HAG PROTIV SRBA: Sudija Meron oslobađa i Haradinaja?

Isti sudija koji je oslobodio Antu Gotovinu i Mladena Markača biće član veća koje 29. novembra raspravlja o optužnici protiv nekadašnjeg vođe OVK

  • 0

Sudija koji je predsedavao žalbenim većem u slučaju generala Ante Gotovine i Mladena Markača i zalagao se za oslobađanje dva hrvatska generala Teodor Meron član je veća koje će se 29. novembra izjasniti o optužnici protiv Ramuša Haradinaja. Iako je optužen za ubistvo 500 srpskih civila, na Kosovu se sve češće pojavljuju informacije da će biti novi kosovski premijer.

Kako prenosi dnevni list "Kurir", srpska vlast je već upoznata sa tim da će optužnica protiv Haradinaja "pasti".

- Kad je poslednji put bio u Beogradu, Bramerc je rekao da "slučaj Haradinaj slabo stoji" i da će, na veliko zalaganje sudije Merona, Haradinaj biti oslobođen optužbi - tvrdi izvor ovog dnevnog lista.

Inače,  Haradinaj je pred Tribunalom najpre je bio optužen za zločine na širem području zapadnog Kosova, poznatog kao Dukađin, i na teret mu se stavljala smrt najmanje 500 civila. Međutim, u aprilu 2008. Haradinaj i Idriz Baljaj su oslobođeni krivice po toj optužnici, a Ljahi Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora. Žalbeno veće je u julu 2010. delimično poništilo tu presudu i naložilo ponavljanje procesa Haradinaju po šest tačaka optužnice koje se odnose na zločine u logoru Jablanica.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine takođe je vodilo tri istrage protiv Haradinaja, kojima je obuhvaćeno 95 događaja i 70 žrtava. Prva istraga vođena je za zločin u hotelu "Paštrik" 1999. godine. Druga istraga odnosi se na zonu Dukađini 1999. Tamo je ubijeno deset osoba i oteto 13, čija se sudbina do danas ne zna. Treća istraga tiče se zločina u selima u okolini Dečana, Glođana i Đakovice iz 1998.

(M. S. / Izvor: Kurir)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA