≫ 

100 policijskih službenika iz Evrope stiže na jednu granicu Srbije: EU šalje opremu za nadzor, dronove i terenska vozila

- Evropska unija pomaže Srbiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi se unapredili kapaciteti za upravljanje granicom - saopštila je Delegacija EU u Beogradu

  • 4

Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, rekao je da zvanični Brisel finansijski podržava Srbiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi se, između ostalog, unapredili kapaciteti za upravljanje granicom.

Nova Dačićeva zagonetka za Pacolija: Danas idem na put, neću reći gde, neka pogađa!

Ambasador Fabrici obišao je Regionalni centar Granične policije na granici Srbije i Bugarske, gde se sreo sa generalom Policije Milenkom Božovićem, načelnikom Uprave granične policije.

Podrška Evropske unije upravljanju granicom, osim gostovanja policijskih službenika iz zemalja Evropske unije, obuhvata i nabavku specijalizovane opreme za nadzor granice, kao što su sofisticirani dronovi, endoskopske i termovizijske kamere, terenska vozila, komunikacioni uređaji, čitači putnih isprava, specijalizovani dvogledi i drugo.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

- Evropska unija pomaže Srbiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi se unapredili kapaciteti za upravljanje granicom. Ova pomoć podrazumeva jačanje operativnih kapaciteta nadležnih institucija i to angažovanjem oko 100 gostujućih policijskih službenika iz zemalja Evropske unije. Na taj način smo omogućili razmenu znanja i iskustava. Takođe, nabavkom specijalizovane opreme za nadzor granice vredne oko milion evra i tehnički smo ojačali Graničnu policiju Republike Srbije - izjavio je Sem Fabrici prilikom obilaska Regionalnog centra, saopštila je Delegacija EU u Beogradu.

Migranti u Srbiji-Foto: Tanjug/AP

Tokom posete Prihvatnom centru za migrante i izbeglice ambasador je podsetio da je Evropska unija sa skoro 100 miliona evra od početka povećanog priliva migranata 2015. godine najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama. Kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, sredstvima Evropske unije i u Pirotu je obezbeđen smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, zaštita, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije. EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

- Svesni smo da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice. Zato Evropska unija nastavlja da podržava lokalne samouprave da unaprede kapacitete za pružanje komunalnih, obrazovnih i zdravstvenih usluga kako lokalnoj, tako i populaciji migranata i izbeglica - rekao je ambasador Sem Fabrici.

VIDEO: Pucnjava ispred Skupštine, policija predstavila pokaznu vežbu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    11. jul 2018 | 15:24

    Јел се то ЕУ брани на граници Србије или се варам? Ако се ЕУ брани овде, што су створили исламску државу на Српској територији и то од потомака издајнија Хришћанства!?

  • Victoria

    11. jul 2018 | 19:17

    Ko je usao, usao je.Tako se ne resava problem izbeglica. Ti zapadnhaci su i izazvali tamo rat pa neka to rese kako bi se ljudi vratili kucama.

  • Wien-Becs

    11. jul 2018 | 17:22

    Svaka pomoć je dobrodošla,to je više interes EU da im stigne što manje migranata nego naša direktno,svako zašto ima uvek zato.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA