Srbija treća po broju zahteva za azil u Nemačkoj

Prošle godine nijedan građanin Srbije nije dobio politicki azil u Nemačkoj

  • 0

Saveznom uredu za migraciju i izbeglice je 2011. godine podneto 45.741 zahteva za azil, što je za 11 odsto više nego 2010. godine, a Srbija je na trećem mestu liste zemalja iz kojih je prošle godine u Nemačku došlo najviše azilanata, saopštilo je danas nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar Hans-Peter Fridrih rekao je da četvrti put za redom Nemačka beleži porast zahteva za azil i ona je, pored Francuske, zemlja sa najviše takvih zahteva u okviru EU.

Srbija je, iza Avganistana i Iraka, na trećem mestu liste zemalja iz kojih je prošle godine u Nemačku došlo najviše azilanata. Prošle godine je ukupno 4.579 ljudi iz Srbije prvi put zatražilo politički azil što je za osam odsto manje nego 2010. godine, ali je porastao broj onih koji su drugi put podneli zahtev za azil, tako da je ukupno broj zahteva za azil građana iz Srbije skočio na 6.990.

Skoro trećina svih naknadnih zahteva za azil otpada na Srbiju, a više od 90 odsto podnosioca zahteva za azil iz Srbije su Romi.

U 2011. godini opao je broj azilanata sa Kosova i Makedonije koji su na devetom i 10. mestu liste.

Na inicijativu Austrije, Nemačke i Holandije, 7. marta u Briselu, biće održana konferencija na kojoj će biti sagledani problemi vezani za porast azilanata.

(Izvor:Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA