≫ 

Vučić i predsednik Azerbejdžana potpisali akcioni plan: Snaženje ekonomije otvara mogućnosti srpskim kompanijama (FOTO)

Predsednik Srbije će prisustvovati i otvaranju "Centra za srpski jezik i kulturu" u Bakuu kada će mu biti uručen počasni doktorat

  • 44

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Azerbejdžanu, na poziv predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, sa kojim je odmah po dolasku u Baku imao tet-a-tet sastanak u palati Zugulba.

Haradinaj: Priznanje Kosova mora da se desi što pre, ali ako se Srbiji čeka, čekaćemo i mi!

Predsednik Srbije je u uvodnom govoru posle sastanka rekao da "srpske kompanije, snaženjem naše ekonomije, koja je u prva tri meseca zabeležila najviši rast u poslednjoj decniji od 4,5 odsto, imaju veću mogućnost za saradnju sa azerbejdžanskim kompanijama".

Vučić je čestitao Alijevu na ubedljivoj pobedi na izborima i poželeo mu uspešan mandat i blagostanje građanima Azerbejdžana. Naveo je da ceni njegove napore i želju da sačuva nezavisnost svoje zemlje, i da je u teškim, ponekad smutnim globalnim vremenima, vodi putem mira, putem ekonomskog prosperiteta i održavanja političkih prijateljstava sa svima koji takvu politiku podržavaju.

- To nije uvek lako, a Srbija je jedna od zemalja koja tu politiku prepoznaje i koja takvu politiku izuzetno poštuje - poručio je on.

Aleksandar Vučić i srpska delegacija na sastanku sa azerbejdžanskim kolegama-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Srbija i Azerbejdžan nemaju otvorenih pitanja, međusobno se podržavaju po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta, a Srbija je zainteresovana za unapređenje saradnje u što više sfera - rekao je on.

ZAHVALNOST NA PODRŠCI TERITORIJALNOG INTEGRITETA SRBIJE

Obraćajući se novinarima posle sastanka sa predsednikom Azerbejdžana, kojeg je pozvao da poseti Beograd, Vučić se zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i dodao da i Srbija takođe na tom planu pruža podršku Azerbejdžanu.

- Međusobna podrška postoji i te pozicije se neće menjati u budućnosti - naglašava Vučić i dodaje da Srbija ceni politiku koju vode jer su zahvaljujući njoj uspeli da sačuvaju zemlju i njeno jedinstvo što je posebno važno s obzirom da se Azerbejdžan nalazi u regionu na vetrometini i pod pritiskom raznih sila.

- Vi ste uspeli da sačuvate zemlju i upodobite druge interese interesima Azerbejdžana- istakao je on.

Vučić se zahvalio Alijevu na dobrodošlici, ali i na dosadašnjem angažovanju i svemu što čini da odnosi dve zemlje budu na što višem nivou.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodao je da će uskoro biti održana i sednica Mešovitog komiteta posle duže vremena

Kako je dodao, došao je u Baku sa "pola resora" vlade, jer Srbija želi što bolje odnose u što više oblasti.

- Izgradnja saobraćajnica, saradnja u oblastima zdravstva, sporta, kulture.. u svim tim oblastima možemo da dosegnemo daleko više nivoe - smatra predsednik Srbije i navodi da je moguća i vojno-tehnička i vojno-obrazovna saradnja.

Predsednik Srbije je čestitao i na 100. godišnjici postojanja Demokratske republike Azerbejdžan i kazao da je Srbija iskreno prijateljska zemlja, kao i da delegacija u Bakuu oseća kao kod najbližih prijatelja. On je izrazio uverenje da dve zemlje imaju prostora za saradnju, da postoji mnogo toga što su interesi Azerbejdžana koji mogu da se ostvare u Srbiji, kao i mnogo toga što su interesi Srbije u Azerbejdžanu.

JAČANJE EKONOMIJE IZMEĐU SRBIJE I AZERBEJDŽANA ŠANSA ZA SRPSKE KOMPANIJE

Vučić je čestitao Alijevu na tome što je Azerbejdžan u nenaftnom sektoru uspeo da podigne rast na 3 odsto, što je ogroman uspeh za tu zemlju.

Ukupan izvoz Srbije u Azerbejdžan u prošloj godini iznosio je svega 4,6 miliona dolara.

Na listi zemalja u koje Srbija izvozi, Azerbejdžan je na 77. mestu, a podaci pokazuju da je pre pet godina robna razmena dve zemlje bila oko 42,2 miliona evra.

Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) izvoz u Azerbejdžan u prva tri meseca ove godine beleži rast i iznosi 2,3 miliona dolara, što je 129 odsto više nego u istom periodu prethodne godine kada je iznosio milion dolara.

S druge strane, uvoz beleži pad od 86,7 procenta u prva tri meseca ove godine i iznosi 32 hiljade dolara, dok je 2017. godine, uvoz u istom periodu bio 241 hiljada dolara. Podaci Ministarstva finansija Srbije kažu da sa Azerbejdžanom posluje 39 preduzeća u Srbiji, a ukupna neto ulaganja državljana Azerbejdžana u našu zemlju u periodu 2010-2017/9 godine, iznosila su 2,882 miliona dolara i ova zemlja se nalazi na 56. mestu po visini investicija u Srbiji.

POTPISAN NIZ BILATERALNIH DOKUMENATA

Predsednici Srbije i Azerbejdžana, Aleksandar Vučić i Ilham Alijev, potpisali su danas u Bakuu Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu između dve zemlje.

Vučić i Alijev posle potpivanja dokumenta-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović i njen kolega iz Azejberdžana, Fikrat Mamadov potpisali su danas Memorandum o saradnji između dve države u oblasti pravosuđa.

Pprema tom dokumentu dva ministarstva će sarađivati u poslovima iz svoje nadležnosti, razmenjivati iskustva i prakse u cilju uskađivanja nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima.

Takođe, razmenjivaće i iskustva u oblasti međunarodne pravne pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, navodi se u saopštenju srpskog Ministarstva pravde.

Nela Kuburović posle potpisivanja sporazuma-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dve strane sarađivaće i u poslovima unapređenja elektronskog pravosuđa, modernizacije pravosudnog sistema, obrazovanja i obuke osoblja pravosudne uprave, unapređenja pravosudnih profesija, kao i razmene iskustava u oblasti reforme i modernizacije izvršenja kaznenih sankcija u skladu sa međunarodnim standardima.

Saradnja ministarstava pravde Srbije i Azerbejdžana realizovaće se i u drugim oblastima od zajedničkog interesa kroz razmenu informacija i iskustva, kao i organizovanjem radnih sastanaka stručnjaka i razmena delegacija.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i njegov azerbejdzanski kolega Oktaj Širalijev potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ministar poljoprivrede Azerbejdžana Inam Karimov stavili su potpis na Sporazum o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja, a sa azerbejdžanskim ministrom transporta, komunikacija i visokih tehnologija Raminom Guluzadeom potpisala i Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazum o vazdušnom saobraćaju.

Zorana Mihajlović posle potpisivanja sporazuma-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

-Potpisivanjem Sporazuma o vazdušnom saobraćaju stvaraju se uslovi za odvijanje vazdušnog saobraćaja između dve zemlje kroz uspostavljanje direktnih letova na relaciji Baku-Beograd i obrnuto. Drugim sporazumom se unapređuje saradnja u oblasti izgradnje putne infrastrukture i dalje razvijati trgovinski i ekonomski odnosi s Azerbejdžanom - rekla je ona.

Ministarka je navela i da su dobri politički odnosi odličan preduslov za uspešnu saradnju dve zemlje u oblastima ekonomije i infrastrukture i dodala da očekuje učešće azerbejdžanskih firmi u realizaciji novih velikih infrastrukturnih projekata.

- Otvoreni smo za saradnju sa Azerbejdžanom na novim projektima. Kompanija "Azvirt" je naš pouzdan partner, što smo prethodno i pokazali izgradnjom deonice Koridora 11 od Ljiga do Preljine - rekla je Mihajlović

Potpisani dokumenti doprineće daljem produbljivanju saradnje dve države, koje inače nisu opterećene nikakvim otvorenim pitanjima.

AZERBEJDŽAN CENI POLITIKU ALEKSANDRA VUČIĆA, JAČAMO DINAMIKU ODNOSA

Predsednik Ilham Alijev, sumirajući sadržaj razgovora sa šefom srpske države, rekao je da Srbija ima veliki značaj za Azerbejdžan i da cene politiku Aleksandra Vučića.

- Azerbejdžan pridaje veliki značaj poseti predsednika Srbije i verujem da će ona dati dobre rezultate, a posle ove posete, dinamika odnosa biće jača - istakao je on.

Upravo potpisani Zajednički akcioni plan, prema njegovim rečima, je opširan dokument, veoma važan i sadrži sva značjana pitanja odnosa dve zemlje.

- U međunarodnim organizacijama smo podrška jedni drugima. Po pitanju teritorijalnog integriteta i celovitosti se uvek podržavamo i smatramo da se konflikti moraju rešavati u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijama SB UN - rekao je Alijev u obraćanju novinarima posle susreta sa Vučićem.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je takođe rekao da visoko ceni to što Vučić brani nezavisnu politiku svoje zemlje.

- Vaš narod vas podržava i mi možemo samo tome da se radujemo. Za Azerbejdžan Srbija ima veliki značaj. Važna je obostrana volja a ona postoji - zaključio je Alijev.

Kada je reč o ekonomiji, Alijev je rekao da ceni korake koji se preduzimaju ali da smatra da današnja razmena između dve zemlje ne odgovara potencijalima.

- Pokazatelji su niski ali ovi sporazumi će doprineti da se to promeni - kaže on.

Posebno je naznačio oblast energetike kada je reč o međusobnoj saradnji dodajući da ona puno obećava.

Aleksandar Vučić i Ilham Alijev-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- I u akcionom planu je to pitanje dotaknuto - dodao je Alijev, napomenuvši da je Azerbejdžan inicijator i realizator krupnih gasnih projekata, navodeći primer projekte Šah Deniz i Tanap, južni gasni koridor.

Podsetio je i da je u oktobru počela sa radom železnica na relaciji Baku-Tbilisi-Kars i da će njome biti prevožena roba iz Azije u Evropu i obrnuto.

- Svi enetgetski i transportni projekti otvaraju i druge mogucnosti i doprinose jačanju stabilnosti - rekao je Alijev.

On je rekao da će Vučić sutra na otvaranu Centra srpskog jezika imati priliku da vidi kakvu simpatiju ljubav i zainteresovanost Azerbejdžanci imaju za Srbiju.

SVEČANI DOČEK UZ VOJNE POČASTI

Predsedniku Srbije je po dolasku priređen svečani doček, uz vojne počasti i intoniranje himni dve države, ispred predsedničke palate Zaguljba na obali Kaspijskog jezera.

Ilham Alijev i Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srpsku delegaciju čine ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a tokom posete Vučića predviđeno je potpisivanje više bilateralnih dokumenata, uključujući Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu između Srbije i Azerbejdžana na koji će potpis staviti predsednik Srbije i Alijev.

Srpska delegacija u Bakuu-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Takođe, Vučić će prisustvovati otvaranju "Centra za srpski jezik i kulturu" u Bakuu kada će mu biti uručen i počasni doktorat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA