DRŽAVNI VRH JEDINSTVEN: Usvojena platforma i rezolucija o Kosovu! (VIDEO)

"Na sednici je jednoglasno prihvaćen predlog platforme o Kosmetu koji neće ići u javnost, ali je Vlada predložila rezoluciju koja će ići u Skupštinu", kaže premijer dok predsednik poziva Skupštinu i poslanike vladajuće koalicije i opozicije da podrže rezoluciju

  • 1

Zajednička sednica Vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića o platformi za Kosovo završena je u zgradi u Nemanjinoj 11 na kojoj je razmatrana platforma i usvojena rezolucija koja će se potom uputiti u Skupštinu Srbije.

Ministri i predsednik razmatrali su platformu, a Vlada je usvojila rezoluciju koja bi, kako se najavljuje, pred poslanicima mogla da se nađe u petak.

Predsednik Tomislav Nikolić pozvao je Skupštinu i poslanike vladajuće koalicije i opozicije da podrže rezoluciju koju je Vlada usvojila i ovlaste Vladu da sprovode rezoluciju.

- Proteklo je mnogo vremena, ono što danas radimo je minimum onoga što smo mogli da dobijemo pre nekoliko godina, a maksimum onoga što ćemo moći da dobijemo za nekoliko godina - rekao je posle zajedničke sednice državnog vrha Nikolić.

On je istakao da sve što bi bilo rađeno ispod nivoa rezolucije koja će ići pred srpske poslanike ne bi bilo dobro za Srbiju, a naveo je i da je do "ovog nivoa odnosa sa privremenim institucijama u Prištini", dovela današnja opozicja, a bivša vlast.

- Delimično sam smiren, nosio sam veliki teret mnogo godina, obavezu koju sam preuzeo od momenta izbora u dogovoru sa predstavnicima vlade. Ja sam je danas ispunio, a ostaje da građani shvate kakva nas iskušenja čekaju, kako smo rastrzani između onoga što moramo, što treba da uradimo... - rekao je Nikolić.

- Srbija je barem danas na sednici Vlade pokazala da iza jednog dokumenta može da stane jednoglasno uz sva ograničenja i bojazan koje neko ima kada razgovara o Kosovu i Metohiji i u svako nadanje budući da je proteklo mnogo vremena i da je ono što danas radimo minimum u odnosu na ono što smo mogli da dobijemo pre nekoliko godina i maksimum onoga što bismo mogli da dodbijemo kroz nekoliko godina - rekao je Nikolić.

- Vlada Srnije je danas donela dve odluke. Sve odluke su donete jednoglasno, kao i sve koje smo donosili od kada je formirana nova vlada. Iskazano je puno jedinstvo kada je reč o ovom dokumentu, značajnoj temi koja je sustinsko pitanje naših drzavnih interesa - kaže premijer Ivica Dačić.

Dačić navodi da je predsednik Tomislav Nikolić predložio platformu za političke razgovore sa predstavnicima Prištine, koja neće ići u javnost pošto "nije uobičajeno da se o platformi i našoj taktici upuznaju oni koji treba tek da pregovaramo".

- Polazi se od toga da Srbija ne priznaje Kosovo, da je cilj razgovora sa Pristinom stvaranje preduslova da srpska zajednica budu u mogućnosti da jaćaju i rastu u miru i sigurnosti, ističući posebnost u odnosu na centralnu Pristinsku vlast. Takođe da podsetim da ovde nije reč o razgovoru o statusu, ne razgovara se o konačnom statusu Kosovoa i Metihije, predlog se tiče organizacije i života a samim tim i vlasti na teritoriki KiM koja nije međunarodno priznata. Dolaze predlozi kako da bude organizovan život i vlast gde ima predstavnika srpske zajednice na KiM - rekao je Dačić.

- Na sednici je jednoglasno prihvaćen predlog platforme o Kosmetu koji neće ići u javnost, ali je Vlada predložila rezoluciju koja će ići u Skupštinu - rekao premijer Ivica Dačić.

Na današnjoj sednici, Vlada je usvojila dva teksta - rezoluciju, koja je obavezujući dokument i o kojoj će se izjašnjavati i poslanici i drugi obavezujući dokument za koji i dalje nije izvesno da li će biti definisan kao platforma, uredba ili zaključak.

Inače, ključni principi rezolucije zvanično nisu poznati. Nezvanično, prema navodima medija, ima pet ključnih principa za pregovore koje bi trebalo da sadrži rezolucija.

* Prvi je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

* Drugi da svaku pozitivnu etapu dijaloga sa Prištinom mora da prati i napredak Srbije u evrointegracijama.

* Zatim rešavanje statusa severa pokrajine.

* Garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Predsednik Tomislav Nikolić je u ponedeljak izjavio da bi na vanrednoj sednici parlamenta trebalo da bude usvojena platforma, i ocenio da tom dokumentu ne bi trebalo pristupati sa "skepsom, nepoverenjem i autocenzurom".

- To je ono što Srbija danas može da ostvari, iznad toga ne može, ali ispod toga ne sme ako imamo čast i dostojanstvo - rekao je Nikolić.

Podsetimo sednica Vlade Srbije trebalo je juče da bude usvojena, ali je zbog dodatnih konsultacija odložena za danas.

 

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Разочаран

    9. januar 2013 | 14:40

    Учите од Албанаца и Хрвата штеточине Већ више деценија се нажалост виде кобни и поражавајући резултати (по Србе у Србији, у Хрватској, у Босни на Косову) кокане борбе и одбране наших српских интереса у односима са суседима и светом, од стране наших српских политичких лидера (самопроглашених родољуба, уствари дилтаната и штеточина). Сав тај, за Србију прескупи циркус и губљење времена око Плтформи, Декларација, подршке безвредне и безидејне опозиције, ће се поновно трагично и катастрофално завршити по јадне, незаштићене Србе на Косову, које осиони Албанци третирају као глинене голубове. Бити ће како најјача сила САД и ЕУ и НАТО кажу, које су мудри Албанци одабрали као савезнике да штите њихове интересе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA