DAČIĆ: Na Kosovu potrebna pobeda, dosta je bilo časnih poraza!

Vodiće se politička borba između onih koji smatraju da ništa ne treba menjati, da je dovoljno da kažemo Kosovo je Srbija i da će tim čarobnim rečima svi problemi nestati, kaže premijer Srbije

  • 6

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na Kosovu i Metohiji "potrebna pobeda" i da je dosta bilo "časnih poraza i slavljenja poraza".

Dačić je u intervjuu za TV Most iz Zvečana rekao da je zbog toga predsednik Srbije predložio realnu koncepciju kako bi se srpski narod na Kosovu osećao da je nešto izborio, a ne da mu stalno neko nešto daje.

Dačić je naglasio da se "na prelazima između Kosova i Metohije i centralne Srbije, na Jarinju i Brnjaku, neće plaćati carina, već da se radi o naplati PDV i akciza".

- Svi ti prihodi neće ići u budžet Kosova , što su i želeli Srbi sa severa, već će se slivati u poseban fond i služiće razvoju severa pokrajine - objasnio je Dačić, i dodao da je "time načinjen prvi korak ka uspostavljanju autonomije, odnosno Zajednice srpskih opština".

On je podsetio da Platforma predsednika Tomislava Nikolića ne priznaje nezavisnost Kosova i da će autonomija, njene nadležnosti, unutrašnja organizacija, odnos sa Prištinom i Beogradom biti predmet daljih razgovora".

Dačić je naglasio da se ne razgovara o rasformiranju institucija Srbije na Kosovu i Metohiji i da se to neće desiti pre nego se dogovori šta će biti umesto njih i koje su to nove institucije srpskog naroda u pokrajini.

- Potrebne su institucije koje će biti prihvatljive i koje će značiti da nema paralelizma. Sada to nije slučaj. Za sever je Priština neprihvatljiva, a za Prištinu su rukovodstva četiri opštine neprihvatljiva - rekao je Dačić, i dodao da to možda nisu najbolja rešenja, ali da Vlada i predsednik Srbije nisu u situaciji da učine korak nazad i da čine sve da se izbore za najbolje moguće rešenje sada.

Dačić je dodao da "bez ikakvih dilema Vlada ima dva cilja, zaštita nacionalnih i državnih interesa i pridruživanje Evropskoj uniji".

- Prvi je zato što ne možemo da utičemo na rešavanje situacije na Kosovu i Metohiji ako nas nema u pregovorima i zato da našem narodu omogućimo da živi bolje, jer je ekonomsko iznurivanje vrsta specijalnog rata protiv naše države i naroda - rekao je premijer Dačić.

Prema njegovim rečima, vodiće se politička borba između onih koji smatraju da ništa ne treba menjati, da je dovoljno da kažemo Kosovo je Srbija i da će tim čarobnim rečima svi problemi nestati.

- Srbe moramo da gledamo ravnopravno. Jedno je pitanje carinskog prostora, a drugo priznavanje države. Nisam ja potpisivao te sporazume, ali šta je alternativa - rekao je Dačić, i zapitao šta su uradili Boris Tadić i Vojislav Koštunica kada je proglašena nezavisnost i zašto nisu tada intervenisali.

On je odbacio sve optužbe koje stižu na adresu sadašnjeg rukovodstva Srbije, i rekao da su one "politikanske i nemaju veze sa realnošću".

Dačić je dodao da je važno da "dijalog koji se vodi ne učvršćuje nezavisnost KiM, već da se učvršćuju srpske pozicije".

- Nije lako nikada više razgovarati o Kosovu i Metohiji ako nema Srba u pokrajini - dodao je premijer, i istakao da sloboda kretanja nije bila tema razgovora u Briselu .

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    20. januar 2013 | 20:09

    Sve promene su bile na štetu Srba sa Kosmeta. Ovom čoveku ja više apsolutno ništa ne verujem. Pozdrav iz Gračanice

  • najprovokator

    20. januar 2013 | 22:37

    Косово је буре барута...рећи светски рат је почео,дамо вам још нико није јавио

  • Goran Vincek

    20. januar 2013 | 19:15

    dajte vise ostavite to kosovo ono je priznata drzava u granicama u svijetu il ce bit opet traktorijada al ovaj put s kosova!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA