Razgraničenje je najpovoljnije rešenje za dostizanje trajnog mira: Zamenik direktora Kancelarije za KiM ubeđen da o toj inicijativi vredi razmisliti

Jović je kazao da je pitanje da li će do tih razgovora doći i čime će rezultirati, te da ne zavisi samo od dobre volje u Beogradu

  • 8

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović izjavio je danas da je razgraničenje u ovom trenutku nešto o čemu bi vredelo razgovarati u cilju postizanja trajnog mira.

SAD šalje svog ključnog čoveka za borbu protiv terorista na Kosovo: U posetu stiže posle pretnji džihadista da će razoriti Gračanicu

Jović je kazao da je pitanje da li će do tih razgovora doći i čime će rezultirati, te da ne zavisi samo od dobre volje u Beogradu.

- Ne mogu da govorim o detaljima onoga što se dešava za pregovaračkim stolom u trenutku kada nije ni blizu sporazum koji može biti postignut, ali razgraničenje je nešto o čemu bi vredelo razgovarati - rekao je Jović novinarima na panelu u Beogradu odgovarajući na pitanje koja je to politika za KiM za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je propala.

Kazao je da se radi o inicijativi sa kojom je Srbija izašla, a za koju smatra da je u ovom istorijskom trenutku najpovoljnije rešenje za dostizanje trajnog mira.

Očigledno je da nije kod svih aktera, ni u međunarodnoj zajednici, a ni kod nas, rekao je Jović i dodao da je i deo opozicije u Srbiji odbio takvu mogućnost.

- Možda nije sazreo politički trenutak da jedna takva politika ili inicijativa budu i kandidovane, što ne znači da mi i dalje ne smatramo da je to, u ovom istorijskom trenutku i političkim okolnostima, najbolji put za dostizanje trajnog i održivog mira na prostoru KiM - kazao je Jović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Upitan ko bi trebalo da inicira intenzivnije pregovore Beograda i Prištine, te da li se to može postići tako što je predsednik Vučić odbio da se sastane poslednji put sa Tačijem u Briselu, Jović je kazao da bi bilo dobro događaje staviti u kontekst opštih političkih dešavanja.

- Kada se dešavaju situacije kao što je hapšenje Marka Ðurića ili kada imamo ''turističke posete'' Gazivodama sa 100 specijalaca i upadanje u objekte, u tom smislu odgovornost za atmosferu u kojoj se dijalog vodi mora da ima EU, koja je moderator u tim razgovorima. Jer, nisu razgovori samo ono što se dešava za stolom, već i dešavanja na terenu - kazao je Jović.

Ukazao je da dešavanja na terenu nagoveštavaju da su neki spremniji da žrtvuju mir i stabilnost, nego da žrtvuju svoj politički rejting.

- Podsetiću vas da su onog dana kada se Tači odlučio da poseti Gazivode protiv njega organizovani protesti u Prištini i na taj način dolazimo do situacije da se ugrožavaju širi politički procesi, pa i dijalog koji se dešava u Briselu -kazao je Jović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA