Vanredni izbori u Srbiji u maju ili u avgustu!

Vanredni izbori u Srbiji su gotovo izvesni, a termini za njihovo održavanje zavisi od odluke EU da li će i kada početi da pregovara s našom državom o članstvu u Uniji

  • 3

GRAĐANI ĆE OPET NA GLASANJE! Zbog sve češćeg sporenja između koalicionih partnera u Vladi Srbije i jačanja i popularnosti Srpske napredne stranke, vanredni izbori u Srbiji su gotovo izvesna stvar, a jedino se postavlja pitanje datuma njihovog održavanja, tačnije hoće li oni biti u maju ili u avgustu, saznaje Telegraf.rs!

Prema rečima dobro obaveštenog izvora bliskog Vladi Srbije, trenutno u vladajućoj koaliciji "ne cvetaju ruže" i sve češće se pominje mogućnost izlaska na izbore.

- Nema šanse da ova koalicija potraje i realno je da imamo vanredne izbore u 2013. godini. Odnosi unutar koalicije nisu baš sjajni, a i SNS ima odličnu priliku da materijalizuje svoju enormnu popularnost - kaže naš sagovornik.

Tačan datum izbora zavisi od odluke Evropske unije da li će Srbiji dodeliti datum početka pregovora, dodaje on.

- U tom smislu, dva su moguća termina za izbore − prvi je u maju, ukoliko Srbija ne dobije datum u martu, a drugi je u avgustu, ako nam se ne posreći sa EU na popravnom u junu - tvrdi naš dobro obavešteni sagovornik.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da mu ne pada na pamet da se bilo kome zaklinje da izbora neće biti.

Upitan da li ima osnova za raspisivanje novih izbora, Vučić kaže da je ključna stvar rezultat koji pokaže Vlada.

- Za nas je apsolutno najvažnije da napravimo dobar rezultat u Srbiji, i to ne mislim na izborima, već na rezultate rada Vlade. Ako to uspemo više nije važno ko će, kako i na koji način da vlada posle toga – objašnjava Vučić.

Premijer Srbije Ivica Dačić je u intervjuu za Telegraf potvrdio da bi vanredni izbori u 2013. godini odgovarali SNS-u, ali i socijalistima.

- SPS-u, kao i SNS-u odgovaraju izbori u ovom trenutku i mi se njih ne bojimo i spremni smo za njih - rekao je Dačić.

Srbija se, kaže Potpredsednik Vlade i lider Socijaldemokratske partije (SDPS) Rasim Ljajić, nalazi na prekretnici i svi u Vladi saglasni su po mnogim važnim pitanjima koja su otvorena. To, međutim, kako ističe, ne isključuje mogućnost da se vladajuća koalicija, suočena s tim temama, ne opredeli za vanredne izbore, koji bi se, prema njegovom mišljenju, vodili na pitanjima evropskih integracija i vrednosti i ekonomskim temama.

Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojević smatra da jedna partija ne bi mogla da osvoji natpolovičnu većinu, a da je pitanje koliko bi stranaka bilo u toj vladajućoj koaliciji.

- Možda bi novi izbori doprineli da se smanji broj koalicionih partnera, što bi doprinelo stabilnosti vlasti - prognozira Blagojević, i dodaje da bi kriza u odnosima koalicionih partnera mogla da vodi raspuštanju Skupštine i prevremenim izborima.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA