Brnabić ide na prijem kod Trampa: Šta sve premijerku Srbije očekuje u Njujorku

Predsednica Vlade obratiće se Generalnoj skupštini UN u četvrtak, 27. septembra

  • 68

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije na generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u Njujorku od 24. do 28. septembra. U delegaciji sa premijerkom Brnabić biće i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U Briselu mogu da me vide kad god hoće, ali prvo da odgovore na dva pitanja: Vučić o dijalogu sa Prištinom i Haradinajevim pretnjama

Predsednica Vlade obratiće se Generalnoj skupštini UN u četvrtak, 27. septembra.

Na generalnoj debati učestvovaće neki od najuticajnijih svetskih političara i lidera, između ostalih i predsednik SAD Donald Tramp, premijerka Velike Britanije Tereza Mej, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Španije Pedro Sančez i mnogi drugi.

Glavna tema Generalne debate 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je „UN relevantne za sve ljude: globalno liderstvo i podeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva“.

Kao glavna pitanja izdvojena su unapređenje i bolje razumevanje sistema UN i jača podrška multilateralizmu, kao i implementacija odluka GS UN i pronalaženje efikasnog odgovora na izazove koji ugrožavaju mir, jednakost i održivost društva.

Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija - Foto: Wikipedia/Yuryi Abramochkin / Юрий Абрамочкин/RIA Novosti

Brnabić će u ponedljak 24. septembra prisustvovati prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp.

Brnabić će biti jedna od zvanica na ručku koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš u utorak, 25. septembra i učestvovaće na sastanku na visokom nivou pod nazivom „Akcija za mir“, koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.

Brnabić je jedan od učesnika poslovnog foruma ”Blumberg global” u sredu, 26. septembra, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Tokom boravka u Njujorku, predsednica Vlade imaće niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima, između ostalih i sa premijerom Holandije Markom Ruteom i predsednikom Švajcarske Alenom Berseom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA