DELEVIĆ: Zaključci iz Brisela dobra vest za Srbiju!

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije smatra da će, po otpočinjanju pregovora, ključni prioritet u odnosima Evropske unije i Srbije biti sprovođenje reformi

  • 1

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević izjavila je da su zaključci Saveta ministara spoljnih poslova EU o pregovorima o članstvu Srbije u Uniji dobra vest za Srbiju.

 

- Najavljivanjem mogućnosti za otvaranje pregovora u šestomesečnom periodu, mi smo juče dobili jednu dobru vest za Srbiju, jer kada otpočnu pregovori, ključni prioritet u odnosima EU i Srbije biće sprovođenje reformi - rekla je Milica Delević.

 

Šefovi diplomatija zemalja članica EU zaključili su juče u Briselu da Evropski savet tokom prve polovine sledeće godine treba da predloži otvaranje pregovora o članstvu sa Srbijom, ukoliko se nastavi sa reformama i ostvari dovoljan napredak u dijalogu sa Prištinom.

 

Bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije rekla je da zaključci ministara spoljnih poslova EU ukazuju da je moguće početi pregovore u šestomesečnom periodu, a da li je to i izvesno zavisiće pre svega od napretka dijaloga između Beograda i Prištine.

 

- Dijalog u periodu koji predstoji zahteva postizanje novih dogovora. Ono što je dogovoreno za vreme prethodne Vlade sada je primenjeno, a do nove procene napretka biće potrebno postići nove dogovore i ući u njihovu primenu - kazala je ona.

 

Ukoliko sledeći izveštaj bude pozitivan i Savet EU ga tokom proleća podrži neće se oklevati sa pozivom Srbiji za početak pregovora naglasila je Delevićeva.

 

Na pitanje šta bi Srbija dobila razmenom iskustava sa Hrvatskom, koja će 2013. ući u EU, Milica Delević je ocenila da postoje iskustva koja je moguće razmeniti, ali i da su mnoge stvari različite od zemlje do zemlje.

 

- Politički izazovi u svakoj zemlji su drugačiji. Ideja evropske integracije na drugačiji način je prihvaćena i drugačijim izazovima je podložna u Srbiji. Postoji nešto što se može razmeniti, a postoji i nešto što je specifično za svaku zemlju, jer ovaj proces je u suštini jedan unutrašnji reformski proces - zaključila je Delević.

 

Ona je zajedno sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milanom Pajevićem i zamenikom predsednika Evropske inicijative za stabilnost Kristofom Banderom učestvovala u panel diskusiji "Put Hrvatske od Tuđmana do pristupanja EU: šta to znači za Srbiju?", koja je u beogradskom Kulturnom centru održana posle projekcije filma "Sumrak heroja: Hrvatska, Evropa i Međunarodni tribunal".

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    12. decembar 2012 | 22:00

    Ovo je ona suvlasnica Djilasovih firmi. Jos se javlja kao da nas zanima njeno misljenje. Dobila je posao preko ex muza i jos poseduje toliku pokradenu imovinu. Smaknite je, ne nervirarjte narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA