POTVRĐENO PISANJE TELEGRAFA: Dačić zabranio Paradu ponosa!

U ovom trenutku smatramo da je Srbiji najmanje potrebno da dođe do sukoba i žrtava i da su se zato stekli uslovi da se zabrane svi skupovi zakazani za 6. oktobar, uključujući i šetnju u okviru 'Parade ponosa' - rekao premijer Srbije. Večerašnju izložbu obezbeđivaće 2.000 policajaca

  • 5

Premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić zvanično je zabranio održavanje Parade ponosa, koje je bila zakazana za subotu, 6. oktobar. Odluka je doneta posle, kako je navedeno, bezbednosnih procena koje govore da je to skup visokog rizika.

- 'Parada ponosa kao i svi ostali skupovi najavljeni za subotu, 6. oktobra zabranjeni su, a uslovi za takvu odluku su se stekli na osnovu svih procena bezbednosnih službi i preporuke Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti - rekao je premijer.

Dačić je rekao da je takva odluka doneta jer postoje najave ozbiljnijeg ugrožavanja reda i mira i bezbednosti građana.

- U ovom trenutku smatramo da je Srbiji najmanje potrebno da dođe do sukoba i žrtava i da su se zato stekli uslovi da se zabrane svi skupovi zakazani za 6. oktobar, uključujući i šetnju u okviru 'Parade ponosa' - istakao je Dačić.

DAČIĆ: DRŽAVA NIJE KAPITULIRALA

To, precizirao je on, znači da će biti odloženo održvanje utakmica najavljenih za subotu, a svi skupovi najavljeni u znak protivljenja održavanju "Parade ponosa" biće otkazani, sa ciljem da se sačuva stabilan javni red i mir.

- Kredibilitet Srbije je jako važan da pokaže snagu svoje države i ovo ne znači nikako povlačenje i kapitulaciju pred nekima koji misle da mogu svojim paramilitarnim i bilo kakvim drugim pretnjama da ugroze održavanje javnih skupova, već je procenjeno da u ovom trenutku može da dođe do ozbiljnog ugrožavanja javnog reda i mira, što može ozbiljno ugroziti interese građana i države u celini - ukazao je on.

Dačić je kazao da se MUP ni na koji načicn ne meša, niti osporava bilo čija ljudska i građanska prava i slobode.

- Ova odluka nije usmerena protiv prava bilo koga. Ova odluka je rešenje da zaštiti bezbednost građana Beograda i da spreči sve eventualne sukobe i konflikte i izbijanje raznih nemira koji mogu da ugroze i diplomatsko-konzularna predstavništva stranih država i naravno da zaštiti, pre svega, živote građana i pripadnika MUP - poručio je Dačić.

IZLOŽBU OBEZBEĐUJE 2.000 POLICAJACA

On je naveo da će shodno tome biti obezbeđenja i večerašnja izložba "Eče homo", koja je, kako je ocenio, izazvala "veliko uznemirenje javnosti, jer je reč o provokativnom kontekstu u kojem se spominje Isus Hrist". Zato će, dodao je, izložbu obezbeđivati 2.000 policajaca.

Podsetimo, Telegraf je prvi objavio da bezbednosne procene policije ukazuju na to da će biti veoma teško zaštititi učesnike, građane, kao i imovinu tokom "Prajda 2012" i da će zbog toga premijer doneti odluku o zabrani održavanja Parade ponosa.

Telegraf je, takođe, pisao da je Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, zapretio Dačiću da će srušiti koaliciju, ukoliko ovaj bude insistirao na tome da osobe LGBT populacije ipak šetaju Beogradom.

Danas je patrijarh srpski Irinej pisao Dačiću tražeći zabranu Parade ponosa, kao i izložbe fotografija na kojima je Isus Hrist prikazan u ženskoj odeći.

ORGANIZATORI: DRŽAVA JE OPET POKLEKLA PRED NASILJEM

Član organizacionog odbora "Prajd 2012" Boban Stojanović kaže da ova zabrana pokazuje da je država i ovoga puta poklekla pred huliganima i nasiljem. On podseća da se isto desilo i prošle godine i da je problem sa huliganima i nasiljem isti i sada

- Nije najveći problem što nećemo da šetamo 6. oktobra već kako ćemo se izboriti sa koncetrisanim nasiljem tokom cele godine - rekao je Stojanović.

On je dodao da organizacioni odbor "Prajda 2012" još uvek nije zvanično obavešten da je "Parada ponosa" zabranjena, dodavši da će to verovatno biti urađeno tokom dana.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd prajda rekao je da je zabrana "Parade ponosa" "veoma tužan dan za Srbiju" kada su u pitanju ljudska prava, jer se time Ustav krši na flagrantan način.

On je kazao da u odluci o zabrani "Parade ponosa" ne piše ništa o razlozima za zabranu i dodao da će sutra biti poznato kako će se organizovati 6. oktobra za kada je bila zakazana šetnja.

- Ne možemo da prihvatimo činjenicu da je izvršna vlast preuzela sve ono što su ekstremisti govorili - rekao je Miletić i ukazao da "nije jasno ko to preti" i da organizatorima nije saopšteno šta se to spremalo.

On je najavio da će organizatori sutra održati konferenciju za novinare, na kojoj će biti saopšteno kako će se organizatori ponašati i kako će i gde prajd biti održan u zatvorenom prostoru.

- Tu ćemo reći nešto više o svemu tome. Naši gosti stižu potpuno normalno - rekao je Miletić i dodao da će svi biti okupljeni 6. oktobra u Medija centru.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • logično

    3. oktobar 2012 | 16:57

    Ako se neko rodi sa anomalijom i ima ženske sise a muški polni organ...sigurno da mora da živi s tim i da ne treba da bude diskriminisan; ali sigurno ne treba time da se ponosi ili da govori kako je to normalno!

  • Mrcke

    3. oktobar 2012 | 16:16

    Bas mi je zao:)))))))))).

  • nikola

    3. oktobar 2012 | 15:35

    BRAVO IVICE KRALJU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA