≫ 

Istekao rok za predstavljanje Nacrta statuta za formiranje ZSO: Đurićev pomoćnik otkriva kako se to odražava na sporazum o energetici

Govoreći o formiranju ZSO, Petković je kazao da je jasno da Priština ne želi da formira ZSO, kao što je jasno i da je juče istekao rok za predstavljanje nacrta statuta za formiranje ZSO

  • 22

Da bi se došlo do bilo kakvog dogovora o energetici između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji potrebno je da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), a jasno je da Priština ne želi da je formira, rekao je danas pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

ZSO će biti formirana isključivo kako je dogovoreno u Briselu: Poruka sa današnjeg sastanka u Zvečanu (FOTO)

Petković je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno nekoliko puta rekao da postoje crvene linije kada je reč o Gazivodama i trafostanici Valač.

Pošto Priština ne želi da formira ZSO a u Briselskom sporazumu stoji da kada se govori o energetici tu se radi samo o dogovorima, a ne o konačnom sporazumu, Srbija se nalazi u situaciji u kakvoj se nalazi, a koja se pre svega odnosi na konstantne pretnje da će da se zauzmu Gazivode i Valač, rekao je on za Pink.

VIDEO: KFOR pod punim naoružanjem stoji na prilazu Gazivodama

Kako je naveo na te pretnje Srbija je vrlo mudro reagovala, pogotovu što želi da zastiti mir i bezbednost Srbima na KiM, ali i u Srbiji, vodeći računa o bezbednosti u čitavom regionu.

Objasnio je da Gazovode hidroelektrana, kao i trafostanica Valač, predstavljaju dva objekta od strateške važnosti i za državu Srbiju, a pogotovu za srpski narod na Kosovu i Metohiji, pre svega za Srbe na severu KiM, jer se preko ta dva objekta Srbi snabdevaju strujom.

Gazivode Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ono što je posebno bitno jeste da je jezero Gazivode bitno i za svu vodu koja dolazi na KiM i koju koriste stanovnici Prištine i zahvaljujući toj vodi se hladi i Termoelektrana Obilić 1 i 2. Ta dva objekta su od strateškog značaja za pozicioniranje na KiM i to dobro znaju i međunarodne snage koje se dole pozicioniraju, ali i država Srbija - dodao je Petković.

Istakao je da "bukači" koji šire dezinformacije samo žele da slabe pozicije Srbije, jer niko nije govorio ni o podeli, ni o razgraničenju, ni o etničkim granicama, a i pitanje je da li bi to bilo prihvaćeno od strane zapadnih sila koje su mentori kosovske nezavisnosti.

- Vidimo da Albanci insistiraju na nezavisnosti Kosova, a sa druge strane imamo predsednika Vučića koji mudro ćuti i ne izlazi sa konkretnim modelom rešenja, jer želi da osigura da to rešenje ima podršku, a kada je bude imalo da se polako krene u dogovor jedne i druge strane - naveo je.

Govoreći o formiranju ZSO, Petković je kazao da je jasno da Priština ne želi da formira ZSO, kao što je jasno i da je juče istekao rok za predstavljanje nacrta statuta za formiranje ZSO.

- U petak je Haradinaj rekao da će u subotu biti predstavljen izveštaj. Niti je taj izveštaj predstavljen, niti je za to nadležna neka njihova radna grupa, jasno je u Briselu, Prištini i Beogradu utvrđeno da nacrt statuta ZSO jedino može da donese Upravljački tim - kazao je Petković.

Dodao je da je Upravljački tim završio nacrt statuta i da će ga uputiti Briselu koji će pozvati dve strane da se o tome razgovara.

VIDEO: KFOR izvodi vežbe, konvoj vozila prolazi kroz Kosovo

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad Stanimirović

    5. avgust 2018 | 12:46

    Priština se protivi formiranju ZSO. Okleva i prolongira u nedogled.

  • Ana

    5. avgust 2018 | 12:54

    Znali smo da nema nista od formiranja ZSO. Albanci od pocetka nisu bili za to.

  • Prc

    5. avgust 2018 | 17:42

    Oni uzimaju struju sa gazivoda a ne plaćaju je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA