U Prištini svi bruje o sukobu Haradinaja i Tačija: Rat se preselio na društvene mreže (FOTO)

Haradinaj je juče i danas posle susreta sa Tačijem rekao da su Vlada i on protiv izmena granica izmedju Kosova i Srbije

  • 4

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je predsedniku Kosova Hašimu Tačiju preneo svoj stav o protivljenju eventualnim promenama granica Kosova.

Još je rano govoriti o postizanju dogovora, ali nisam siguran da druga strana želi kompromisno rešenje: Dačić "preispituje" namere Prištine

Haradinaj je više puta u toku pregovora pokazivao neslaganje sa Tačijevom politikom, a danas se na svom Fejsbuk nalogu napisao da promena granica i razmena teritorija predstavlja poziv na nove tragedije na Balkanu i  da takva ideja dovodi do destabilizacije, nesigurnosti i ugrožavanja dugoročnih političkih investicija.

- Kosovo je do sada platilo skupu cenu za mir koje je dobilo - navodi se između ostalog u njegovom postu i objašnjava da će pravno obavezujući završni sporazum između Kosova i Srbije bite presudan korak za osiguranje stabilnosti i mira u regionu i da međusobno priznavanje i trajni mir moraju biti jedini verodostojni rezultat ovog dogovora.

- Kao premijer Republike Kosovo, ja ću nastaviti da se snažno suprotstavljam ovim razornim idejama i pozovem sve prijateljske zemlje i međunarodne institucije koje doprinose Kosovu da se suprotstavljaju destruktivnim idejama - poručio je on.

Hašim Tači oštro je reagovao na izjavu premijera Haradinaja rekavši da "određeni pojedinci u zemlji svojim delovanjem pokušavaju da stvore paniku i konfuziju".

- Sve zapadne zemlje, saveznici Kosova, "garanti mira i sigurnosti na Balkanu" čine napore i angažuju se za mir, stabilnost i postizanje konačnog sporazuma izmedju Kosova i Srbije, što podrazumeva medjusobno priznanje, sigurnu perspektivu učlanjenja Kosova u EU, NATO i UN - naveo je on u objavi na svom nalogu.

Tači je upozorio da "određeni pojedinci u zemlji svojim delovanjem pokušavaju da stvore paniku i konfuziju".

- Uprkos tome, Kosovo ostaje opredeljeno za dijalog i postizanje konačnog mirovnog sporazuma. Pozivi na rat i nove tragedije na Balkanu pripadaju mentalitetu prošlog veka i kao takve zaslužuju da budu bačene u korpu za otpatke - napisao je Tači.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ww

    31. avgust 2018 | 16:51

    Dabogda oci povadili,ali jedno treba da znate na tudjoj nesreci niko nije izgradio srecu.

  • Putin R.S

    31. avgust 2018 | 14:49

    Tako si ti oteo Kosovo, a sada je mecka dosla i ispred tvoje kuce.

  • Alfi

    31. avgust 2018 | 19:15

    Eto dva šabana,kad dodju do vlasti odmah šibačina,poubijali se da Bog da...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA