≫ 

Makron, Putin i Van der Belen stižu u Beograd: Sa kojim zvaničnicima će se sve Vučić sastati do kraja godine? (FOTO)

Sudeći po predstojećim sastancima, Srbija ostaje značajan i nezaobilazan partner po nizu pitanja koja prevazilaze bilateralne, pa i regionalne odnose na međunarodnoj sceni

  • 45

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je od početka ove godine veliki broj sastanaka sa liderima najuticajnijih zemalja, ali intenzitet njegovih spoljnopolitičkih aktivnosti, neće se smanjiti ni narednih nekoliko meseci.

Već sledeće sedmice u zvaničnu posetu Srbiji dolazi Aleksander van der Belen, predsednik Austrije, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da poseti Beograd u januaru iduće godine, a između te dve posete potvrđena su dva Vučićeva susreta sa šefom francuske države, Emanuelom Makronom - jedan u Parizu, a drugi, "kod kuće", u Beogradu.

Šta se krije iza zidina Bondstila: Ruska propaganda ili pripremaju "Vojsku Kosova"?

Srbija i predsednik Vučić ostaju, sudeći po predstojećim sastancima, značajan i nezaobilazan partner po nizu pitanja koja prevazilaze bilateralne, pa i regionalne odnose na međunarodnoj sceni.

Ekonomska saradnja sa ciljem povećanja investicija, infrastrukturno povezivanje i ekonomski rasta zemlje, ali i mogućnosti za rešavanje pitanja Kosova i Metohije, samo su neke od tema koje su predsmet razgovora zvaničnika.

SA MAKRONOM JOŠ DVA SUSRETA DO KRAJA GODINE

Francuski predsednik Makron je pozvao predsednika Vučića da, kao predsednik zemlje saveznice u Prvom svetskom ratu, u Parizu učestvuje na svečanosti povodom stogodišnjice pobede.

Dvojica državnika su se već sastala tokom Vučićeve posete Parizu, u julu ove godine-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Dvojica predsednika su se prethodno sastala u Parizu 17. jula, kada je dogovorena i poseta predsednika Makrona Srbiji.

Potvrđeno je da potom i Makron dolazi u Beograd, pocetkom decembra, što će biti prva poseta jednog predsednika Francuske Srbiji posle 18 godina.

Politički uticaj te zemlje na međunarodnoj sceni je nesporan, a čini se da je sa dolaskom Makrona na mesto šefa države "resetovan" i ojačan na evropskom, i ne samo evropskom nivou.

OČI U OČI SA SVETSKIM LIDERIMA NA KONGRESU EVROPSKIH NARODNJAČKIH PARTIJA

U novembru Vučić će prisustvovati Kongresu evropskih narodnjačkih partija, u Helsinkiju, na e narodnjačke EPP, na koji je pozvan kao lider SNS, pridruženog člana EPP.

Predsednik Srbije sastao se sa svetskim liderima i na Samitu EU Zapadni Balkan, koji je održanu Bugarskoj-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

I to će biti prilika za brojne susrete na marginama skupa, jer su među učesnicima značajni evropski politički i državni lideri, pored ostalih i Angela Merkel, Viktor Orban, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, Donald Tusk, hrvatski premijer Andrej Plenković i drugi.

Za kraj novembra je zakazana i zajednička sednica Vlada Srbije i Kipra, čiji je domaćin kiparski predsednik Anastasijadis, a srpsku delegaciju će predvoditi predsednik Vučić.

AUSTRIJSKI DRŽAVNI VRH STIŽE U SRBIJU

Kad je reč o dolasku austrijskog predsednika, biće to treći susret Vučića i Van der Belena u 2018. godini, što svedoči o intenzivnom političkom dijalogu Srbije i Austrije.

Prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, Srbiju bi vrlo brzo posle predsednika Austrije mogao da poseti i kancelar Sebastijan Kurc.

Predstojeći susret Vučića i austrijskog predsednika Van der Belena biće treći u 2018. godini, a Srbiju bi vrlo brzo posle toga mogao da poseti i kancelar Sebastijan Kurc-Foto: Tanjug / AP

Treba imati u vidu i da je Austrija u vrhu zemalja iz kojih dolaze investicije u Srbiju, te da više od 850 austrijskih kompanija zapošljava u našoj zemlji više od 20.000 radnika.

Prilikom posete Van der Belena biće održan i veliki Poslovni forum.

ČAK PET SUSRETA SA ERDOGANOM U OVOJ GODINI

Vučić je primio i poziv predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana da prisustvuje svečanom otvaranju novog, trećeg aerodroma u Istanbulu, planirano za kraj oktobra.

Biće to peti ovogodišnji susret dvojice predsednika i potvrda da su i lični odnosi Vučića i Erdogana zasnovani na međusobnom poštovanju i poverenju.

Vučić je primio i poziv predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana da prisustvuje svečanom otvaranju novog, trećeg aerodroma u Istanbulu, što će biti peti susret u ovoj godini-Foto: Tanjug

Turka je inače značajan investitor i poslodavac u našoj zemlji.

Posle Turske, Vucic će 2. novembra putovati u Bugarsku, na novi sastanak Kvadrilaterale, formata za saradnju Srbije, Bugarske, Rumunije i Grcke, čiji domaćin će biti premijer Bojko Borisov.

Prilikom ovih sastanaka najviše pažnje se posvećuje infrastrukturnom povezivanju zemalja učesnica te regionalne incijative, a novost je da će se predsedniku Srbije i premijerima Bugarske, Rumunije i Grcke, kao specijalni gost, pridružiti i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

VIDEO: Putin i Vučić u šetnji "Besmrtnog puka" Moskvom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA