DA ČOVEK NE POVERUJE UŠIMA! Kandić & Biserko: Nema pravde za Srbe u Hagu!

"Životne činjenice pokazuju da je deo Hrvatske gotovo prazan i posle 20 godina i da su tokom i nakon operacije "Oluja" počinjeni teški zločini koji nisu incidenti - podseća Nataša Kandić

  • 14

Oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uznemirilo je i nevladin sektor. Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska pravakaže da Hrvatska zapravo reaguje onako kako su oduvek posmatrali ratna zbivanja, pa naslovi u njihovim medijima uopšte ne čude.

- Celo suđenje je politizovano, još od podizanja optužnice - objašnjava Biserko, uz napomenu da presuda nedvosmisileno utvrđuje da nema državne odgovornosti Hrvatske, nema zajedničkog zločinačkog poduhvata, pa ni njihove odgovornosti.

I Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo, nije najzadovoljnija presudom.

- Ona sasvim sigirno nije donela pravdu žrtvama - kaže Kandićeva i dodaje:

- Žalbeno veće je zanemarilo da su diskriminatorski zakoni deo konzistentne politike, oblikovane i sačuvane u brionskim transkriptima, a sprovedene u praksi. Životne činjenice pokazuju da je deo Hrvatske gotovo prazan i posle 20 godina, da su tokom i nakon operacije "Oluja" počinjeni teški zločini koji nisu incidenti. Ovom presudom su svedeni na izolovane incidente, pa Hrvatskoj više niko neće zamerati ako ne sudi za ratne zločine nad Srbima - ističe Kandićeva.

Žalbeno veće je srušilo koncepciju udruženog zločinačkog poduhvata u odnosu na Hrvatsku, ali se postavlja pitanje šta je s drugim brojnim presudama za učešće u zajedničkom zločinačkon poduhvatu, pita se Nataša Kandić.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vojvoda

    16. novembar 2012 | 14:29

    Kad ste vas dve ovako izjavile, bice neko tesko nevreme.

  • Jury

    16. novembar 2012 | 13:39

    Dobro jutro gospođe.

  • Ognjen

    16. novembar 2012 | 15:01

    Izvinite ali Sonja Biserko ni na koji nacin nije osudila ovu presudu. Natasa Kandic jeste, ali prema onome sto pise ovde Sonja Biserko ni na koji nacin ne izrazava zaljenje ili osudu i zato zato nije trebalo da stavljate ovaj naslov kojim sugirisete da su obe zaprepascene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA