≫ 

Senator Viker: Nadam se da dolazak premijerke Srbije vodi ka nečem dubljem, ne mislim da želite da budete ruska vazalna država

Komentarišući odnose Srbije i SAD, Rodžer Viker kaže da bi mogli "da budu i gori"

  • 6

Američki senator i predsedavajući Helsinške komisije u Kongresu Rodžer Viker, izjavio je, povodom obeležavanja stogodišnjice podizanja srpske zastave u Beloj kući, da se nada da poseta srpske premijerke Ane Brnabić "vodi nečem dubljem i sadržajnijem".

100 godina savezništva Srbije i SAD: Ana Brnabić na svečanosti sa predstavnicima Senata i Stejt departmenta

Premijerka boravi u višednevnoj poseti SAD.

Komentarišući odnose Srbije i SAD, Viker kaže da bi mogli "da budu i gori".

Viker takođe kaže da ne misli da Srbija želi da bude ruska vazalna država.

- Ne verujem da želi da bude deo nove sovjetske sfere uticaja ili Putinove sfere uticaja. Mislim da je divno slaviti stogodišnjicu srpske zastave iznad Bele kuće, divno je imati lidere koji nas posećuju. To je deo ponovnog fokusiranja na veoma važan region, koji je bio problematičan bar dva puta u poslednjih sto godina -rekao je Viker.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastaće se danas u Vašingtonu sa direktorom Svetske banke Jong Kimom i ministrom finansija SAD Stivom Mnučinom.

Prvog dana posete Vašingtonu, premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa brojnim predstavnicima američkog Kongresa i Senata o unapređenju odnosa Srbije i SAD, a posebno je bilo reči o očuvanju stabilnosti na Kosovu i Metohiji i o važnosti ostanka KFOR-a u nesmanjenom sastavu.

Sa kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom Foto: Vlada Srbije

- Došla sam ovde da predstavim i novu Vladu i neke prioritete koje nova Vlada ima, šta je ono što je Srbija uspela da postigne u ekonomskim reformama pod vođstvom Aleksandra Vučića kao premijera prethodne vlade, šta je ono što je moj zadatak kao premijera danas - kuda da vodimo Srbiju - rekla je premijerka za RTS.

Brnabić kaže da je juče predstavila ekonomske reforme i rezultate Srbije, kao i pravac kojim se zemlja kreće.

- Pričali smo i o politici Republike Srbije, našim evropskim integracijama i evropskim aspiracijama i pričali smo i o regionalnoj stabilnosti u okviru koje je, između ostalog, jedna od tema bio i dijalog Beograda i Prišitne i koje su težnje Republike Srbije u smislu očuvanja regionalne stabilnosti - izjavila je premijerka.

Ona se u utorak sastala sa kopredsedavajućim Srpskog kokusa, kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kao i sa članicom spoljnopolitičkog komiteta američkog Senata Džin Šahin.

VIDEO: Stravičan tornado opustošio grad u Americi, rušio je zgrade, čupao drveće i prevrtao kola

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. jul 2018 | 10:59

    GDE NALETE NA OVOG RUSOFOBA I SRBOFOBA -DA SE OVAJ PITA NUKLEARNI RAT BI ODMAH POCEO!!!

  • Bugarin

    25. jul 2018 | 09:05

    To ne znači da treba da budemo ni vazal Amerike

  • dragan

    25. jul 2018 | 10:17

    Da li misle da treba da im se izvinimo zato što su nas bombardovali i cepaju nam teritoriju? Koji licemeri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA