Koliko su realne šanse za postizanje dogovora o Kosovu? Evo šta o tome kaže Federika Mogerini

- EU mora da nastavi rad na Balkanu, prošla godina bila neverovatno intenzivna, a svaki naredni mesec će biti još više odlučujući - rekla je Federika Mogerini

  • 5

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da veruje da postoji realna šansa za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije narednih meseci.

Nama je cilj međunarodna konferencija: Dačić o pronalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo

- Verujem da postoji realna šansa da predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači mogu postići sporazum o svim otvorenim pitanjima izmedju Beograda i Prištine, sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa dve strane, sporazum koji je u potpunosti u skladu sa medjunarodnim pravom i koji može doprineti stabilizaciji čitavog regiona - rekla je Mogerini u obraćanju ambasadorima EU u Briselu.

Mogerini je rekla da EU mora da "nastavi rad na Balkanu i sa Balkanom sa odlučnošću, istrajnošću i tvrdoglavošću" dodajući da je "prošla godina bila neverovatno intenzivna" da će "naredni meseci biti još više odlučujući".

- Dopustite da se poigram sa datumima jer se iduće godine, 2019. navršava 20 godina od rata na Kosovu, verujem da je vreme da se konačno okonča taj sukob. Dakle, verujem da moramo učiniti sve što možemo zajedno sa partnerima u Evropi, regionu i na međunarodnoj sceni, počev od Saveta bezbednosti UN, da podržimo pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice - rekla je Mogerini.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je podsetila i da je pred leto postignut sporazum Atine i Skoplja i da se za nekoliko nedelja održava referendum o tome, kao i da će naredna godina biti intenzivna godina za pripreme otvaranja pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom.

- Te prilike se moraju iskoristiti sada - ova godina je ta godina. Nije reč o ustupku, to je u interesu evropskih gradjana, kako unutar EU tako i izvan nje. Na Balkanu je danas vrlo jasno da je EU referentna tačka. I dopustite da kažem svima onima koji se plaše da su druge snage sve prisutnije u regionu - kad god smo mi prisutni u regionu, za druge nema mesta - dodala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    3. septembar 2018 | 17:57

    Sa ovom treba prekinuti sve kontakte i zahvaliti se na saradnji.

  • N N

    3. septembar 2018 | 17:23

    Dogovor je jedino moguc samo uz postovanje onog sto pise u Ustavu Srbije o statusu Kosova. Kome se svidja svidja a kome ne ima pravo da se ljuti ako mu to moze sta pomoci. Ustav Srnike nikom ne daje za pravo da radi suprotno od onog sto u njemu pise. Kratko , jednostavno a i jedino resenje.

  • Voby

    3. septembar 2018 | 16:54

    Sanse ravne 000000000

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA