≫ 

Cenimo doprinos Srbije u očuvanju mira u regionu: Visoki zvaničnik UN sa državnim vrhom Srbije o situaciji na Kosovu (FOTO)

- Beograd se zalaže za rešavanje problema u regionu kompromisom i mirnim putem - rekao je Marko Đurić

  • 12

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su UN najznačajnija međunarodna organizacija, koja je od posebne važnosti za pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a pomoćnik generalnog sekretara UN za politička pitanja Miroslav Jenča preneo da UN i generalni sekretar Antonio Gutereš veoma cene doprinos Vučića i Srbije očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Ako ne dobijem dozvolu da posetim Sandžak, neću ići kao Đurić na Kosovo: Pacoli provocira, iz Kancelarije za KiM oštro reagovali

Vučić je izrazio zahvalnost na prisustvu UNMIK kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji, a na osnovu Rezolucije 1244, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Predsednik Srbije je dodao da Beograd ostaje posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom i pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Beograd ostaje posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom i pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Jenča je ukazao na to koliko svetska organizacija ceni angažovanje Srbije u mirovnim operacijama UN, kao veliki doprinos očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

Vučić je naglasio da će Srbija nastaviti učešće u mirovnim operacijama UN, podsetivši da je, po broju angažovanih pripadnika Vojske Srbije u mirovnim snagama UN, među prvih deset u Evropi.

Jenča je ukazao na to koliko svetska organizacija ceni angažovanje Srbije u mirovnim operacijama UN-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić razgovarao je danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za politička pitanja Miroslavom Jenčom, kojeg je upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i naglasio opredeljenost Beograda za rešavanje problema u regionu kompromisom i mirnim putem.

Ističući značaj angažmana UN za zaštitu položaja i prava srpskog naroda na KiM, Ðurić je izrazio očekivanje da će UNMIK nastaviti da deluje na terenu u nesmanjenom kapacitetu i statusno neutralno, insistirajući na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Marko Đurić je istakao opredeljenost Beograda za rešavanje problema u regionu kompromisom i mirnim putem-Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

Ðurić je naglasio i da je važno da međunarodna javnost o situaciji na Kosovu i Metohiji i nadalje bude informisana kroz redovne tromesečne izveštaje UNMIK-a.

Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

Sastanku Ðurića i Jenča je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Kancelarije UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

(Telegraf.rd/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gogi

    20. jul 2018 | 13:09

    Region Zapadnog Balkana je uvek bio opterećen problemima i pod velikim pritiskom. Mirno rešavanje problema je jedini put kako bi se izbegli veliki sukobi.

  • Gordana

    20. jul 2018 | 21:59

    Jos jedan dokaz da politikom mira koju vodi nas predsednik mozemo samo da uspemo i budemo ugledna drzava!

  • Milan Lovrić

    20. jul 2018 | 12:45

    Srbiju vode odgovorni ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA