≫ 

Dodik odlikovao Lavrova Ordenom RS na ogrlici: Hvala na odbrani Dejtona, hvala i predsedniku Putinu (FOTO) (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavov posetio je u petak u centru Banjaluke mesto gde je postavljen kamen temeljac za izgradnju Rusko-srpskog kulturnog centra i ruske pravoslavne crkve

  • 8

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjaluci ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Vučić sa Putinom početkom oktobra u Moskvi: Razgovor o ključnim pitanjima

Dodik je odlikovao Lavrova za rad i izvanredne zasluge na razvijanju i jačanju svisti srpskog naroda u borbi za slobodu i nezavisnost, kao i za izuzetno značajan doprinos učvršćivanju političkih i prijateljskih odnosa Srpske i Rusije.

- Ruska Federacije je za nas prijatelj i želimo da razvijamo svake moguće odnose, pre svega ekonomske, ali kulturne, političke i svake druge odnose - rekao je Dodik ovom prilikom, dodajući da je Republika Srpska onemogućila BiH da uvede sankcije Rusiji.

Dodik je odbacio bilo kakve špekalucaije i tvrdnje koje govore o lošem uticaju Rusije na RS i istakao da je Rusija za RS prijatelj, koji pomaže na, kako je rekao, svim nivoima.

Odbacivši bilo kakve tvrdnje o ruškom uticaju na Republiku Srpsku, Dodik je odbacio i navode da je "riuski čovek", te istakao da je "srpski čovek i da poštuje i voli Rusiju te da je veštačka i nametnuta ta priča zbog antiruske histerije".

- Danas smo razgovarali o dostignućima koji smo imali i našim planovima za budućnost RS - rekao je Dodik i naglasio da posebnu zahvalnost Rusiji duguje za rezoluciju o Srebrenici u Savjtu bezbednosti na koju je uložen ruski veto.

- Želim da zahvalim u ime srpskog naroda i RS. To pitanje za nas će ostati večito upisano kao dokaz našeg prijateljstva - kazao je Dodik.

Rekao je da je su dve delegacije razgovarale o ekonomskim pitanjima i o tome na koji način sarađivati dalje.

Lavrov je rekao da mu je drago da se nalazi u BiH te da je sa predsednikom Srpske razmotren odnos centralnih vlasti držav BiH i Republike Srpske.

- Mi smo zainteresovani da razvijamo odnose u svim oblastima. Porast robne razmene sa BiH se puno odnosi na RS pre svega voće i povrće - rekao je Lavrov dodajući da je bilo govora o tome da se što pre stvore uslovi za izvoz mesa i mleka.

Lavrov je podsetio da je sa Gaspromom potpisan sporazum o gradnji fabrike u Zvorniku naglašavajući da se nada da će se tečni gas iz te fabrike koristiti ne samo u Srpskoj, nego i u Srbiji.

Na sastanku su razmotrena i regionalna pitanja, a kako je rekao Lavrov, bilo kakve reforme u BiH su moguće uz dogovor dva entiteta i tri naroda, te naglasio da se Rusija zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Lavrov je rekao da je nedopustivo nametanje stavova sa strane iznošenje stava da li je neko na strani ili protiv Rusije.

RUSKO-SRPSKI KULTURNI CENTAR BIĆE JEDAN OD TEMELjA DALjE SARADNjE RS I RUSIJE

Lavov je prethodno posetio u centru Banjaluke mesto gde je postavljen kamen temeljac za izgradnju Rusko-srpskog kulturnog centra i ruske pravoslavne crkve.

Njega je na tom mestu dočekao predsednik RS Milorad Dodik, posle čega su intonirane himne Rusije i RS.

Šef ruske diplomatije rekao je da su srpski dobrovoljci iz Prvog svetskog rata, koji su se borili na strani Rusije, pokrenuli ideju izgradnje Rusko-srpskog kulturnog centra i ruske pravoslavne crkve u Banjaluci.

- Ovaj događaj je doprinos jačanju kulturnih i duhovnih veza, ljubavi i prijateljstva koji spajaju dva naroda - rekao je Lavrov.

Dodik i Lavrov - Foto: AP/Tanjug

Predsednik RS Milorad Dodik zahvalio je Lavrovu što je održao svoje obećanje i posetio mesto gde se gradi Rusko-srpski kulturni centar i ruska pravoslavnu crkvu.

On je kazao da će taj hram biti potvrda rusko-srpskog prijateljstva. Dodik je zahvalio Lavrovu zbog podrške koju Rusija, predsednik Vladimir Putin, kao i sam Lavrov pružaju Dejtonskom sporazumu i miru na ovim prostorima, dodavši da je RS politički stabilna.

Predsednik RS je naveo da su mnogi visoki predstavnici u BiH kršili Dejtonski mirovni sporazum, pokušavajući da razvlaste RS, a da ruski predstavnici u Savetu bezbednosti UN zastupaju stavove koji su drugačiji od onih koje iznose visoki predstavnici medjunarodne zajednice u BiH.

Prema njegovim rečima, ruske kompanije koje posluju u RS su stabilne.

Govor dobrodošlice održao je vladika banjalučki Jefrem koji je kazao da se ruska pravoslavna crkva u Banjaluci gradi u čast 100 godina od pogubljenja ruske carske porodice Romanov.

Vladika Jefrem ;je rekao da će Rusko-srpski kulturni centar imati biblioteku, muzej, izložbeni prostor, kabinete za učenje ruskog jezika, kao i stanove za sveštenike.

Ruska pravoslavna crkva biće većih gabarita i viša od crkve Hrista spasitelja u centru Banjaluke.

Vladika Jefrem uručio je Lavrovu poklon "Miroslavovo jevandjelje" napisano u 12. veku. Lavrov je vladiki Jefremu poklonio bibliju.

Obraćajući se okupljenima, Lavrov je kazao da će Rusko-kulturni centar u budućnosti biti jedan od temelja dalje saradnje RS i Rusije.

On se zahvalio predsedniku RS Miloradu Dodiku, kao i ruskoj i srpskoj pravoslavnoj crkvi, koji su podržali izgradnju ovog centra. Lavrov, Dodik i vladika Jefrem otkrili su ploču jednog od stubova buduće ruske pravoslavne crkve.

Mere bezbednosti u Banjaluci podignute su na najviši nivo, a mnoge ulice u centru grada su blokirane za saobraćaj. Boravak Lavrova u Banjaluci obezbeđuje oko hiljadu policajaca, izjavio je direktor Policije RS Darko Ćulum. Ranije danas Lavrov je boravio u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA