Kako će Srbi preživeti u stanju stalne napetosti i tenzija: Ljajić oštro o zagovornicima zamrznutog konflikta

Ljajić smatra da nije realno očekivati da će broj Srba na Kosovu i Metohiji biti veći za 10 ili 20 godina, ukoliko budu živeli u teškim ekonomskim okolnostima

  • 53
Rasim Ljajić Foto: Marko Jovanović

Bilo bi dobro da od onih koji zagovaraju zamrznuti konflikt između Beograda i Prištine čujemo koliko taj zamrznuti konflikt treba da traje i šta će se desiti kada se on odmrzne - da li se ratuje ili pregovara, izjavio je danas potpredsednik vlade Rasim Ljajić.

U slučaju krize na Kosovu, dogovoreno brzo stupanje u kontakt: Zajednička poruka Vučića i Stoltenberga sa vežbe "Srbija 2018" (FOTO) (VIDEO)

- Bilo bi dobro kada bismo čuli od onih koji zagovaraju zamrznuti konflikt, koliko taj zamrznuti konflikt treba da traje, šta treba u svetu da se dogodi pa da se odmrzne, šta se dešava kada se taj konflikt odmrzne - da li se ratuje ili se pregovara... Ako se pregovara, kakvo je konačno rešenje... - rekao je Ljajić za TV Pink.

To je, kaže, zapravo predlog koji je samo odgađanje rešavanja tog pitanja, dok u međuvremenu niko ne postavlja pitanje - šta se time dobija i da li će broj Srba na KiM biti manji ili veći i kako će ti ljudi preživeti u stanju stalne napetosti i tenzije.

Ljajić smatra da nije realno očekivati da će broj Srba na Kosovu i Metohiji biti veći za 10 ili 20 godina, ukoliko budu živeli u teškim ekonomskim okolnostima, ako nema privrede, fabrika, ako ne mogu da se zaposle, ako im je bezbednost ugrožena.

Kako je istakao, čak i da ne postoji neki veći konflikt ili problem, u atmosferi straha, neizvesnosti i besperspektivnosti, roditelji će gledati da decu izmeste negde gde je sigurnije.

Govoreći o jučerašnjim izborima u BiH i očekivanjima od saradnje Milroada Dodika i Željka Komšića, Ljajić je rekao da će sve teško funkcionisati, bez izbalansiranog pritiska međunarodne zajednice, bez obzira ko je ušao u Predsedništvo BiH.

- Nismo ni do sada imali sjajnu situaciju i mislim da će dosta teško sve ići. Kao i za pitanje KiM gde će teško doći do rešenja, bez izbalansiranog pritiska međunarodne zajednice. Bez međunarodne zajednice, teško će sve funkcionisati, bez obzira ko je ušao u Predsednistvo BiH - rekao je Ljajić.

Kada je reč o napadu na Milroada Pupovca u Zagrebu, Ljajić je rekao da je to rezultat višemesečne besomučne kampanje.

- Napada se čovek koji je glasao za Ustav, koji je i za vreme rata ostao u Hrvatskoj... - primetio je Ljajić.

Ako postoji umereni političar, čovek liberalno-demokratskog opredeljenja, onda je to Milorad Pupovac, istakao je Ljajić i dodao da kada se napada takav čove, šta onda može da očekujem "običan" čovek srpske ili neke manjinske zajednice.

VIDEO: Intervju Rasima Ljajića za Telegraf.rs

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nema imena

    8. oktobar 2018 | 19:55

    Hoce u Republici Srpskoj opozicija da izazove nemire ali nece nije narod glup!!!!

  • Mirko

    8. oktobar 2018 | 12:24

    Dijalog je jedini način rešavanja problema i dok god se razgovara postoji šansa za rešenje.

  • Daca

    8. oktobar 2018 | 12:23

    Srbija ima svoj cilj i nastavice da tezi ka njemu ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA