AFERA "STRUJA": Kreće udar na Hamovića i Lazarevića?

Nakon izjave ministarke energetike da će biti ispitano poslovanje EPS-a, pod lupom su firme "EFT" Vuka Hamovića i "Rudnap Grupa" Vojina Lazarevića, kao i slovenačka firma "GEN-I", koje su bile najveći posrednici u kupovini struje

  • 3

Najava ministra energetike, razvoja i životne sredine Zorane Mihajlović da će se istražni organi uskoro pozabaviti poslovanjem Elektroprivrede Srbije (EPS) koje ih je dovelo u poziciju ekstremnog gubitaša, pokrenula je spekulacije da će nove vlada krenuti u obračun sa kompanijama "EFT" i "Rudnap Grupa", odnosno sa njihovim vlasnicima Vukom Hamovićem i Vojinom Lazarevićem, koji važe za najveće trgovce strujom u jugoistočnoj Evropi, i najvažnije poslovne partnere EPS-a.

Ministarka je optužila prethodno rukovodstvo EPS da je direktno radilo protiv građana Srbije, jer je kupovalo struju preko posrednika, iako je EPS od 2006. godine imao licencu da se i sam bavi kupovinom.

- Ako šest godina postoji licenca za kupovinu struje i EPS nijednom to ne uradi, nego uvek preko "svojih" trgovaca, onda je jasno da oni koji su vodili EPS nisu hteli to da urade. Nadam se da će istražni organi da se pozabave time, jer rukovodstvo EPS-a namerno nije htelo da rezerviše struju direktno na tenderima, nego je to radilo preko posrednika i interventno je uvozilo, što se plaća po mnogo višoj ceni - konstatovala je Mihajlović.

Iako nije pomenula imena kompanija-posrednika, nije tajna da su najveći trgovci strujom koji su poslovali sa EPS-om u prethodnom mandatu Vlade Srbije upravo "EFT" Vuka Hamovića i "Rudnap Grupa" Vojina Lazarevića, kao i slovenačka firma "GEN-I", pa se kao "prve na udaru" najavljene istrage nezvanično pominju upravo pomenute kompanije i biznismeni.

- U pitanju su velike pare, i na tapetu će se naći svi ugovori o kupovini struje koji su išli preko posrednika. Ispitaće se ko je i pod kakvim uslovima omogućio da država struju plaća više nego što je bila realna cena, tražiće se odgovornost vrha EPS-a, ali će se ispitati pod kojim su uslovima privatne kompanije dobile priliku da posreduju u ovom poslu, kaže naš izvor iz Vlade Srbije.

U EPS-u još uvek ne žele da govore o problemima koje je na konferenciji za novinare navela ministarka Milanović.

- Ukoliko bude potrebe, blagovremeno će dostaviti informacije svim zainteresovanim medijima - saopšteno nam je u EPS-u.

Ni u kompaniji "EFT" nisu bili rečitiji i nisu želeli da komentarišu navode ministarke.

- Ne bismo komentarisali stavove ministarke energetike. Sigurni smo da ce Ministarstvo energetike učiniti najbolje za građane Srbije i da će EPS energiju kupiti od onoga ko je ponudi po najboljoj ceni - saopšteno nam je u EFT-u.

Podsetimo, vršilac dužnosti generalnog direktora EPS Aleksandar Obradović ukazao je da je bio "šokiran stanjem" u tom javnom preduzeću kad je došao na njegovo čelo i precizirao da će u novčanim tokovima EPS nedostajati 41 milijarda dinara do kraja godine.

- Ako bi se nastavilo takvo stanje, sledeće godine u novčanim tokovima EPS bila bi "rupa" veća od 80 milijardi dinara, što bi značilo bankrot kompanije - rekao je on.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LAVINIJA

    9. oktobar 2012 | 11:30

    OVI LJUDI SU SVOJIM"KAPACITETOM"KONTROLISALI I UPRAVLJALI SVIM PRETHODNIM VLASTIMA I ELEKTROPRIVREDAMA.TAKODJE,SVE KOTROLE I AFERE U REGIONU BILE SU FJASKO ZA ONE KOJI SU ISTRAZIVALI.ONI SU U MOCNI.UTICAJNI,OBAVESTENI I IZ CELE PRICE CE NEKI KRATAK'SMESTAJ'DA DOBIJE NEKI LEVI SRAF IZ EPSA I NIKO VISE.GOSPODA IMAJU GARANT PRAVNO SVE POKRIVENO I NIJEDAN ZAREZ NECE MOCI DA IM SE STAVI NA TERT.

  • makarije -cudotvorac

    22. oktobar 2012 | 14:40

    na nekakvoj ,,proslavi,, uleteo Hamovic sa trubacima a moji najblizi se odusevili(nisam prisustvovao tom cinu- mislim proslavi). ali ne lezi vraze poslije nekog vremena veli meni moj br. 1-,hocu reci moj tata kako je dati sposoban (ocigledno aludirajuci na moje stanje-zavrsen tehnicki fakultet, MRs, tri strana jezika ) i nema kuce za sta da me ujede(poslije pobegoh u inostranstvo). eto to je ocena -uspesnosti- lazi , kradi, varaj ,petljaj -. to smo mi-nema nam pomoci.

  • Milan

    9. oktobar 2012 | 11:43

    Znači li to da su gradjani plaćali i provizije koje su uračunate u cenu struje koja nikada nije definisana?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA