OBRADOVIĆ I DAČIĆ: Pravosuđe da reaguje povodom plakata pokreta "Naši"

Premijer i ministar prosvete traže od tužioca hitnu reakciju povodom plakata kojima je više organizacija i pojedinaca optuženo za saradnju sa stranim obaveštajnim službama

  • 2

Zamenik predsednika SPS Žarko Obradović izjavio je da pravosuđe treba da reaguje kada je u pitanju lepljenje plakata kojima organizacija "Naši" optužuje niz nevladinih organizacija i pojedinaca za saradnju sa stranim obaveštajnim službama.

On je istakao da bi državni tužilac trebalo da preduzme neke korake, dodavši da država ne treba da reaguje samo kada neko kaže nešto, već uvek:

- Nereagovanje države otvara prostor za spekulacije. Uvek kada se desi neki negativan slučaj, država bi trebalo da reaguje i kaže da u tom delu ima elemenata nekog krivičnog dela - rekao je Obradović, naglasivši da je deplasirano da se umesto nekoga iz pravosuđa, o tome zašto nisu reagovali, pita predstavnik stranke ili izvršne vlasti.

Plakati organizacije "Naši", sa spiskovima "antisrpskih medija i nevladinih organizavoja finansiranih od zapanih obaveštajnih službi", osvanuli su u Aranđelovcu, Novom Sadu, ali i drugim gradovima Srbije. Na spisku su se, između ostalog, našli: listovi "Blic", "Danas", "Vreme", "Republika", "B92", "Peščanik", NUNS, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, JUKOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava, Fondacija "Egzit", Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Beogradski centar za ljudska prava, Amnesti internešnal, Građanska inicijativa, "Kvirija" centar, Gej strejt alijansa, Dokukino.

Obradović je na pitanje novinara da li ima problem sa tim što je jedan od predstavnika organizacije "Naši" veroučitelj rekao da je jedna stvar biti član neke organizacije, a druga ne izvoditi nastaviu kako propisuje prosvetni sistem:

- Mi brinemo kako se izvodi verska nastava - zaključio je Obradović.

Akciju ultradesničarske organizacije “Naši”, koja poslednja dva dana lepi plakate širom Srbije sa spiskom nepodobnih, kako tvrde, stranih agenata i špijuna, najoštrije je osudio i premijer Ivica Dačić. On je u izjavi za “Blic” naveo da Republičko javno tužilaštvo mora hitno da reaguje.

- Niko u Srbiji ne sme na taj način da pravi mete od medija, pripadnika civilnog sektora ili bilo kog pojedinca - kaže premijer.

 

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sentinel

    15. januar 2013 | 13:45

    Izdajico zspadnjacka smeta ti istina!!! Neces goniti antidrzavne elemente vec one sto upozoravaju na njih!!! Sve do jednom!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA