INTERVJU, TATJANA BABIĆ: Otvorićemo velike istrage!

Nova direktorka Agencije za borbu protiv korupcije u razgovoru za Telegraf kaže da se problem korupcije rešava isključivo sistemski. - Saradnja sa Vučićem je odlična, istražujemo nekoliko ozbiljnih predmeta - istakla je Babić

  • 1

Nova direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić kaže da to telo trenutno radi na nekoliko vrlo ozbiljnih predmeta koji bi mogli da otvore velike istrage.

Ona dodaje da se nada da će saradnja kako sa potpredsednikom Vlade zaduženim za ovu oblast Aleksandrom Vučićem, tako i sa drugim državnim organima biti sve bolja, i poručuje da je suština problematike sa korupcijom nedostatak odgovornosti.

 Na čelo Agencije došli ste posle svojevrsnog skandala u koji je bila umešana prethodna direktorka i koji je u javnosti poljuljao ugled same Agencije. Koliko je bilo rizično preuzeti Agenciju u ovom trenutku?

- Pre nego što sam stupila na funkciju vršioca dužnosti direktora, bila sam sekretar Odbora i moja pozicija je podrazumevala da organizujem rad Odobra, da pomažem Odboru u njegovom radu, da obavljam stručni i administrativni deo posla. Naravno da ova funkcija nosi sa sobom veću odgovornost ovako nego da su okolnosti bile uobičajene, ali to ne mora ništa da znači, u smislu da ugled ne može biti popravljen ili da je trajno narušen.

 Kakvi su Vaši planovi za dalji rad Agencije?

- Sada radimo na predlozima za izmenu i dopunu Zakona i početkom februara ćemo predložiti da Agencija dobije veća ovlašćenja. Nama je potreban neposredni uvid u dokumentaciju, to su ovlašćenja slična onima koja imaju poverenik i zaštitnik građana. Na taj način ćemo izbeći "dopisivanje" sa drugim državnim organima i pravnim licima kada su nam potrebni podaci kojima oni raspolažu, a koje često odugovlači sam postupak. Naglašavam da se time neće zadirati u nadležnosti drugih državnih organa, pre svega tu mislim na represivne i pravosudne organe. Agenciji nisu potrebna istražna ovlašćenja, jer postoje organi u ovoj državi koji se bave istragom.

 Imate li neke informacije o tome na kakav prijem će ovaj predlog naići?

- Odgovor svih je pozitivan i svi su spremni na saradnju. Nadležnost Agencije jeste da koordinira rad svih državnh organa u borbi protiv korupcije i moja ideja je da organizujemo redovne, mesečne sastanke, po potrebi i češće, sa svim organima koji su deo tog sistema. Do sada smo imali dva vrlo važna sastanka: sa kolegama iz prekršajnih sudova i sa tužiocima, i oba su se pokazala kao izuzetno korisna.

 Na kojim predmetima Agencija trenutno radi?

- Postoji veći broj zaista ozbiljnih predmeta na kojima radimo. Međutim, zbog toga što bi ti predmeti mogli da pokrenu zaista velike istrage, o tome se sada ne može javno govoriti.

 Iako se na ovo pitanje mnogo puta odgovaralo, i dalje ga s vremena na vreme neko "potegne" u dnevno-političke svrhe. Dakle, da razjasnimo: zašto su Srbiji neophodni i Agencija i Savet za borbu protiv korupcije?

- Agencija je nezavisan državni organ, a Savet je savetodavno telo Vlade Srbije. U nadležnosti Agencije je pre svega prevencija korupcije, razvijanje mehanizama za sprečavanje korupcije, a Savet istražuje slučajeve korupcije, pojavne oblike korupcije i u tom smislu dela. U ovom sistemu ima mesta za oba tela, a mi smo međusobno upućeni na saradnju.

 Početkom januara Agencija je pokrenula postupke protiv sedam poslanika Skupštine Srbije zbog toga što nisu prijavili svoju imovinu. Neki od njih su kasnije tvrdili kako oni to jesu uradili, ali da se zakon drugačije tumači. O čemu se ovde zapravo radi?

- Svih sedmoro su sada podneli izveštaje o imovini i na taj način otklonili sumnju da je postojala namera da prikriju imovinu. Koliko sam ja čula, oni su smatrali da zbog toga što su ponovo stupili na funkciju nisu dužni da podnose izveštaje, jer nikakvih promena nije bilo. Ako su imali bilo kakvu nedoumicu, mogli su se obratiti Agenciji i postaviti pitanje ili su mogli reći 'ponovo sam izabran, nemam nikave promene', ali čak ni to nisu uradili, pa su zbog toga postupci pokrenuti. Izjašnjenja su stigla, sada treba da ih pogledamo i da vidimo šta dalje.

 Generalno, kakva je saradnja Agencije sa narodnim poslanicima?

- Najredovnije dostavljanje izveštaja imali smo na republičkom nivou. Bilo je izuzetaka, ali se to otkloni. Mi pokrenemo postupak, oni dostave i rešimo taj problem.

 Nakon majskih izbora Srbija je dobila potpredsednika Vlade posebno zaduženog za borbu protiv korupcije. Kakva je saradnja Agencije sa Aleksandrom Vučićem?

- Imali smo jedan sastanak, koji mogu da ocenim kao vrlo uspešan. Agencija ima svoje mesto u sistemu i ja ću se, kao direktor, truditi da to mesto i zadrži. Gospodin Vučić treba da radi svoj deo posla, mi svoj i verujem da nema razloga da saradnja ne bude dobra.

 Od kada je Vučić došao na ovu funkciju, dogodilo se nekoliko značajnih hapšenja koja su prilično pratili senzacionalizam i dramatizovanje. Kakav je Vaš stav o ovim istragama i uopšte o ovoj Vučićevoj borbi?

- Za borbu protiv korupcije potreban je sistemski pristup, pojedinačne akcije ne mogu da daju rezultat. Dakle, ako bude adekvatne saradnje između svih državnih organa, ako sudovi budu odgovorili na odgovarajući način, ako se ti slučajevi dovedu do kraja, ja to, kao direktor Agencije, svakako podržavam i nemam razloga da u to sumnjam. Gospodin Vučić je pokazao dobru volju da sarađuje, prepoznao je nadležnosti Agencije i ulogu Agecnije i nema razloga da saradnje ne bude.

 Kao neko ko godinama učestvuje u radu Agencije, da li možete da uporedite saradnju i komunikaciju sa ovom i sa prethodnom vlašću?

- Komunikacija sa državnim organima je uglavnom bila u redu. Morala je da postoji komunikacija sa Ministarstvom pravde, jer mi nismo ovlašćeni da predlažemo zakone. Komunikacija sa Narodnom skupštinom, koja je naš osnivač, takođe je bila potpuno u redu. U početku smo imali mali problem sa tužilaštvima i sa prekršajnim sudovima, jer postupanje po našim podnetim prijavama i zahtevima za pokretanje postupka nekada nije bilo baš efikasno, ali i to se popravlja. Taj problem sa Tužilaštvom ima koren u tome što su tek uvedena prekršanja i krivična dela ove vrste, pa nije postojala praksa. Ja ne želim da vidim neku lošu nameru i mislim da će kroz našu saradnju ti nedostaci biti rešeni.

 U društvu kakvo je Srbija, sa nivoom korupcije koji ovde postoji, šta je po Vašem mišljenju koren tog problema?

- Nije bilo odgovornosti i to je ono što je po mom mišljenju ključno. Dakle, mora postojati odgovornost i rezultat te borbe mora da bude shvatanje da se korupcija ne isplati. Mi mnogo radimo sa jedne strane na edukaciji, a sa druge na prevenciji. Prošle godine smo kroz sistem edukacije obuhvatili 1.500 ljudi u javnim ustanovama širom Srbije i to se polako širi. Sa druge strane, kroz planove integriteta mi radimo sisteme samoprocene institucija, od rizika od korupcije što samoj instituciji pomaže da ustanovi neke mehanizme koji će biti jednaki i da prepozna sopstvene rizike. Zatim idu istražne radnje koje rade MUP, Tužilaštvo i sada potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije. Kada to dobije svoj epilog u Tužilaštvu, to je onda sistemska borba protiv korupcije.

(M. Stojanović / Foto: Milena Đorđević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dunja

    24. januar 2013 | 23:50

    Devojka je nestala! Molim postavite ovo na zid, kako bismo pomogli istrazi i predlozite prijateljima da to ucine! http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151261650554024&set=a.128471219023.106255.118509064023&type=1&ref=nf Hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA