Srbija ima još figura na tabli, igraćemo do kraja: Vučić o Kosovu i zapaljivim Kolindinim, Tačijevim i Haradinajevim izjavama

- Nemoguće je da govorite i tražite sve i da kažete čekamo dogovor - rekao je predsednik Vučić

  • 11

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas nadu da nikada neće doći do rata, već da će se naći rešenje za pitanje Kosova i Metohije, kao i da bi svako odugovlačenje imalo negativne posledice po ostala pitanja.

Na Kosovu i Srbiji je da odluče o eventualnoj podeli Kosmeta: Kako Amerika vidi rešenje kosovskog problema?

Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja da će doći do rata, ako bi došlo do podele teritorije, Vučić je rekao da mu to nije ni prvi, ni poslednji put i izrazio nadu da nikada neće doći do rata, već do nekakvog rešenja.

- Nemoguće je da govorite i tražite sve i da kažete čekamo dogovor. Nije dogovor ako nam kažete - sve je naše, a vi nas samo priznajte. Tu dogovora neće biti - naznačio je predsednik.

Ponovio je da je dogovor veoma važan.

- Znam da je ljudima teško, da najviše vole da se nikad ništa ne dogovori, da se odugovlači, ali ne može da se odugovlači, jer ćemo po drugim pitanjima biti u sve težoj i slabijoj situaciji -  rekao je Vučić i objasnio da je u našem interesu da se to pitanje reši, ako bude moguće, a ako ne bude moguće - "ni prvi, ni poslednji pokušaj da se do dogovora dođe".

Nemoguće je da govorite i tražite sve i da kažete čekamo dogovor-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Istakao je da je važno da mi pokušavamo da čuvamo mir, da guramo zemlju dalje, da Srbija ide napred, ali da tražimo rešenje koje ne bi srušilo obraz Srbije i zadovoljilo državne i nacionalne ineterse, pa makar bilo u jendom delu nezadovoljavajuće.

Kako kaže, zna da je najlakše reći da je Vučić kriv za nešto i da, iako su ti kritičari doprineli 100 puta više nego on teškoj situaciji, nego mora da preuzima odgovornost i rešava probleme, a ne da ih stavlja pod tepih.

Ukazao je i na lošu demorgafsku sliku i dodao da nas, ako ne postignemo dogovor, 2050. godine neće biti više od 4,5 miliona.

- Ovako će nas biti između 5,6 i 5,7 miliiona, a ako nešto ne promenimo ni 4,5... Niko neće da ostane u Srbiji, bez perspektive, nemanja budućnosti, nade i to kada nam je sve ekonomski krenulo i kad ljudi očekuju boljitak, kojeg će biti ako stignemo do nekog rešenja - rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao na lošu demorgafsku sliku koja će biti još lošija ako ne postignemo dogovor-Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Dogovor bi, naglašava, bila velika stvar za budućnost Srbije.

- Da li sam optimista - nisam, ali ćemo se boriti i ne interesuje me šta će da urade i kažu ovi koji dobacuju i navijaju za kamen koji neko gura ka vrhu brda. Nemam strah. Ja razmišljam o budućnosti, zbog toga sam izabran i zato je meni narod pružio onoliku podršku na izborima - poručio je on.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne zna da Kačanik nije u Srbiji, Vučić je kazao da zna da u Kačaniku nema Srba.

- Međutim znam i šta misle o svemu. Mene mnogo više plaši što Tači misli da severna Mitrovica i Leposavić ne pripadaju Srbiji - naglasio je on.

Vučić je rekao da ga plaši što Tači misli da severna Mitrovica i Leposavić ne pripadaju Srbiji-Printskrin: Youtube/meShukin

Poredivši dijalog Beograda i Prištine sa šahovskim mečom, da ima još figura na tabli, i da ćemo probati da izvučemo remi.

- I dalje smo u vrlo teškoj poziciji. Ima još po koja figura na tabli. Moguće je da se borimo, da probamo da izvučemo nekakav remi, iako će biti vrlo teško - kazao je on.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Ktarović da su Hrvatska i Albanija braća po oružju, naglasio da to dovoljno govori o težini našeg položaja i koliko neki ne žele naš napredak.

- Čestitam na izjavi. Nama nisu potrebna braća, već prijatelji. Neka se bratime, mi ćemo da gledamo da napredujemo eknomski - poručion je Vučić.

On je, u izjavi novinarima, posle prijema za mlade šahiste, kazao da, što se oružja tiče, neki moraju da žive u prošlosti.

Kolinda Grabar Kiratović izjavila je da su Albanci i Hrvati braća po oružju-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Koliko ih je izgubilo život za Hrvatsku ne zanima mene niti Srbiju. Ako neko misli da treba da me to posebno plaši, ne plaši me ni najmanje. Mi radimo svoj posao, da što više pametne dece imamo, koja gledaju u budućnost - kazao je Vučić.

On je istakao da je uveren da, ako postoji svest da je politička veština dobijanje mogućeg, a ne ispunjavanje snova, Srbija ima budućnost.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Direktan

    20. jul 2018 | 23:56

    Na svako pitanje ima odgovor. Takav predsednik nam je potreban.

  • Igor84

    20. jul 2018 | 20:35

    Jankovic ima los pristup kampanji i mislim da nece nista uraditi na ovim izborima.

  • cveta

    20. jul 2018 | 16:41

    Mi idemo napred a oni nek pricaju sta hoce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA