ODLUKA: Vlada Srbije sutra usvaja rezoluciju o Kosovu!

Vlada bi trebalo da usvoji dva teksta - rezoluciju, koja je obavezujući dokument i o kojoj će se izjašnjavati i poslanici, ali i platformu

  • 0

Rezolucija o Kosovu i Metohiji trebala bi sutra na sednici Vlade Srbije da bude usvojena, a ona će sadržati ključne principe iz platforme predsednika Tomislava Nikolića i biti kompas pregovaračkom timu Srbije u nastavku političkog dijaloga sa Prištinom.

Sednica je, prema najavama čelnika koalicije trebalo da bude održana danas, ali nije formalno zakazana i, kako je rečeno, biće održana sutra.

Nadležnima je u vladi sinoć prosleđen nacrt rezolucije pripremljen u Kabinetu predsednika na kojem se i dalje radi.

Sporno je, kako se saznaje, da li će u konačnom tekstu rezolucije biti pozivanje na platformu ili će se izbeći formlano pominjanje tog pojma. Takođe, ostaje i pitanje da li će dokument imati i deo sa obrazoloženjima.

Prema saznanjima Tanjuga, vlada bi trebalo da usvoji dva teksta - rezoluciju, koja je obavezujući dokument i o kojoj će se izjašnjavati i poslanici, i platformu. 

- Platforma je ono što Srbija danas može da ostvari. Iznad toga ne može, očigledno, ali ispod toga ne sme ako ima čast i dostojanstvo. Tekst platforme trebalo bi da se nađe pred članovima Vlade, a očekujem da u petak bude sednica Narodne skupštine na koju bi trebalo da budem pozvan i da konačno, pred celim svetom, pokažemo šta želimo i možemo da uradimo. Pozivam sve da platformi ne prilaze sa skepsom, nepoverenjem i autocenzurom - izjavio je predsednik Tomislav Nikolić.

Rezolucija koja stigne pred poslanike suštinski će se oslanjati na tekst platforme i biti jasan signal centrima moći šta Beograd želi u nastavku diplomatske borbe za KiM.

Taj dokument trebalo bi da sadrži pet osnovnih tačaka:

* Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM.

* Nastavak dijaloga sa Prištinom.

* Napredak Srbije u evrointegracijama.

* Rešavanje statusa severa pokrajine.

* Garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

- Svakako ću zakazati konsultacije sa šefovima svih poslaničkih klubova, čim nam iz Vlade stigne dokument o Kosovu i Metohiji. Niko ne treba da brine da ćemo veoma brzo da pripremimo posebnu sednicu o KiM - rekao je Nebojša Stefanović, predsednik Narodne skupštine.

(Telegraf.rs / Tanjug, Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA