Tači za dijalog i istorijsko pomirenje, nikako za "status kvo": Tako zaglavljeni prizvali bismo ekstremiste i nacionaliste

- Mi moramo da ponudimo bezbednost i maksimalnu mogućnost za Srbe sa Kosova, ali i jednako mesto za Kosovo u porodici UN - objasnio je

  • 41

Predsednik tzv. države Kosovo, Hašim Tači, izjavio je u Beču da ishod dijaloga o Kosovu treba da bude povoljan za obe strane i dodao da je Priština "spremna za dijalog i kompromis".

Tači preti Evropskoj uniji: Ako ne bude vizne liberalizacije, onda...

Hašim Tači je, govoreći o poslednjoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine, rekao da u njoj možemo da idemo napred, da se angažujemo na postizanju kompromisa i da pomognemo da se postigne normalizacija i istorijsko pomirenje.

- Ili možemo da se zaglavimo u 'status kvo' i da prizovemo ekstremističke, nacionalističke snage i spoljne rizike da uruše sav napredak koji smo postigli. Ja verujem da se većina političkih partija Kosova slaže da nam sada treba da se krećemo ka stalnom rešenju - rekao je Tači.

On je naveo tri ključna elementa da bi dijalog bio uspešan.

- Potreban nam je fokusiraniji i jači angažman Brisela kako bi se postigao okvirni pravni sporazum između dve strane. Nije dovoljno da Brisel samo obezbedi salu i nekoliko restorana. Brisel treba da investira kako bi se samo rešenje postiglo. Treba da investira izvore, ljude i vreme za zatvaranje ovog poglavlja. Verujem da će gospođa Federika Mogerini to učiniti - naveo je Tači.

Foto: Facebook/Hashim Thaçi

Prema njegovim rečima, u tom procesu je potrebno i da Vašington ostane angažovan.

- Sastao sam se sa Vesom Mičelom, novim zamenikom državnog sekretara, a nekoliko puta sam se susreo i sa zamenikom predsednika, Majkom Pensom i postoji veliko interesovanje u SAD da pomognu Balkanu. Tokom poslednjih nedelja sam imao dobre sastanke i sa predsednikom Emanuelom Makronom i sa kancelarkom Angelom Merkel, i postoji jaka volja u Parizu i u Berlinu da nam se pruži pomoć da postignemo ovaj sporazum - istakao je on.

Prema rečima Tačija, austrijski kancelar Sebastijan Kurc takođe održava i pozdravlja ovu agendu i spreman je da pomogne i da ubrza proces tokom predsedavanja Austrije Evropskoj.

Foto: Tanjug/AP

Kao treći element, Tači je pomenuo da rešenje treba da bude povoljno za obe strane.

- Ono ne može da se meri u kilometrima teritorije, već napretkom u budućim integracijama u EU. Mi moramo da ponudimo bezbednost i maksimalnu mogućnost za Srbe sa Kosova, ali i jednako mesto za Kosovo u porodici UN - rekao je on.

Tači je istakao da je Priština spremna za dijalog i da je spremna i za kompromis, za sporazum i za evropske odnose sa Beogradom.

Tači je u Beču bio na prezentaciji knjige koju je o njemu napisala britanska novinarka Suzi Džeger.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA