NOVI SAD: Smenjeni Pavličić i Jerkov, Vučević novi gradonačelnik (FOTO)

Osumnjičeni, napredni, odbačeni i naterani su ti koji su smenili demokratski izabranu vlast u Novom Sadu, kaže sad već bivša predsednica novosadskog parlamenta, dok Pavličić novoj vlasti želi puno uspeha

  • 2

Posle gotovo 20 sati, koliko je trajala jučerašnja sednica novosadske Skupštine, rano jutros za novog gradonačelnika je izabran je Miloš Vučević, prvi čovek SNS-a u tom gradu.

Tajnim glasanjem, za njegov izbor glasala su 42 odbornika nove vladajuće koalicije, od ukupno 78, dok 36 odbornika iz DS i LSL nije učestvovalo u glasanju, a pet odbornika SRS napustilo je sednicu već na njenom početku.

Za Vučevićevog zamenika je izabran Borko Ilić, predsednik gradskog odbora DSS-a, a izabrani su i članovi Gradskog veća, koje čine 11 gradskih ministara. Za predsednika Skupštine grada Novog Sada izabran je Siniša Sević, šef gradskog odbora SPS-a, dok je njegov zamenik Miroslav Ilić iz koalicije "Novi Sad odmah".

Novi gradonačelnik je istakao da odgovornost za dužinu trajanja sednice, snosi dosadašnja vlast jer je raznim opstrukcijama učinila da sednica traje tako dugo.

- Bili smo svedoci unutarstranačke utakmice odbornika DS-a. Siguran sam da će oni koji su Igora Pavličića najviše hvalili, za nekoliko dana biti njegovi najveći kritičari na stranačkim izborima DS u Novom Sadu - kazao je Vučević nakon svog izbora.

Prethodno je, takođe tajnim glasanjem, sat vremena posle ponoći smenjen dosadašnji gradonačelnik Igor Pavličić  kaoi svi članovi gradskog veća, a oko 2 sata nakon ponoći i predsednica novosadskog parlamenta Aleksandra Jerkov.

Pavličić je posle smene rekao novinarima da je ovim glasanjem razrešena politička kriza koja traje od formiranja sada već bivše gradske vlasti.

- Dobro je da se prekinulo sa krizom i sve ovo što je loše treba da ostane iz nas - kazao je Pavličić, ističući da novim vlastima želi puno uspeha.

On je kazao da na računu Grada ostavlja blizu šest milijardi dinara i da su obezbeđena sredstva za završetak izgradnje Mosta Slobode, Bulevara Evrope, renoviranje Stadiona "Karađorđe" i završetak kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

Jerkov je posle smene izjavila novinarima da većinu koja je formirana u gradskoj skupštini i koja je, kako je rekla, smenila demokratski izabranu vlast, čine, pored odbornika SNS i DSS, i odbornici SPS koji su, kako je kazala, naterani da budu članovi te koalicije, SPO-a koji su "prebegli", "Dveri" koji su kako je rekla, izbačeni iz svog pokreta, i Romske demokratske stranke, koju, prema njenim rečima, njihovi sadašnji koalicioni partneri "optužuju za krađu glasova".

- Osumnjičeni, napredni, odbačeni i naterani su ti koji su smenili demokratski iabranu vlast u Novom Sadu - kazala je Jerkov.

Ona je rekla da se smene u Novom Sadu odvijaju pod uticajem i uz učešće potpredsednika vlade koji je, kako je rekla, "i javni i tajnim delovanjem vršio pritisak i ucenjivao odbornike".

- Zna se da o nekome više govore oni koji su protiv njega nego oni koji su za njega. Ponosna sam što me je ova i ovakva skupštinska većina smenila - rekla je Jerkov.

(Telegraf.rs/ izvor: Tanjug / foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    13. septembar 2012 | 12:59

    nema vise namirenja novca od pijaca,grackog saobracajnog,vodovoda i kanalizacije i drugig subjekata grada kojima je LSV bio kamem o vratu!

  • mali radojica civijas

    13. septembar 2012 | 14:03

    najzalije mi ove jerkov e bas je ribetina,ako je propala u politici nikad nije kasno za neku duplericu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA