≫ 

SPC menja stav o razgraničenju? Pažljivo pročitajte patrijarhove reči

Kako je i stav državnog vrha da Srbija treba da izađe iz stanja zamrznutog konflikta, ali i da se izvuče maksimum iz postojeće situacije, postavlja se pitanje da li je najnovija patrijarhova izjava svojevrsna podrška ideji razgraničenja?

  • 31

Od 10. maja do 15. oktobra mnogo toga se desilo. Od zasedanja Svetog arhijerijskog sabora SPC do jučerašnje posete patrijarha Irineja Crnoj Gori. Od tvrdog stava Srpske crkve da nema podele Kosova do najnovije izjave njenog poglavara, koja ako se pažljivo pročita, jako odudara od iznetog stava. S tim u vezi postavlja se pitanje, da li SPC promenila stav o razgraničenju?

Počela bitka za Interpol: Ofanziva Prištine i oštar odgovor Beograda

U kreiranju javnog mnjenja, ali i stavova političara, mišljenje Srpske pravoslavne crkve, odnosno njenog vrha oduvek je imalo značajnu ulogu. Ponekad i presudnu.

S proleća ove godine, tokom majskog zasedanja Svetog arhijerijskog sabora SPC, najviše crkveno telo je izašlo sa stavom da je protiv podele Kosova i Metohije.

- Podelom bi narod velikog dela KiM automatski bio ostavljen na milost i nemilost režimu tzv. države Kosovo i pogromu sličnom onom iz marta 2004. ili bi, pod pritiskom i tihim terorom bio prisiljen na egzodus - navodi se u tekstu, koji su vladike nazvale "očinskim apelom".

Vladike SPC - Printskrin: Tanjug

Premda niko eksplicitno od predstavnika najviših državnih organa, pre svega predsednik Republike Aleksandar Vučić nije pomenuo podelu kao moguće rešenje, već razgraničenje. I to tek nekoliko meseci kasnije.

- Zalažem se za razgraničenje sa Albancima - izjavio je predsednik Srbije 9. avgusta.

- Da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada - to je uvek izvor potencijalnih sukoba i problema - objasnio je Vučić u izjavi novinarima u Šidu.

Međutim, zanimljivo je da je šef države tu izjavu dao nekoliko dana posle susreta sa patrijarhom Irinejom.

- Govorili smo o neophodnosti preduzimanja svih mera za opstanak srpskog naroda, to je bila glavna tema. Rekao sam patrijarhu, otvoreno, sve što mislim, i o Kosovu i Metohiji i drugim pitanjima, i ja sam od njega čuo sve što on misli i što misli SPC - rekao je predsednik Aleksandar Vučić novinarima 4. avgusta ispred Patrijaršije u Beogradu.

Vučić i patrijarh Irinej - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Posle toga su se ređali događaji kao na traci. Od neuspele runde briselskog dijaloga, preko posete Vučića severu Kosova i incidenata, koji su izazvali Albanci do provokacije Hašima Tačija i posete tom istom severu Kosova sa dugim cevima.

Gotovo svakodnevno saznajemo za učestale napade na Srbe i njihovu imovinu. Sve ovo je praćeno i protivljenjem dela monaštva i sveštenstva SPC priči o razgraničenju, ali i stalnim sukobima u Prištini između čelnika privremenih organa.

U međuvremenu, patrijarh Irinej je ušao u sukob sa državnim vrhom Crne Gore, toliko da je položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija, da bi tokom jučerašnje posete, usledilo svojevrsno spuštanje tenzija.

- Mi smo jedan narod, iako smo podeljeni, to ne značni da smo razdeljeni, nego treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav Gospod i naša istorija očekuju i žele - rekao je Irinej.

Patrijarh Irinej u Crnoj Gori - Foto: Pravoslavna Mitropolija Crnogorsko-Primorska

Ovo njegova izjava, poklopila se za ovdašnje prilike još značajnijom izjavom. Naime, patrijarh je u intervjuu za Novosti rekao nešto što se može protumačiti kao promena stava SPC u vezi sa Kosovom.

- Mi nismo ni za kakav konflikt, dakle ni za takozvani zamrznuti konflikt, ali nismo ni za priznavanje svršenog čina postignutog nepravdom, agresijom, nasiljem, zločinima - rekao je poglavar Srpske crkve.

Kako je i stav državnog vrha da Srbija treba da izađe iz stanja zamrznutog konflikta, ali i da se izvuče maksimum iz postojeće situacije, postavlja se pitanje da li je najnovija patrijarhova izjava svojevrsna podrška ideji razgraničenja?

- Moguće da je patrijarh počeo da shvata da ljudi koji su na Kosovu mnogo bolje vide situaciju. Lako je zalagati se za neke stavove iz ulice Kralja Petra u Beogradu, treba videti kako je onim ljudima koji dole žive. U tom smislu, treba da budemo svesni da je veliki broj Srba, sveštenstva i monaštva napustio Kosovo i da i dalje odlaze i da se ne vraćaju i da ta politika "Kosovo je Srbija" više ne pije vodu - rekao je za Telegraf.rs Draško Đenović, verski analitičar, komentarišući poslednju izjavu Irineja.

On podseća na činjenicu da je proteklo gotovo 20 godina od ratnih sukoba na Kosovu.

- Posle 2o godina stanja u kome se gotovo ništa ne rešava, verovatno je i patrijarh shvatio da se nešto mora promeniti. Verovatno je shvatio i ograničenja i da mi tamo više ne možemo da postavljamo uslove, koliko god mi želeli da se neke pozicije Srbije i SPC tamo vrednuju - napomenuo je Đenović.

Đenović - Foto: Medija centar Beograd

On smatra da je verovatno došlo do situacije da je patrijarh morao da omekša retoriku, kao što je to uradio i u Crnoj Gori.

- Kada je uvideo da su Crnogorci maltene bili spremni da mu zabrane ulaz u tu zemlju, možda je pomislio da mu se to može desiti i na Kosovu - izjavio je Đenović.

Do sada je stav SPC bio tvrd, jer se negde u tom smislu zagovarao zamrznuti konflikt, međutim, sada se vidi da takva situacija nije održiva, kazao je za naš portal religiolog Miroslav Keveždi.

- On na dugi rok ne može opstati, taj zamrznuti konflikt će se lomiti preko leđa naroda i to nije nešto što građani mogu dugo da izdrže i dugoročno gledano bi kvarilo i sam imidž SPC - kazao je Keveždi.

Keveždi - Foto: Medija centar Beograd

On podseća da su zbog raspada SFRJ mnoge eparhije SPC u drugim državama.

- Administrativno se to može rešavati, kada je u pitanju organizacioni princip SPC. Pitanje je zapravo realna zaštita ljudi, imovine i verskih objekata. To je ono za šta je Srpska crkva zainteresovana. Ti aranžamni su mogući i zato je potrebno te ljude uključiti u te pregovore da se dobije jedna vrsta maksimuma na koju svakako postoji pravo - rekao je za Telegraf.rs Keveždi.

U tom smislu, treba podsetiti i da je srpska delegacija u Briselu pokrenula pitanje zaštite srpske kulturne i duhovne baštine na KiM.

Priznat položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu i zaštita za objekte koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine, našao se među ključnim zahtevima Beograda tokom dijaloga o sveobuhvatnom rešenju za normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Naglašen je i poseban zahtev da se SPC omogući da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom.

VIDEO: Zbog nedavnih dešavanja pravoslavlje je puklo na pola

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili

    16. oktobar 2018 | 21:03

    Predsjednik Srbije ,no drugi bilo ko,nema pravo da odlucuje o kosovu mimo volje srpskog Baroda vec da we pridrzava Ustav Srbije I rezolucije 1244!

  • Bojsi

    16. oktobar 2018 | 21:09

    Skidajte nam Kosovo sa grbače ako Boga znate. Već nas je presekupo koštalo. Opet ćemo zbog Kosova izvući deblji kraj.

  • mihailovic

    16. oktobar 2018 | 18:33

    IRINEJ NEPREDSTAVLJA SPC !,.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA