer Edi Rama nije krio nezadovoljstvo. Kaže da u procesu evropskih integracija zemlje Zapadnog Balkana često osećaju nepravdu.

- Nadam se da nećemo izgubiti veru u fantastični i neurotični projekat i da nećemo izgubiti smisao za humor na tom putu. Mi možda ponekad delujemo naivni i glupi kada govorimo o Evropi. Izgleda da će balkanska kletva da se nastavi. Kada su oni bili otvoreni mi smo bili zatvoreni, a sada smo mi otvoreni, oni su zatvoreni. Nadam se da će ovaj region ipak stupiti u taj brak za koji sada neki u Evropskoj uniju kažu da ga, ipak, ne žele - rekao je Rama.

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Podrška Rami stigla je od predsednice Vlade Srbije, koja ocenjuje da je Albanija zaslužila da počne pregovore o članstvu u Uniji.

- Potpuno razumem Edija Ramu. Srbija podržava Albaniju, smatramo da je zaslužila početak pregovora. Građani zaslužuju prosperitet i jasan put za njih i njihove porodice, i mislimo da je otvaranje pregovora sa Albanijom i Makedonijom ispravna stvar. Mi, s druge strane, imamo svoje probleme u procesu pridruživanja, ali stojima iza naših prijatelja u regionu - rekla je premijerka Srbije.

Biznis bi trebalo da "vuče", a politika da prati, smatra Brnabić, jer je biznis po svojoj prirodi direktan za razliku od politike.

- Politika postavlja, a biznis ruši barijere. Biznismeni rešavaju, političari ponekad stvaraju probleme - rekla je ona.

Ana Brnabić - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Prema njenim rečima, biznis je po prirodi pragmatičniji, dok to političari nisu.

- Po prirodi biznis nalazi načine da ukloni i probija barijere, dok ih politika uspostavlja. U regionu pronašli smo nove načine kako politicari treba da sarađuju sa biznisom. Kroz Berlinski proces, zajednički komorski sistem, podstaknuti smo da rešavamo probleme - objasnila je ona.

S tim u vezi je navela i primere gde je politika pomogla ekonomsku saradnju, poput nedavnog sajma privrede u Prištini, na kojem je bio veliki broj srpskih kompanija, a srpska vlada ih je ohrabrila da učestvuju.

Isto tako, ukazala je da je veliki broj srpskih kompanija, podstaknutih od strane vlade, učestvovalo i na sajmu u Mostaru.

Posebno je podsetila i na posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kao na važan korak ka prevazilaženju barijera.

- Biznis treba da nas predvodi, a mi da sledimo - poručila je ona.

Ana Brnabić - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Navela je da u regionu zemlje uče jedna od druge, dodajući da je Srbija prva po pitanju izdavanja građevinskih dozvola, a da je iskoristila iskustvo Makedonije sa elektronskim dozvolama.

- Pogledala sam brojke i videla da je trgovina Srbije i BiH veća nego trgovina sa Rusijom, Kinom i SAD zajedno. Istorija je i dalje problem, ali mora biti shvaćena i kao potencijal - podvukla je Brnabić zalažući se za veću saradnju u regionu.

"Ukoliko želimo okruženje koje je podsticajno za razvoj ekonomije i dobro za sve građane regiona, onda je biznis taj koji treba da bude na prvom mestu", naglasila je u obraćanju Brnabić.

Ona je ocenila da fokus u reformama treba da bude na građanima i da građani treba uvek da budu na prvom mestu.

- Stabilnost i regionalna saradnja ključni su za budućnost Zapadnog Balkana - istakla je predsednica vlade i dodala da je Srbija posvećena daljem ekonomskom povezivanju regiona.

Brnabić je naglasila značaj Berlinskog procesa i usvajanja Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor prošle godine na Samitu u Trstu. Posebno je istakla značaj formiranja Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma, takođe na Samitu u Trstu, čiji su ciljevi bolje povezivanje, stvaranje još boljih uslova poslovanja i jačanje konkurentnosti privrede.

- Savremeni svet karakterišu stalne i dinamične promene. Na nama je da idemo u susret tim promenama, da jačamo konkurentnost tržišta i sami kreiramo bolju budućnost za sve građane - naglasila je Brnabić.

Predsednica vlade ocenila je da su digitalna transformacija i digitalna revolucija razvojna šansa za Zapadni Balkan. Boljem povezivanju i saradnji u regionu doprineće i mobilnost građana, a na vladama je da omoguće da građani putuju, školuju se ili rade bez dodatnih birokratskih opterećenja, dodala je.

- Regionalna saradnja i evropske integracije prioriteti su Vlade Srbije - rekla je Brnabić i dodala da će Srbija uvek biti pouzdan prijatelj za sve naše partnere u regionu. Predsednica vlade zaključila je da samo boljom saradnjom i povezivanjem, region može napredovati u najboljem interesu svih građana.

Na današnjem skupu nalazi se i premijer Kosova Ramuš Haradinaj. On i srpska premijerka imali su hladan i protokolaran odnos.

Bojko Borisov i Ramuš Haradinaj - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Haradinaj, najavljen od strane moderatora panela kao "američki đak".

Haradinaj je rekao da bi prekid evropskog puta Albanije ka EU bio veliki gubitak i za region i za EU.

- Ne želim da danas držim politički govor, jer ćemo pričati o ekonomiji. Kosovo je mala teritorija sa malom populacijom. Ulažemo veliki deo budžeta u infrastrukturne projekte, puteve pre svega - rekao je Haradinaj u kratkom obraćanju, zaobišavši politiku u potpunosti, makat u ovom delu panela.

Posle premijera Makedonije Zorana Zaeva na panelu je govorio i predsednik crnogorske Vlade Duško Marković.

On je rekao da Crna Gora već šest godina pregovara sa EU, ali da do danas, dok Bugarska nije počela da predsedava EU, nije čuo da se govori o Zapadnom Balkanu.

I Marković je naglasio da bi Albanija i Makedonija trebalo da počnu pregovore, jer ni Crna Gora ne može da napreduje u procesu pregovora dok se to ne dogodi.

Govoreći o napretku Crne Gore, Marković je istakao da je u prva tri meseca BDP te države porastao za preko četiri odsto.

- Želim da pozovem sve vas da ulažete u Crnu Goru - rekao je Marković, koji je svojih pet minuta iskoristio mahom u pokušaju da privuče strane investicije.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Albanija, Ana Brnabić, Bugarska, Edi Rama, EU, Evropska unija, premijer Srbije, Zapadni Balkan

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • L
    Ljubiša

    Bugari nam prijatelji,a???Pa nek uhapse sad Haradinaja i isporuče nam ga,i tako dokažu prijateljstvo!!!

Šta je do sada postignuto, a šta Beograd i Priština još moraju da urade: Ove teme biće u fokusu sutrašnjeg sastanka u Briselu

Velika Albanija je taktika Zapada, ali mi ne odustajemo od svoje politike: Dačić o pritiscima na Srbiju zbog prijema Kosova u UN

Neodgovorni lideri EU problem svoje neefikasne politike prebacuju na druge: Poslanica Evropskog parlamenta oštro o pokušaju vraćanja viza Srbiji

Sutrašnji sastanak u Briselu određuje dalji tok događaja: Da li Srbija ulazi u fazu konačnog rešavanja statusa Kosova?

Niški aerodrom predat državi na upravljanje: Odluka u interesu građana, a ne političkih organizacija

Venecijanska komisija jednoglasno usvojila amandmane na Ustav Srbije (FOTO)

Dve ključne teme u fokusu: Dačić sa šefom OEBS-a Kosova o jačanju aktivnosti Misije

U Dimitrovgrad dolazi nova fabrika, želimo da zadržimo svoje ljude ovde: Vučić i Radev završili posetu juga Srbije (FOTO)

Prepoznali ste napor Srbije da očuva mir u regionu: Brnabić zahvalila Liberiji na povlačenju odluke o priznanju Kosova (FOTO)

Srbija nikad nije dobila "besplatan ručak" iz EU, sve smo zaslužili: Vučić oštro odgovorio na provokacije slovenačkog poslanika

Na Vidovdan izveštaj o napretku Srbije: Šta nam EU zamera, a šta ih brine

Šta se zapravo krije iza odluke Liberije da povuče priznanje nezavisnosti Kosova?

NBA igrač želi da se preseli u Srbiju po završetku karijere: Vučić razgovarao sa Lovernjom (FOTO)

Venecijanska komisija danas o amandmanima na Ustav: Na dnevnom redu jačanje nezavisnosti sudstva

20 godina od otmice srpskih rudara u Belaćevcu: Želimo kompromis, a svoje žrtve nećemo zaboraviti

Još desetak država razmišlja o povlačenju priznavanja Kosova: Dačić otkrio detalje diplomatske borbe Srbije

Posle tri meseca Đurić i Arifi oči u oči: Nastavak tehničkog dijaloga u Briselu

Posle ozbiljnih razgovora i izložbe, dvojica kolega otišla na večeru: Uz orkestar ugovorena bolja perspektiva Balkana (FOTO)

Glavni pregovarač Prištine ne očekuje ništa od dijaloga sa Beogradom u nedelju: Za to još krivi srpsku stranu

Zakon o sezonskim radnicima i vojnim veteranima izazvao polemiku u Skupštini, očekuje se nastavak

Prvi operativac SPS na svadbi kod Prije i Filipa: Primetili smo jedan detalj na košulji (FOTO)

Vučić i Radev na izložbi u NBS: Fotografije Beograda i Sofije povezuju ljude (FOTO)

EU se oglasila povodom provokacija iz Prištine uoči nastavka dijaloga

Volim Beograd, jer Beograd zna živeti, a ja volim život: Gradonačelnik Zagreba pre odlaska na svadbu Prije i Filipa (FOTO)

Napredak u odnosima Bugarske i Srbije: 5 ključnih oblasti za saradnju (FOTO)

Vojska Srbije jedina je armija na svetu koja u istom danu vežba i sa Amerikancima i sa Rusima (FOTO)

Vučić pozvao legendarnog Žorža Veu da poseti Srbiju: Hvala vam što ste poništili priznanje Kosova (FOTO)

Da li Nemačka hoće da zameni Mogerinijevu? Evo šta kaže ambasador Ditman

Vučić sa ministrom industrije, rudarstva i trgovine Irana: Povećanje robne razmene primarni cilj Srbije (FOTO)

Albanci pucaju iz svih oružja uoči pregovora u Briselu: Da li će uopšte doći do razgovora?

Vreme je da se groblja obeleže, poštuju mrtvi sa obe strane i otvori stranica budućnosti: Vučić sa Radevim o saradnji sa Bugarskom (FOTO)

SzS pita gde je gradski menadžer, iz SNS odgovaraju: Pozivate se na zakon, a šef vam u centru međunarodne afere

Pronađen još jedan komad nameštaja nestao iz Skupštine 5. oktobra 2000.

Prvi put napadaju njegovo dete. To samo pokazuje koliko nisko mogu da padnu: Vesić o blaćenju Vučićeve porodice

Počelo vanredno zasedanje u Skupštini Srbije: Na dnevnom redu izmene Zakona o zapošljavanju

Ne postoji batina koja će me naterati da slušam Haradinajeve i Hotijeve izjave: Vučić uputio poruku Briselu uoči nastavka pregovora (VIDEO)

Pitamo Evropu, šta i kako dalje: Stefanović o migrantima

To je srpska teritorija, njima ne pripada ni milimetar: Đurić oštro reagovao na Tačijeve i Hotijeve izjave o podeli Kosova

Da li EU Srbiji priprema svilen gajtan zbog kineskog "Puta svile": Stigao je odgovor iz Brisela

Pacoli i pored liberijskog ministra spoljnih poslova u Beogradu tvrdi da ta zemlja nije povukla priznanje Kosova: Ko širi lažne vesti?

Granice između Kosova i Srbije ne postoje! Dačić odbrusio Tačiju (FOTO)

Mala slatka osveta za Kosovo: Dačić o pobedi nad Kostarikom (FOTO) (VIDEO)