Nuklearnim oružjem protiv Srba: Mekejn se 1999. godine zalagao za donošenje ludačke rezolucije

Džon Mekejn se 1999. godine zalagao za donošenje rezolucije koja bi dala odrešene ruke predsedniku Klintonu za upotrebu "svakog oružja poznatog čovečanstvu" protiv srpskih snaga

  • 35
Džon Mekejn, Nato bombardovanje Foto: Milena Đorđević/S. Pikula

Nekadašnji senator SAD, Džon Mekejn koji je preminuo prošle nedelje u 81. godini života, tokom bombardovanja SR Jugoslavije, 1999. godine, zalagao se za uvođenje posebne rezolucije koja bi dala veća ovlašćenja predsedniku Klintonu da "iskoristi sva potrebna sredstva u borbi NATO za Kosovo i Metohiju".

Gađajte fabrike, škole, bolnice, bilo šta! Srbi nikad neće zaboraviti ove reči senatora Mekejna o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine (VIDEO)

Tadašnji senator bio je najglasniji u ideji da Senat mora ohrabriti američkog predsednika da "vodi rat efikasnije nego što je to činio do tada, jer će biti velika sramota ako Amerika izgubi ovaj rat".

- Cela zemlja i svet će trpeti posledice u tom slučaju - govorio je on.

Rezolucija koja bi omogućila Bilu Klintonu "veća ovlašćenja u ratu protiv SR Jugoslavije" nije naišla na podršku u Senatu, već na oštru kritiku opozicije koja je digla glas protiv uvođenja kopnenih trupa u borbu.

Iritiran ovakvom odlukom, Mekejn je tada optužio senatore da su izložili riziku američke vojnike i pilote koji učestvuju u  napadu na Jugoslaviju, a sve kako bi "sačuvali svoje fotelje".

mekejn je bio najglasniji u ideji da Senat mora ohrabriti američkog predsednika da vodi rat efikasnije nego što je to činio do tada-Foto: Milena Đorđević

Na raspravi u Senatu te 1999. godine, dok je besneo rat u Jugoslaviji, vodila se oštra rasprava o borbi za Kosovo.

Senator Džordž Voinović, republikanac iz Ohaja, tvrdio je da "ne bi trebalo dati predsedniku mogućnost da nas dovede u drugi Vijetnam", dok je Barbara Bokser, iz redova demokrata iz Kalifornije, rekla da bi rezolucija ovlastila Sjedinjene Države da koriste "svako oružje poznato čovečanstvu" protiv srpskih snaga, uključujući "hemijsko, biološko i nuklearno oružje".

Podsetimo, ovo nije bio jedini slučaj kada je Mekejn nastupao protiv naše zemlje. U danima koji su prethodili početku NATO agresije na tadačnju SR Jugoslavije, ali i tokom rata, američki senator je pozivao na "masovni, strateški i održivi vazdušni napad".

SAD rizikuju da izgube rat sa srpskom vojskom i njihovom zastarelom opremom. Rizikujemo ukoliko ne sprovedemo masovni, strateški i održivi vazdušni napad. Nijedan infrastrukturna meta ne bi trebalo da bude izuzetak – fabrike, vodovodne mreže, škole, bolnice, prodavnice, bilo šta. Da, svi mi žalimo zbog civilnih žrtava kao i naših gubitaka, ali one su neizbežne - govorio je Mekejn.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA