≫ 

Lete varnice zbog odlaska specijalnog tužioca Kosova, traži se i Haradinajeva ostavka: Oglasila se Kancelarija EU u Prištini

- Nezavisnost i autonomija pravosuđa, uključujući tužilaštvo, od presudnog je značaja u ovom kontekstu i mora se osigurati - kaže se u izjavi Kancelarije EU u Prištini

  • 4

Kancelarija Evropske unije na Kosovu je danas pozvala predstavnike političkih partija i institucija Kosova da se ne upliću u rad institucija pravosuđa. Povod za izjavu je ponašanje predstavnika institucija i političkih stranaka u vezi sa ostavkom bivšeg specijalnog tužioca Kosova, Eljeza Bljakaja.

Ispred Državnog tužilaštva okupio se veliki broj nezadovoljnih građana, a kosovska policija u međuvremenu je okružila objekat ove institucije, prenose prištinski mediji.

Haradinaj udario na Tačija: Nema mandat da pregovara o granicama

Iz Kancelarije EU poručuju da pažljivo prate slučaj ostavke tužioca Eljeza Bljakaja.

- Nezavisnost i autonomija pravosuđa, uključujući tužilaštvo, od presudnog je značaja u ovom kontekstu i mora se osigurati. EU poziva sve da se uzdrže od bilo kakvih napada na institucije vladavine prava uključujući i lične i klevetničke komentare protiv pojedinih tužilaca ili sudija - kaže se u izjavi Kancelarije EU u Prištini.

Prema EU izjave nekih političara i tužilaca Kosova u ovom pogledu potkopavaju ključne principe vladavine prava i takođe šalju obeshrabrujuće signale svim pravosudnim službenicima koji se bave osetljivim i važnim slučajevima.

Slučaj oko 19.000 lažnih penzija i ostavka Bljakaja su danas glavna tema u političkom životu Kosova.

Opozicione partije traže ostavke Državnog tužioca Aleksandra Ljumezija, zbog mešanja u slučaj, ali i premijera Kosova Ramuša Haradinaja koji je u televizijskom gostovanju bivšeg tužioca nazvao pogrdim imenima.

Opozicione partije traže ostavke državnog tužioca ali i premijera Kosova Ramuša Haradinaja-Foto: Profimedia

Socijal-demokratska partija Kosova, zatražila je vanrednu sednicu parlamenta povodom ovog slučaja, ali su uputili i poziv građanima da se pridruže protestu koja se organizuje večeras u 18 časova.

Oglasio i predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, koji se spominje u javnom pismu tužioca Bljakaja koji je uputio pismo Tužilačkom savetu Kosova u kome traži da se istraga, koju je pokrenuo Bljakaj i "koja je ostala na pola puta, bude nastavljena".

- Transparentnost i odgovornost su potrebni i biće potpuni. Ja to kažem kao bivši borac OVK, kao politički i institucionalni lider i kao poreski obveznik. To znači tri stvari: u veteranskim spiskovima ne treba da bude lažnih veterana, državne institucije ne smeju praviti nikakve ustupke u vezi sa vladavinom prava, a poreski obveznici ne smeju biti na gubitku - naveo je Kadri Veselji.

VIDEO: Delije iz Crne Gore organizovale humanitarni koncert "Kotor za Kosmet"

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    22. avgust 2018 | 19:37

    O kakoj vladavini prava na Kosovu govori EU...

  • Dusan

    22. avgust 2018 | 21:05

    Šta se čeka više. Imaju dovoljno dokaza što im je Srbija Dostavila. Gospodo iz Evropske Unije. Kako vas nije Sramota. Po vama su. Srpske Žrtve Nebitne. Dokle Bre Više.

  • Др

    22. avgust 2018 | 19:13

    Фолирају , где је специјални суд за ратне злочине ОВК !?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA