Dačić: Srbija spremna za dogovorno rešenje sa Prištinom

Premijer Srbije u poseti Rimu naglasio je da napredak u pregovorima sa Prištinom mora ići u korak sa napretkom Srbije ka evrointegracijama

  • 5

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Rimu sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Ðuliom Tercijem, nakon čega je poručio da Srbija želi da postane brzo član EU i da je spremna za dogovorno rešenje sa Prištinom u interesu obe strane.

- Pozivamo sve zemlje EU i sveta da ozbiljno shvate Srbiju. Kada nešto kažemo - tako će i biti. Još postoje ostaci nepoverenja da će neko nekoga da prevari. Ne. Ova vlada će jasno reći šta može, a šta ne. I takav konstruktivan odnos očekujemo i sa druge strane - poručio je Dačić.

On je dodao da napredak u dijalogu između Beograda i Prištine treba da prati napredak Srbije u evrointegracijama i to brzo.

Premijer je poručio da Srbija želi da bude deo Evrope i da brzo uđe u EU.

- Srbija će ispuniti postavljene kriterijume. Želimo da rešimo ne samo tehnička pitanja, već da za mandata ove vlade rešimo sva otvorena sporna pitanja - rekao je on.

- Ideja o zamrznutom konfliktu nije dobra - naglasio je Dačić.

Podsetivši da se dijalog nastavlja za dva dana, on je istakao da je dobro što u njemu nema nametanja, što je prvi put.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa Tercijem, koji je bio prvi zvaničnik koji je posetio Srbiju posle formiranja nove Vlade.

- Ono što sam mu tada rekao sada se i desilo - Srbija nastvalja evropskim putem, biće konstruktivan faktor i vodiće dijalog o svim otvorenim pitanjima u regionu. Jer zatvorena Srbija, koja bi bila problem u regionu, ne može imati prijatelje - poručio je Dačić.

Kada je reč o regionu, Srbija će biti faktor stabilnosti i mira, naglasio je srpski premijer.

Dačić je još ocenio da odnose dve države krase dugogodišnji prijateljski odnosi, i dodao da misli da je Srbija najveći prijatelj Italije na Balkanu i da strateško partnerstvo nije samo na papiru.

Terci je novinarima posle sastanka koji je trajao više od sat vremena umesto uobičajenih 30 minuta, poručio da će Italija učiniti sve da pomogne brzo približavanje Srbije EU i određivanje preciznog datuma za početak pregovora o članstvu.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Srbija u decembru dobije uslovni datum za početak pregovora, on je odgovorio da Italija podržava brzo približavanje Srbije, ali da ne može da kaže kakvi će zaključci biti doneti u decembru. 

-Namera nam je da podržavamo Srbiju na putu ka EU i u daljim fazama. I dalje verujemo u evropsku budućnost Srbije kao i celog regiona -  rekao je Terci.

On je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih koraka načinjenih u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, čime je stvorena pozitivna klima.

-Italija ima nameru da ima aktivnu ulogu i potpomaže obe strane jer su pregovori jedini mogući put - naglasio je on.

On je posebno istakao kao pozitivan korak susret Dačića sa visokom predstavnicom EU i kosovskim premijerom nedavno u Briselu.

Dačić je danas učestvovao na ministarskom sastanku 81. Generalne skupštine Interpola, a večeras će se sastati i sa ministrom spoljnih poslova Vatikana monsinjorom Dominikom Mambertijem.

Dačić će sutra razgovarati sa predsednikom Italije Ðorđom Napolitanom i predsednikom Donjeg doma parlamenta Ðanfrankom Finijem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr

    5. novembar 2012 | 21:13

    meni bar tako deluje sa u vezi kosova tu nema sta da se prica :) to je po meni zavrsena prica davno vec.... jbg gledajmo realno i citajmo izmedju redova

  • Виде Даничић

    7. novembar 2012 | 05:17

    Дачићу, све што си рекао су твоји произвољни ставови. Јеси премијер, али о овоме не можеш да радиш на своју руку. Чиниш недопустиве ствари: разговараш са Тачијем без "платформе" и одлуке Скупштине; тврдиш да је Србија спремна на договор са шиптарима сецесионистима опет без сагласности Скупштине; без основа тврдиш да је СРбија за ЕУ интеграције по сваку цену... Србија не треба да преговара са сецесионистима, а поготово не са злочинцем Тачијем. Некаква шиптарска платформа није обећана стратегија решавања косметског питања у складу са Р 1244 и Уставом. Само на референдуму Србија може одлучити да ли ће у ЕУ и под којим условима. Наша будућност не ЕУ, него ЕАУ...

  • Miodrag Tomić STUBLINSKI

    6. novembar 2012 | 11:50

    VELEIZDAJNICI Od Zavide oca Stefana Nemanje do danas niko od srpskih vladara se nije drznuo da se odrekne dela srpske teritorije, niti da sa državnom teritorijom trguje.Država Srbija je mnogo puta, u svoj dugoj istoriji, bila okupirana i oslobađana a nekoliko puta je okupirana upravo jer se nije odricala nijednog dela svoje teritorije (tereitorijalnog i državnog suvereniteta i integriteta).Sa zapada su dolazili razni ultimatumi,ucene, pretnje pa i pogromi , Srbija je uz ogromne materijalne i ljudske žrtve odbranila svaki pedalj svoje otadžbine. Danas šačica evrofanatika, marioneta na čelu sa predsednikom Republike sa kapacitetom od 22% glasova građana Srbije, daju sebi pravo da pregovaraju (trguju) sa albanskim teroristima samoproglašenim predstavnicima lažne mafijaško-terorističke države „Kosova“. Predsednik Republike Srbije gazeći najviši pravni akt Ustav Srbije ne poništava Odluke i sporazume koje je protivustavno učinila prošla Vlada i predsednik Srbije sa Prištinom, umesto toga Predsednik i Vlada idu korak dalje , priznaju dogore i protivustavne sporazume i spremaju se na nove ustupke, (na novu trgovinu srpskim Kosovom i Metohijom) a sve zarad trulog kompromisa (trule šargarepe) koju zauzvrat dobijaju od Četvrtog evroatlanskog fašističkog raj(h)a EU, NATO, SAD: Svakom laiku , posle pažljivog čitanja Ustavnih odredbi je jasno da Ustavni sud mora da donese nedvosmislenu odluku da je prošla Vlada (pregovarački tim koji je predvodio Borko Stefanovič) po svim tačkama sporazuma sa Prištinom prekršio Ustav i da se sve odluke i sporazumi moraju staviti van snage te da njihova implementacija nije dozvoljena. Platforma koju je iza leđa javnosti sačinio aktuelni Predsednik Republike i Vlada Republike Srbije nema podršku ni 30% građana Srbije da u njihovo ime zauvek odluči o sudbini Kosova i Metohije državotvornoj, istorijskoj, kulturnoj i verskoj kolevci srpskoga naroda. Nuđenjem „konačnog“ rešenja za Kosovo i Metohiju je protivustavno, daleko čak i od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN a da ne govorimo da grupa evrofanatika mimo volje naroda uzima sebi pravo da potre sve srpske oslobodilačke ratove, milionske žrtve, kulturno istorijsku i versku baštinu našeg naroda. Platforma, kako god ona boila predstavljena i na Vladi i u Parlamentu je čin veleizdaje jer ni Vlada a ni Parlament nisu vlasni da donose protivustavne odluke dok je važeći Ustav na pravnoj snazi. Među prvima ovo bi morao da zna Predsednik Republike Srbije i prema ovlašćenjima koje mu Ustav daje da prekine dalje pregovore, trgovinu, srpskom teritorijiom na Kosovu i Metohiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA